Yrken
Textil- och modebranschen samlar ett stort antal yrken med olika inriktningar och intressen, allt från textilingenjörer och skräddare till sömnadstekniker, inköpare och produktutvecklare. I dag är branschen kanske mer spännande än någonsin där nya innovativa material och digitala lösningar samt ett starkt fokus på hållbarhet är framtiden.
3D-modellör/konstruktör
Modellör är ett hantverksyrke som ständigt utvecklas och som finns inom en rad olika branscher, bland annat bilindustrin, porslin och arkitektur med mera. Som 3D-modellör inom textilindustrin arbetar du ofta som attributmakare på museum och teater eller prototyp- och designmodellör åt designers inom industrin.
Butikschef mode
I dag finns många butikskedjor och fristående företag som söker personer med spetskompetens inom detta område. Att jobba som chef för en modebutik kräver rätt kompetens inom textilt management, handel med mode och textil samt även textila tillverkningsprocesser och produkter.
Damskräddare
Som skräddare med inriktning på damkläder så är du utbildad inom avancerad skrädderikonst med fokus på att sy upp eller göra ändringar på damplagg till kund. Arbetsplatsen kan vara till exempel inom industrin, på en ateljé eller i varuhus och butik med inriktning på ändringssömnad. För att få kalla sig skräddare måste man efter genomgången utbildning avlägga särskilda sömnadsprov vilket även kan kallas gesällprov.
Designassistent
En designassistent hjälper designern i det dagliga arbetet med att utforma kollektioner, plaggen och i planeringen. Det kan handla om att skapa skisser, detaljer, färger med mera.
Designer för accessoarer
En accessoardesigner kan jobba med en mängd olika produkter – allt från smycken och sjalar till väskor, hattar och skor.
Designer för arbetskläder
En designer för arbetskläder jobbar med att ta fram arbetsplagg som har rätt funktioner. Arbetskläder behöver alltid vara smidiga och funktionella, men ibland också brandsäkra, vattentåliga och slitstarka.
Designtekniker
En designtekniker fyller en viktig funktion i produktionen som en länk mellan design och produktion. En designtekniker kan både mönsterkonstruktion och kvalitetskontroll och övervakar ofta arbetet i fabrik.
Direktris/Technical designer
En direktris är den som gör designers skisser och förslag till verklighet. Direktrisen arbetar med mönsterkonstruktion och passform och arbetet sker i dator med olika CAD-program. Direktrisen lägger till tekniska specifikationer så att fabriken kan tillverka plaggen.
E-handelsansvarig
Onlinehandel blir allt viktigare för många varumärken. En e-handelsansvarig jobbar med digital marknadsföring och försäljning och ser till att alla kanaler fungerar med varandra. I jobbet som e-handelsansvarig ingår både B2B, business-to-business och B2C, business-to-consumer.
Förbehandling, färgning, tryckning och beredning
Att färga och behandla tyg på olika sätt beroende på vad de ska användas till är en viktig del av produktionen av en textilprodukt. Ett jobb inom färg, beredning och tvätt innebär ofta att man arbetar i ett labb med olika kemiska processer.
Hattmakare
En hattmakare tillverkar främst herrhattar. Hattar görs oftast helt för hand och man kan ta gesäll- och mästarbrev som hattmakare.
Handskmakare
En handskmakare tillverkar handskar i olika material.
Herrskräddare
Som skräddare med inriktning på herrkläder så är du utbildad inom avancerad skrädderikonst med fokus på att sy upp eller göra ändringar på herrplagg till kund. Arbetsplatsen kan vara till exempel på en ateljé, inom industrin, eller i varuhus och butik med inriktning på ändringssömnad. För att få kalla sig skräddare måste man efter genomgången utbildning avlägga särskilda sömnadsprov vilket även kan kallas Gesällprov.
Hållbarhetsansvarig
Att jobba med hållbarhet blir allt viktigare för företag. Hållbarhetsområdet är brett och inom det kan man jobba med klimatfrågor, mänskliga rättigheter, resursanvändning och återvinning, cirkulära ekonomi och mycket mer.
Inköpare
En inköpare jobbar med att just köpa in nya plagg, varor och tyger. En textilinköpare måste ha bra koll på trender men också vara bra på att förhandla priser och villkor.
Inköpsassistent
En inköpsassistent hjälper till med inköp och stora affärer. Inköpsassistenten kan ta fram underlag för exempelvis sociala och miljömässiga krav man behöver ta ställning till vid inköp.
Logistikansvarig
En logistikansvarig jobbar med att ta fram de smartaste lösningarna för logistik – både att få varor till lagret och att skicka från lagret till kunder. Som logistikansvarig måste man tänka på både ekonomi, miljö och kundens behov. Bra logistik är viktigt för en fungerande e-handel.
Klänningsskräddare
Som skräddare med inriktning på klänning så är du utbildad inom avancerad skrädderikonst med fokus på att sy upp eller göra ändringar på brud och balklänningar till kund. Arbetsplatsen kan vara till exempel på en ateljé, inom industrin eller i varuhus och butik med inriktning på ändringssömnad. För att få kalla sig klänningskräddare måste man efter genomgången utbildning avlägga särskilda sömnadsprov vilket även kan kallas Gesällprov.
Konceptutvecklare
En konceptutvecklare jobbar ofta med olika projekt för att ta fram och utveckla koncept som företaget har – allt från hur företaget ska jobba med miljö till hur butiker och hemsidor ska se ut.
Kostymmästare
En kostymmästare skapar dräkter och kostymer för scenen, främst teater men också för filmer. Finns även yrkestiteln Scenkostymskräddare.
Kvalitetstekniker
Kvalitetstekniker jobbar med system och processer inom produktion av textil. Kvalitetsteknikern ser till att det företaget tillverkar håller hög kvalitet och tar hänsyn till både miljö och människa.
Körsnär
En körsnär skapar och tillverkar plagg och accessoarer i päls och skinn. Man kan ta gesällbrev som körsnär.
Laborationsassistent
En laborationsassistent ansvarar för bland annat kvalitetsprövning av textila material samt samla in data och sammanställa rapporter av resultatet. Ofta är det en fördel med goda kunskaper inom materiallära och kemi samt textil.
Materialutvecklare
En materialutvecklare jobbar med att förbättra och ta fram nya material. Materialutvecklaren kan ta fram nya material som exempelvis är miljövänliga eller håller bättre mot slitage.
Modedesigner
En modedesigner skapar kläder för både män och kvinnor. Modedesigner jobbar utifrån olika säsonger och kollektioner hela vägen från skiss till färdigt plagg.
Modist
En modist tillverkar hattar för damer. Damhattar är ofta mer dekorativa än herrhattar, med spännen, flor och fjädrar. Man kan ta gesällbrev som modist.
Mönsterkonstruktör
En mönsterkonstruktör arbetar tillsammans med designers och inköpare för att ta fram kommande kollektioner och nya produkter. Mönsterkonstruktören ser till att plagg får rätt utseende, storlek och funktion.
Produktionsledare
En produktionsledare ansvarar för att produktion och tillverkning ska fungera bra. Produktionsplaneraren planerar noggrant vad alla i teamet ska göra och ser till så att det passar ihop.
Produktionstekniker
En produktionstekniker ansvarar för de tekniska och ekonomiska delarna i produktionsprocessen, till exempel att en kollektion av plagg eller ett visst produktsegment håller sig inom givna budgetramar och att produkterna fungerar smidigt i produktionsledet.
Rekvisitör/Attributör
Rekvisitörer/attributörer arbetar ofta med teaterproduktioner, film- eller TV-projekt. De ser till att kläder, möbler och övrig inredning finns på plats. Ibland behöver rekvisitörer/attributörer hitta exakt rätt kläder eller inredning för en viss tidsepok.
Skodesigner
En skodesigner skapar skor för både barn, dam och herr men också för såväl fest som arbete eller löpning.
Skomakare
En skomakare båda tillverkar och lagar alla typer av skor. Som skomakare kan man ta gesällbrev.
Sportdesigner
En sportdesigner tar fram plagg för både barn, dam och herr. Sportplagg kan till för både elitidrottare och vanliga gymbesökare. Funktion är viktigt för sportkläder, men design och modegrad blir allt viktigare.
Säljare
En säljare inom textil och mode har ofta en bred roll som innefattar kunskaper med fokus på bland annat kundrelationer, avtal och entreprenörskap. Som säljare är det viktigt att förstå kundnyttan samt strategiska mål och affärsmannaskap.
Sömnadsyrket
Sömnad är ett brett yrke där man kan jobba både med kläder och andra textila produkter.
Textilingenjör
En textilingenjör kombinerar textil och teknik och kan jobba med utveckling av material och maskiner men också med produktion och kvalitet.
Textilekonom
En textilekonom jobbar med hela produktionskedjan – från skiss till färdig produkt. Textilekonomen jobbar med företagsekonomi och marknadsföring men har också kunskaper om inköp och tillverkningsprocesser.
Tillskärare
En tillskärare skär ut de delar som ska sättas ihop till ett klädesplagg utifrån ett mönster.
Även mönsterkonstruktion kan ingå i arbetsuppgifterna för en tillskärare.
Underklädesdesigner
En underklädesdesigner skapar underkläder för både dam och herr. Mönsterkonstruktion är en viktig del i arbetet, men också att välja rätt tyger och material.
Väskmakare
En väskmakare tillverkar och lagar produkter i läder som handväskor och portföljer. Väskmakare kan också bli sadelmakare. Som väskmakare är det möjligt att ta gesällbrev.
Vävare
Vävare arbetar oftast som maskinoperatörer inom industrin. Vävaren sköter maskinerna och ser till att de stickar och väver som de ska.