Franziska Mesche grundade Tripulse 2019. Med stor passion för träning, hälsa och miljö är hon väl medveten om att merparten av alla träningskläder på marknaden till största delen består av polyester. Med en crowdfunding-kampanj som startade mitt under brinnande Coronakris ville hon se om det fanns något intresse för högpresterande och hållbara träningskläder utan skadlig plast. Kampanjen blev en succé och efter årsskiftet lanseras första kollektionen av hållbara träningskläder från Tripulse.
– Det var fantastiskt att kampanjen blev så framgångsrik trots att vi befinner oss i en gigantisk världsomfattande kris och pandemi. Men människor behöver nog hopp om en bättre värld och något positivt i vardagen. Det visar också att det inte bara var jag som efterfrågar hållbara träningskläder utan skadlig plast, berättar Franziska Mesche, grundare och ägare till Tripulse.
Franziska Mesche har ingen textil bakgrund utan har arbetat inom IT, konsulting och försäljning tidigare. Genom hela livet har hon däremot haft ett brinnande intresse av träning, hälsa och hållbarhetsfrågor i olika former. Det var också bland annat genom träningen som idén till Tripulse väcktes, inte minst då hon upptäckte vad träningskläder består av och hur kroppen reagerar.
– Jag har pratat med både vänner och bekanta och även många andra som tränar och som funderat över alla allergier och andra sjukdomar som känns väldigt vanliga i dag. Många känner en oro över att ha så mycket plast direkt inpå kroppen, det vill jag ändra på, säger hon.
Utmaning att hitta rätt material
Att producera träningskläder utan skadlig plast är en stor utmaning, något som Franziska Mesche upptäckte snabbt när hon började undersöka material och dess egenskaper.
– Användarna är vana vid vissa funktioner när det handlar om träningskläder. Passformen och designen är väldigt viktig, liksom smarta funktioner med fickor på rätt ställen och andra saker. Kläderna ska också hålla att tvättas ofta. Så det är inte lätt att hitta ett material som uppfyller alla dessa krav, förklarar hon.
Tencel – naturligt antibakteriellt
Lösningen blev Tencel, en Lyocell som produceras av välkända Lenzing i Österrike. Den första kollektionen från Tripulse består av t-shirts, tanktops och tajts. T-shirts och tops finns i tre olika basfärger och är tillverkade i 100 % Tencel. Vad gäller tajts så finns de i svart med två olika modeller, fickor på utsidan eller fickor gömda på midjan i tajtsen. Franziska Mesche förklarar valet av material:
– Materialet är en träfiber som tillverkas av certifierad skogsråvara. Produktionen sker i ett cirkulärt system vilket har många fördelar, dessutom används endast en organisk kemikalie och vatten för att bryta ner växten och skapa träfibern. Jämfört med polyester som produceras av olja är det jättestor skillnad. Tencel har även många andra fördelar som passar träningskläder, säger hon.
Några av fördelarna med Tencel förutom de redan nämnda är att materialet luktar mindre då det är naturligt antibakteriellt.
– Strukturen av polyester gör att dina träningskläder bildar bakterier på ytan när man svettas, och det får plaggen att lukta – som betyder att man behöver tvätta dem ofta. Det är stor en skillnad jämfört med Tencel som inte luktar alls lika mycket och egentligen behöver du inte tvätta träningskläderna efter varje träning. Det räcker att vädra dem. Men du kan också tvätta plaggen i max 40 grader och det fungerar. Jag har testat väldigt många gånger och ville vara säker på att det verkligen stämmer innan vi lanserar kollektionen, säger hon. Sedan har vi problemet med mikroplaster i polyester som är en stor hot mot miljön. Det ville jag också komma bort från med mina plagg. Även återvunnen polyester släpper ju mikroplaster så det känns inte heller bra.
Andra fördelar med Tencel som material i träningskläder enligt Franziska Mesche är att det innehåller inga farliga kemikalier och har en svalkande effekt rent naturligt.
– Att skapa hållbara tajts har varit en ännu större utmaning då det handlar om en passform som ska sitta åtstramande. Vanligtvis används elastan för att skapa den effekten, men här har jag hittat ett nedbrytbart alternativ som heter roica v550, det kommer från Japan och är ett cradle-to-cradle-tillverkat material med liknande egenskaper som elastan. Så det känns väldigt bra, berättar Franziska Mesche.
Hållbart helhetstänk
Förutom medvetna materialval tänker också Tripulse på helheten vad gäller träningskläder. Behöver vi verkligen olika typer av kläder för olika aktiviteter?
– Det är en viktig grundtanke i Tripulse. Våra tajts, t-shirts och tanktops fungerar lika bra till yoga som till gymmet och på löprundan. Jag har verkligen ansträngt mig till det yttersta för att hitta optimala kombinationer som fungerar för många olika typer av aktiviteter. En del proffsidrottare har testat plaggen och de älskade att man inte behöver tvätta kläderna lika ofta, för att materialet luktar mycket mindre.
Tillverkas i Europa
Hela kollektionen från Tripulse är nu färdigutvecklad och tillverkningen sker under november och december månad i Portugal.
– Det känns väldigt bra att hålla produktionen inom Europa, det stämmer överens med våra ambitioner angående etiska arbetsförhållanden, säger Franziska Mesche.
Till en början kommer Tripulse att satsa på den nordiska marknaden och Europa där intresset för träning är stort liksom hållbarhet och hälsa.
– Det känns helt rätt att fokusera på marknaden som finns här hemma och i Europa. Förhoppningsvis blir ännu fler intresserade av hållbara träningskläder framöver. Just nu optimerar vi också hemsidan med webbshop så det blir lätt att beställa och handla. Jag tittar också efter intressanta möjligheter för fysisk försäljning som kan få fler att upptäcka våra plagg. Så det känns väldigt spännande, avslutar Franziska Mesche.
Tripulse är medlem i TEKO
Text: Henrik Eriksson, kommunikatör TEKO