Swerea IVF i Mölndal investerar i en ny toppmodern utrustning för smältspinning av textilfibrer. Utrustningen blir helt unik i Sverige och kommer att vara central i utvecklingen av framtidens innovativa och hållbara textilfibrer.
– Flera tekniska utmaningar och möjligheter framöver ligger inom fibrer med någon form av funktionalitet, till exempel elektriskt ledande fibrer eller fibrer med inbyggt flamskydd, berättar Jonas Aspling, avdelningschef, Swerea IVF. Det som kommer starkt framöver är också fibrer från biobaserade och återvunna material. Med den här utrustningen blir det möjligt att efterlikna storskalig modern fiberproduktion och framför allt hjälpa företag att utveckla nya innovativa textilprodukter.
Smältspinning är i dag den mest förekommande tillverkningstekniken för textilfibrer. De vanligaste polymererna som används är polyamid (nylon) och polyester. Fibrer spinns genom att smält plast dras ut i tunna trådar, vilka sträcks och får svalna, stelna och lindas sedan upp på rulle. Fibrerna sträcks i både smält och stelnat tillstånd vilket ger fibrer dess hög styrka. Fibrerna kan därefter tvinnas till ett garn som används i ett klädesplagg eller i en teknisk textil.
– Framtidens textilier kommer förhoppningsvis att förbättra vår vardag och ge fördelar för miljön, skapa nya arbetstillfällen, samt bidra med innovativa produkter, säger Cecilia Tall, ordförande i Stiftelsen Svensk Textilforskning. Här har biopolymerer en stor potential eftersom de är ett mer hållbart sätt att skapa textila material. Vi vill också ge TEKOs medlemmar möjlighet att ha tillgång till toppmodern utrustning.
Ytterligare en anledning till att den nya utrustningen behövs är att biobaserade material ställer högre krav vid tillverkningen.
– Vi har en utrustning i verksamheten i dag, men den ger inte den fiberkvalitet eller designfrihet som vi och industrin behöver, säger Jonas Aspling. Den är inte heller lämplig för biobaserade material, som är känsligare för nedbrytning och därmed kräver noggrannare kontroll av temperatur och kortare processtider. Den nya utrustningen blir helt unik i Sverige och finns endast på någon enstaka plats i Europa.
Investeringen på dryga 10 miljoner kronor har möjliggjorts genom en samfinansiering mellan en industripart, Stiftelsen Svensk Textilforskning/TEKO, Sveriges Textil- & Modeföretag, TEFOs Donationsfond och Swerea IVF. Utrustningen kommer att installeras hos Swerea IVF under hösten 2018.
Teknisk information
Fibertyp: Mono / bikomponent
Produktionstakt: 0,5-7 kg fiber /h
Produktionshastighet: upp till 6 000 m/min
Kontakt
Jonas Aspling, Avdelningschef Swerea IVF
[email protected], 031-706 63 29
Cecilia Tall, Ordförande Stiftelsen Svensk Textilforskning
[email protected], 08-762 66 61
Swerea-koncernen skapar, förädlar och förmedlar forskningsresultat inom områdena material-, produktions-och produktutveckling. Målet är att skapa affärsmässig nytta för medlemmar och övriga kunder och att stärka konkurrens- och innovationsförmågan hos näringslivet i Sverige. Koncernen har ca 550 medarbetare och omsätter 670 Mkr/år.
Stiftelsen Svensk Textilforskning har till ändamål att i samarbete med TEKO understödja och befordra teknisk-vetenskaplig forskning och högre undervisning rörande textila produkter samt deras framställning och användning. Sedan 2007 har TEKO, Sveriges Textil- & Modeföretag huvudmannaskapet för stiftelsen.