Förslaget om hur lönetransparensdirektivet har gått vidare i den politiska processen och en utredning ska nu ge förslag på hur den ska genomföras i Sverige. De nya reglerna föreslås gälla från 2026 men det kan vara förnuftigt att i god tid börja orientera sig i regelverket för att förstå vilka förändringar som kommer. Bland annat kan det framöver bli så att intresserade får rätt att begära information om löner redan under rekryteringsprocessen, samt tuffare krav på arbetsgivaren att analysera och rapportera om löneskillnader.
Under våren 2023 antog EU lönetransparensdirektivet, detta ska därför införas i svensk lag. En svensk statlig utredning föreslog i slutet av maj 2024 hur främst diskrimineringslagen behöver förändras när direktivet på sikt ska införas i det svenska regelverket.
De nya reglerna kommer att innebära ökade skyldigheter för arbetsgivare att tillhandahålla information om lönekriterier, lönenivåer och snittlöner för arbetstagare och i vissa fall också för arbetssökande. Många företag kommer även att behöva uppfylla nya regler om rapportering av löneskillnader mellan män och kvinnor till Diskrimineringsombudsmannen. Vidare kommer det att införas utökade skyldigheter vid lönekartläggning.
Vad händer härnäst?
Utredningen ska nu skickas ut på remiss för synpunkter, och regeringen kommer att ta fram ett nytt lagförslag baserat på utredningen och remissvaren. Direktivet ska vara införlivat i svensk lagstiftning senast juni 2026.
Reglerna kommer att börja gälla senast 2026, men det kan vara en bra idé att lära sig mer om det nya regelverket i god tid. Därför har Teknikföretagen tagit fram ett webbinarium, som även finns tillgängligt för TEKO:s medlemmar, med arbetsrättsjuristen Anton Wemander Grahm. Han går bland annat igenom:
- Vad innebär de nya informationsskyldigheterna i förhållande till arbetstagare och arbetssökande?
- Hur förändras lönekartläggningsbestämmelserna?
- Vilka uppgifter ska en arbetsgivare rapportera till Diskrimineringsombudsmannen?
- När ska samverkan med facket ske?
- Hur påverkas företagens lönesättningsprocesser?
- När börjar reglerna att gälla?
Observera att man måste vara medlem i TEKO för att läsa arbetsgivarguiden och ta del av webbinariet.