Pressmeddelande 19 dec. 2024
Inför avtalsrörelsen 2025 bytte idag den 19 december fack och arbetsgivare yrkanden. Vid denna utväxling ställer sig TEKO, Sveriges Textil – och Modeföretag, bakom övriga industriorganisationers krav om att avveckla befintliga regler för arbetstidsförkortning. Detta eftersom det nu föreligger ett hot om lagstiftning. TEKO avvisar även fackens krav på 4,2 procents löneökningar, med en fortsatt svag ekonomisk utveckling i Sverige skulle en sådan löneökning hota svenska tekoföretags konkurrenskraft.
”Frågan om arbetstidsförkortning är en av de mest diskuterade inför årets avtalsrörelse, och ett flertal politiker har gått ut och talat om en lagstiftning, vilket skulle frångå den svenska modellen. Hotet om att en sådan lagstiftning kommer är en nog så hög risk för våra medlemsföretag. Därför ställer vi oss idag bakom Teknikföretagens krav på utmönstring av befintliga överenskommelser om arbetstidsförkortning.” Det säger TEKO:s förbundsdirektör Stefan Borg i en kommentar efter dagens utväxling av krav med de fackliga organisationerna.
Orimliga lönekrav i nuvarande ekonomiska läge
Förutom arbetstidsförkortning är lönenivåer den stora frågan inför avtalsrörelsen 2025. Sverige är inne i en långdragen period med låg tillväxt, svag ekonomisk utveckling, dåligt läge på många av våra stora exportmarknader, som Tyskland, samt en hög arbetslöshet som biter sig fast.
”I det läget anser vi på TEKO att fackens krav på ett löneutrymme om 4,2 procent i årstakt är orimligt,” säger Stefan Borg, med hänvisning till att en sådan ökning vore på en nivå som inte förekommit sedan 1990-talet.
”Det skulle påverka konkurrenskraften för svenska företag negativt, särskilt för de små- och medelstora bolag som är vanliga inom TEKO.” avslutar Stefan.
I och med dagens utbyte av krav mellan arbetsgivare och fack har de kommande förhandlingarna om nya kollektivavtal startat på allvar. Förhandlingarna drar i gång efter årsskiftet. Befintliga avtal gäller fram till den 31 mars 2025. TEKO:s fackliga motparter i förhandlingarna är IF Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer.