”På TEKO välkomnar vi klimatministern Romina Pourmokhtari och Liberalernas initiativ att ta upp frågan om den svenska och europeiska textilbranschens förutsättningar. Vår industri står inför stora utmaningar, men även stora möjligheter, i den pågående omställningen mot mer hållbara och cirkulära affärsmodeller. Under denna omställning behöver vi ha så lika villkor som möjligt för våra företag, som konkurrerar på den globala marknaden.”
Det konstaterar TEKO:s vd Cecilia Nykvist i ett svar till Liberalernas utspel om ett antal textilrelaterade frågor. Ett utspel som TEKO anser tar upp flera viktiga områden, men där vi även vill lyfta några kompletterande perspektiv.
Osund konkurrens när utomstående aktörer har andra regler
Ett problem för svenska och europeiska företag inom textila produkter, som kläder och accessoarer, är konkurrensen från privatimport via aktörer som Shein och Temu. Dessa kinesiska företag konkurrerar på den europeiska marknaden utan att behöva leva upp till de tuffa lagkrav som gäller för svenska och europeiska företag. Det skapar en svår situation som riskerar att bromsa omställningen och slå ut inhemska företag som följer reglerna.
”TEKO ser helst att regeringen driver på för att få till EU-gemensamma åtgärder mot aktörer som Shein och Temu. Det kan handla om lagkrav som tvingar dessa företag att registrera sig som ekonomiska aktörer inom EU och därmed följa EU:s lagstiftning”, poängterar Cecilia.
TEKO förespråkar ett initiativ som innebär att dessa företag måste verifiera sin efterlevnad av EU:s regler innan de marknadsför eller säljer sina produkter på EU:s inre marknad. Ett svenskt importförbud skulle inte lösa problemet med att produkter som inte följer EU:s lagkrav ändå kan nå marknaden.
Utfasning av PFAS från textilier
TEKO välkomnar Liberalernas uttalande om att de kommer att arbeta i regeringen för att fasa ut PFAS från textilier, vilket ligger i linje med branschens ambitioner. Vi anser dock att ett nationellt förbud riskerar att skapa fragmentering och förespråkar istället en gemensam EU-strategi för att säkerställa en harmoniserad utfasning. Det är även viktigt att det finns en övergångsperiod för relevant funktionstextil där vissa undantag kan behövas, för exempelvis arbetskläder gäller hårda säkerhetskrav som gör att det i nuläget idag saknas fungerande alternativ till PFAS.
Utsläppsredovisning och digitalt produktpass
Ministerns förslag om utsläppsredovisning på klädesplagg är ett intressant steg för att öka transparensen i branschen. TEKO anser att denna typ av information med fördel kan inkluderas i det kommande digitala produktpasset, som planeras omfatta alla produkter på EU:s inre marknad.
Lägre moms på second hand
”Lägre moms på second hand-produkter skulle driva på den cirkulära omställningen. Därför rekommenderar TEKO att regeringen genomför skattesänkningen för att främja återanvändning och förlänga livslängden på textilier”, säger Cecilia.
Textilindustrin har bäst kunskap om de förutsättningar som branschen verkar under. TEKO vill fortsätta bidra med denna expertis till det politiska arbetet och ser fram emot att föra en dialog om hur vi tillsammans kan driva en hållbar omställning och stärka branschens konkurrenskraft.