I dag arbetar nästan 60.000 anställda inom textil- och modebranschen i Sverige. Det är företag som är verksamma inom tillverkning av, och handel med kläder, skor, textilier, väskor och accessoarer. Textil- och modebranschen är precis som övriga industrin i Sverige beroende av både yrkes- och högskoleutbildade människor. Den 30 november invigs Euroskills i Göteborg som är yrkes-EM för duktiga yrkesutövare. Här kommer TEKO att finnas med för att synliggöra den svenska textil- och modeindustrin.
– Den svenska textil- och modeindustrin sysselsätter människor inom vitt skilda områden, allt från sömmerskor och produktionstekniker, till textilingenjörer, formgivare och miljövetare. Vi på TEKO finns på plats under Euroskills för att visa den moderna textil- och modeindustrin för ungdomar, bland annat för att prata om den utveckling som sker inom smarta textilier och hållbarhet samt lyfta fram yrkena inom branschen, säger Henrik Eriksson, kommunikatör på TEKO, Sveriges Textil- och Modeföretag.
Euroskills i Göteborg genomförs den 1-3 december och samlar ungdomar från hela Europa i Göteborg för att tävla om EM-titeln i yrkesskicklighet i hela 35 olika yrken. Tävlingsyrkena är allt ifrån snickare och rörmokare till kock och webbdesigner. Besökarna kommer ha unika möjligheter att inspireras av de bästa, prova på alla yrken och upptäcka sina egna talanger. Det kommer också bli workshops med framtidsperspektiv, seminarier, nätverksträffar och utställningar. Arrangörerna väntar 40.000 besökare under de tre tävlingsdagarna.
Inspirera att testa svensk textil
Yrkesklädesföretaget Jobman Workwear är sedan många år sponsor till svenska World Skills och förser det svenska yrkeslandslaget med arbetskläder under tävlingar. Jobman är i år även Lead Skills Partner till tävlingarna inom kategorin Fashion Technology, där de tävlande kommer att producera ett par arbetsbyxor enligt exakta specifikationer från Jobman samt designa en väst utifrån material från företaget.
– Syftet för Jobman med att sponsra WorldSkills är att värna om de yrkesarbetande och uppmuntra ungdomar att välja en yrkeskarriär. Det är ju viktigt för oss, inte minst eftersom många yrkesarbetare använder våra kläder. Att Jobman är en del i arbetet med att inspirera till yrkesutbildningar, ser vi som den största förmånen, säger Eva Eriksson, marknadskoordinator hos Jobman Workwear.
Tävlingsmomenten inom Fashion Technology bedöms utifrån utifrån research, design, mönsterframställan, konstruktion av plagg, teamwork och effektivitet samt presentation. Mer än hälften av totalpoängen sätts med kontrollmätningar och kvalitetstester som underlag
Under lördag den 3 december kommer även en Fashion Show att arrangeras av Jobman Workwear där de tävlande får ytterligare en chans att visa upp sig och inspirera besökare. En viktig del i Euroskills är just att inspirera besökarna att prova på olika yrken och väcka lusten och intresset att utbilda sig.
Hur ser det då ut i textil- och modebranschen? Finns det några jobb?
Tillskärarakademin i Göteborg är en skola som grundades redan 1947 och som bedriver eftergymnasial utbildning inom textil och mode med fokus på kläder och accessoarer. Utbildningarna är väl inarbetade hos näringslivet eftersom skolan har ledningsgrupper med branschfolk som vet vad företagen efterfrågar. Och det är ingen brist på jobb för de som utbildar sig.
– De som tar examen från oss går i princip direkt till jobb, om de inte studerar vidare på högskola, universitet eller någon designskola, säger Sofia Höfvner Skogh, rektor på Tillskärarakademin Göteborg. Många startar även egna företag.
På Tillskärarakademin finns utbildningar inom mönsterkonstruktion och sömnad, scenkostym och historiska dräkter samt utbildningar för de som önskar bli skräddare, direktriser eller modister. Tillskärarakademin har drygt 80 elever och 40-50 examineras varje år.
– Direktrisyrket kan liknas vid ett jobb som ingenjör. Direktrisen samarbetar med designern för att ta fram mönsterkonstruktion med bra passform och gradering. De tar även fram underlag för produktion som sedan sömmerskorna arbetar utifrån. Det är ganska stor efterfrågan på direktriser i dag på vissa större företag, det märks när vi frågar hur många de har anställt och hur behoven ser ut, berättar Sofia Höfvner Skogh.
Studievägledare guidar ungdomarna under Euroskills
Åsa Malmgren arbetar som studie- och yrkesvägledare på KompetensCentrum i Kungsbacka kommun. Under Euroskills ansvarar hon för att samordna bemanningen och verka för informationsspridningen inom gruppen vägledare som bemannar informationshubben för Creative Arts and Fashion i Svenska mässan. Creative Arts and Fashion är den kategori som bland annat innefattar textil- och modeindustrin. Under eventets alla dagar kommer studie- och yrkesvägledare från GöteborgsRegionens 13 medlemskommuner att hjälpa ungdomarna med information och vägledning. Och hon vet vilka frågor som brukar vara mest intressanta.
– Ungdomarna vill veta vilka typer av jobb som finns i branschen, vilka utbildningar som behövs och löneläget är alltid intressant, berättar hon. Så det är väldigt bra att textil- och modeindustrin är med och syns på Euroskills, avslutar hon.
Mer information om Euroskills hittar du här
Fakta
Antalet anställda inom modebranschen i Sverige motsvarade 58 452 heltidstjänster under 2015, en ökning med drygt 4 procent, 2 400 personer, sedan föregående år. (Volante 2016). I termen modebranschen innefattas företag som är verksamma inom tillverkning av, och handel med kläder, skor, textilier, väskor och accessoarer.