Den rådande situationen med Coronaviruset gör att många svenska textil- och modeföretag just nu upplever oerhört stora motgångar med framför allt kraftigt minskade eller helt uteblivna beställningar. Samtidigt finns det en imponerande kämpaglöd bland TEKO:s medlemsföretag.
I Ulricehamn finns industriföretaget Engtex med cirka 65 anställda som tillverkar teknisk industritextil. Företaget växte rejält under 2019 då företaget gjorde rekord omsättningsmässigt till cirka 175 miljoner kronor. Men nu ser företaget utmaningarna som växer sig allt större med Coronakrisen.
– Vi har inlett arbetet och ser över budgeten rejält. Vi kommer också att förhandla med facken att gå ner på korttidsvecka så fort som möjligt. Vi levererar ju en del till fordonsindustrin som är en personalkrävande del av vår verksamhet, och den branschen påverkas ju också mycket nu vilket slår mot oss. Dessutom har vi byggindustrikunder i Norge och där pratas det om ett tapp på uppskattningsvis 50 procent, säger Patrik Johansson, vd på Engtex.
Han fortsätter:
– Det slår hårt. Allting skjuts på framtiden och osäkerheten är stor. Vi vet inte om det här blåser över på två månader eller om det kommer hålla på längre, säger han.
Högtryck hos TEKO:s arbetsgivarjour
TEKO:s arbetsgivarmedlemmar har tillgång till en telefonjour för arbetsrättsfrågor. Jouren är bemannad dagligen från 8.00 till 17.00 med medarbetare som är experter på arbetsrättsfrågor. Just nu är frågorna extra många av förklarliga skäl:
– Vår arbetsgivarjour får många frågor om korttidspermitteringar och vi får tydliga signaler på det tuffa läget för många av våra medlemsföretag. Det är ingen tvekan om det. Vi på TEKO försöker hjälpa till med information och råd på bästa sätt, men det står helt klart att situationen är akut precis som många andra branscher, säger Stefan Borg, jurist på TEKO.
XV Production i Borås är ett ungt och entreprenörsdrivet företag med hållbarhet, kvalitet och redesign som främsta kännetecken. För bara någon månad sedan såg företaget med stor tillförsikt på framtiden, nu är läget mer osäkert.
– Vi får mycket press på oss just nu att producera beställningar snabbt som ska till USA. Risken finns ju att gränser stängs och då vill våra kunder veta att varorna når landet innan det är för sent, säger Felicia Lundberg, projektledare på XV Production i Borås. Det har svängt så snabbt för så många människor och företag. Vi pratade med Almi nyligen och de har ju högtryck så vissa branscher gynnas medan många andra inte gör det, berättar hon.
Oro och försiktig optimism
Felicia Lundberg är både orolig och optimistisk för framtiden.
– Vi är lite oroliga att krisen ska förvärras vilket mycket tyder på. Vi har ännu inte märkt av jättemånga avbokningar i beställningar. Det kan ju också öppna för andra möjligheter till produktion, inte minst för vår del som har produktionen och vår egen sömnadsateljé på plats här i Borås. Vi kan ju snabbt tillverka och leverera både modeplagg och andra typer av sömnadsuppdrag så ur den synvinkeln kan ju krisen bli intressant framöver för oss när det vänder. Men helt klart är det ju oerhört dramatiskt just nu, säger hon.
Hennes kollega Linnea Magnusdotter fyller i och tror att situationen kan ge ändrade förutsättningar i modebranschen:
– Det är ett ypperligt tillfälle att låta oss vara kreativa under dessa tider som råder. Mitt tips till andra företag är att kolla era lager. Det kan vara alltifrån utgående produkter eller felproducerade varor med mera. Vad finns det för resurser att arbeta med? Här hos oss har vi möjlighet att skapa re:design-kollektioner på redan existerande produkter. Vi behöver kanske titta över branschgränserna, gå ihop och samarbeta. Svenska företag kan åstadkomma mycket och människorna i den svenska textil- och modebranschen är oerhört drivna och det kommer behövas nu mer än någonsin, säger hon.
Hoppfullt men fler åtgärder vore välkommna
Cecilia Tall, generalsekreterare på TEKO håller med om att osäkerheten är stor, men att det finns hopp i mörkret.
– Det är så genomgripande och påverkar oss alla: företag, samhälle och konsumenter. Vi hoppas förstås att alla mår bra och lyssnar på myndigheternas råd i första hand. Många företag vill också hjälpa till i den här situationen och ställa om produktionen vilket är hoppfullt, men det gäller att veta behoven. Samtidigt är situationen väldigt tuff just nu och det vore välkommet med fler åtgärder snabbt från regeringen för att hjälpa alla typer av företag, stora som små, avslutar hon.
Text: Henrik Eriksson, kommunikatör TEKO