Växbo Lin är ett populärt linneväveri beläget i hjärtat av Hälsingland, bara en knapp halvtimme från E4 och Söderhamn. Här driver paret Hanna och Jacob Bruce verksamheten som i dag är lika mycket ett besöksmål som ett tillverkade företag.
– Det är med stolthet som vi utvecklar ett av Sveriges kulturarv. Vi väver och syr alla våra linneprodukter här i Växbo. Målet är att väva samman gamla hantverkstraditioner med modern design, berättar Hanna Bruce, vd och delägare.
Hälsingland är historiskt sett välkänt som linets landskap. Det var tack vare klimatet och den särskilda jordmånen som gjorde att linet trivdes extra bra i Hälsingland. De långa sommardagarna och ljusa nätterna fick linet att växa sig högt innan det rycktes ur jorden. Här fanns också vattenkraften i bäckar och älvar som underlättade vid de olika beredningsmomenten. I dag representeras linet på bästa tänkbara sätt genom Växbo Lins omtyckta naturprodukter i 100 procent lin. Den inbjudande miljön runt fabriken och butiken är lätt att tycka om.
– Vi har totalt 25 vävstolar, skyttelvävstolar. Vi synar alla tyger noga, fållar, tvättar och manglar dem och sätter på etiketter. Det är kvalitetskontroll genom hela ledet. En viktig del med egen produktion är att vi behåller kunskapen här på företaget. Vi vet också exakt vad som är gjort med produkterna i varje steg, det känns tryggt. Kunderna uppskattar att vi kan berätta om produkterna på ett unikt sätt och så kan besökarna även se hur allt går till i fabriken, säger Hanna Bruce.
Stabil utveckling
Växbo Lin grundades 1990 av Rolf Åkerlund. Det började som ett galet projekt, att mitt på den svenska landsbygden bygga en ny fabrik samtidigt som det mesta av svensk industri flyttade utomlands. Tanken var att hålla lintraditionen vid liv och dessutom locka besökare till bygden, något som verkligen har förverkligats sedan Hanna och Jacob Bruce tog över verksamheten för tio år sedan. Omsättningen har vuxit från 4,5 miljoner kronor till 17 miljoner kronor.
I dag arbetar totalt 14 anställda hos Växbo Lin. På sommaren växer företaget ytterligare med 4–5 anställda som enbart arbetar med guidning och butiksförsäljningen på plats i Växbo. Här kan besökare inspireras genom en guidad tur i fabriken för att sedan kunna handla produkterna i butiken.
– När vi tog över företaget så var vi inte helt medvetna om att vi också tog över ett stort besöksmål. Det är ju oerhört viktigt för oss. Vi har ungefär 100.000 besökare per år och fabriksförsäljningen står för nästan hälften av vår omsättning, berättar Hanna Bruce.
Hälsingland är sedan juni 2012 med på UNESCO:s världsarvslista där sju av de vackraste och kulturhistoriskt mest intressanta Hälsingegårdarna är med på listan. Runt om i bygden finns ytterligare uppemot tusen gårdar som skapades ur linets framgångsresa under 1700- och 1800-talet – en världsunik samling av inspirerande kulturmiljö.
Hög kompetens genom hela verksamheten
Växbo Lin är ett företag där alla anställda förstår värdet av företaget och varumärket. Vävare, sömmare, kvalitetskontrollanter, försäljning och design arbetar tillsammans för att uppnå de bästa möjliga produkterna. Vid ett stort bord vägg i vägg med butiken sker kvalitetskontrollen av samtliga produkter. Här synas varenda söm in i minsta detalj med nål och pincett för att se om produkterna håller måttet. Den sista handpåläggningen sker mitt i butiken. Här fäster personalen etiketterna för hand, som ett slags kvalitetsbevis, men också som en sista personlig hälsning till kunderna att här lämnas inget till slumpen. På vägen in till fabrikslokalen pryder en skylt väggen som berättar om hur Växbo Lin tänker: ”Vi älskar lin. Och vi är övertygade om att vi behöver konsumera färre men bättre ting. Vårt bidrag är miljömärkta bruksföremål i linne, tillverkade i Hälsingland för att hålla i generationer.”
Vi går vidare in i de moderna och välanpassade lokalerna och möts av bröderna Ziad och Tarek Abobaker som sitter mitt emot varandra vid varsin symaskin. De arbetar med sömnaden av företagets produkter och historien om hur de kom till Växbo Lin visar hur Hanna och Jacob tänker vad gäller att värdesätta människors kunskap.
– Vi hade endast en sömmerska anställd tidigare, men insåg att vi inte skulle hinna med i produktionen. Så då letade vi efter kompetenta sömmerskor, men utan att hitta någon som verkligen kan sömnadens alla delar. Då kontaktade vi Arbetsförmedlingen i Bollnäs och bad om hjälp. Det har ju kommit så många människor med hög kunskap till Sverige den senaste tiden och vi tänkte att det måste finnas någon som passar hos oss. Och då kom vi i kontakt med Tarek och det fungerade bra direkt från början. Sedan behövde vi ytterligare en sömmerska och då rekommenderade Tarek sin bror Ziad som då bodde i Eskilstuna med hela familjen. Vi kontaktade Arbetsförmedlingen i Eskilstuna som hjälpte oss med allt praktiskt. Först fick Ziad provjobba i några månader och allt fungerade så bra, sedan hjälpte Arbetsförmedlingen till med flytten, berättar Hanna Bruce.
Att arbeta som sömmerska hos Växbo Lin ställer tuffa krav på både hantverksskicklighet och snabbhet.
– Många kanske tror att vem som helst som suttit vid en symaskin och gjort mer pysselsömnad klarar av det, men så enkelt är det inte. Det är industrisömnad vi gör och det måste finnas tempo i produktionen samtidigt som det måste vara högsta möjliga kvalitet, berättar Hanna Bruce.
Investering som skapar nya tjänster
En viktig del i produktionen hos Växbo Lin är tvätt och mangling av produkterna. Nyligen har företaget investerat i en helt ny tvätt- och manglingsavdelning, en investering som var nödvändig efter att ett lokalt tvätteri blev tvungen att lägga ner verksamheten.
– Vi tvättar ju tusentals produkter i veckan så det var ett tufft läge för oss. Till en början lånade vi en lokal i Hudiksvall och åkte dit med egen personal och tvättade. Men det var inte hållbart i längden. Så då gjorde vi investeringen under förra året och allt togs i drift strax innan jul, berättar Hanna Bruce. En fördel med att ha det i huset är vi kan se vad som händer med textilierna vid tvätt och mangling så det har utvecklat vår kunskap inom det området.
Jacob Bruce förklarar att även företagets tjänster har utvecklats tack vare tvättavdelningen:
– Vi har lanserat ett tvättabonnemang som kunderna kan köpa till sina linnedukar. Det innehåller ett visst antal tvättar på ett år. Kunderna kan lämna in här eller skicka in sin duk till oss. Många kanske är osäkra på hur de tvättar duken och då kan vi hjälpa dem med det, säger han.
Export- och e-handelssatsning
Förutom den omfattande fabriksförsäljningen så finns de största marknaderna i Sverige och Norge. Totalt har Växbo Lin 500 återförsäljare i 15 olika länder. En medveten satsning har inletts på att etablera varumärket i Tyskland och att utveckla e-handeln.
– Vi har börjat arbeta med en agent i Tyskland och ska försöka komma in på marknaden. Det är tufft, men vi tror att våra produkter passar väldigt väl in där. Vi satsar samtidigt på att utveckla vårt e-handelserbjudande, det tror vi kan bli bättre och bättre. En fördel är att vi kan styra själva hur allting presenteras för kunderna, det är viktigt för oss, säger Hanna Bruce.
Jacob Bruce utvecklar resonemanget om e-handelsutvecklingen:
– Våra återförsäljare väljer ju endast en del av vårt sortiment när de köper in. Med en bra e-handelstjänst så kan de enkelt beställa hem produkter som kunderna önskar, säger han.
Ett annat tydligt exempel på hur Växbo Lin arbetar med service till kunderna ger Hanna Bruce:
– Vi hjälper ofta våra kunder här på plats med skräddarsydda dukar. Det kan vara att de har ett bord i ett speciellt mått, men att det inte finns någon duk som passar. Då kan vi ordna det på plats och bjuder på en kopp kaffe och tillverkar deras duk medan de väntar, avslutar Hanna Bruce.
Växbo Lin är medlem i TEKO