Med yrkes- och designutbildningar för textil- och modebranschen har Stiftelsen Proteko i Borås tillsammans med Nordisk Designskola höjt kunskapsnivån inom branschen de senaste 30 åren. Nu satsar stiftelsen 2,5 miljoner kronor i verksamheten för att utveckla ett helt nytt utbildningskoncept.
– Vi kommer erbjuda cirka 30 utbildningar inom Proteko och Nordisk Designskola. Tidigare hade vi 4 heltidsutbildningar samt 13 distanskurser, så det blir en stor ökning. Fördelen med oss är att vi integrerar skola och företag på ett väldigt bra sätt. Hos oss får eleverna hela tiden kontakt med verkligheten vilket är mycket uppskattat, berättar Christian Lundell, vd.
Ökad valfrihet för individen och företagen
Den nya satsningen ger stor valfrihet för studenterna där de kan plocka ihop utbildningar efter intresse och karriärval och kan välja att studera på distans eller på plats i Borås eller i Åre. En digital plattform kommer att byggas upp där hela utbudet av utbildningar finns tillgängligt för studenterna.
– Styrkan med både våra utbildningar och YH-utbildningar är att eleverna kan börja jobba från dag 1. Skola och yrkesliv går hand i hand, de tränas till en specifik yrkesroll och de lär sig yrket på ett mycket bra sätt. Vi utbildar till exempel Inköpare och Kvalitetstekniker, två yrkesroller som är starkt efterfrågade i branschen i dag, säger Christian Lundell.
En viktig del i den nya satsningen har fokus på hållbar utveckling där Marcus Bergman, tidigare hållbarhetschef på Gina Tricot, kommer att hålla i utbildningarna.
– Detta är ett väldigt tydligt exempel på hur företagens verklighet kommer nära våra studenter. Vi har samarbetat med Marcus tidigare och det har fungerat väldigt bra. Vi tror också att den interna karriären blir allt viktigare och då erbjuder vi kurser och utbildningar som gör att företagen kan stärka individernas kompetens. Till exempel om du är produktionstekniker, men vill sadla om till säljare. Då kanske du behöver utbildning inom affärsutveckling, presentationsteknik och andra ämnen. Det finns hos oss i en textil kontext. På det sättet hjälper vi företagen att behålla personalen och samtidigt stärka kompetensen, berättar Christian Lundell.
Starkt kontaktnät av företag
Inom Nordisk Designskola får studenterna ofta jobba i projekt i samarbete med välkända varumärken. Vi har redan många välkända uppdragsgivare och vi tror att detta koncept kommer attrahera ännu fler. En viktig del i Proteko och Nordisk Designskolas verksamhet är just den nära kontakten med företagen i branschen. Christian Lundell uppskattar att antalet företag som de jobbar med årligen är fler än 100.
– Vi har 150 studenter i systemet, men några har praktik på samma företag. Över några års sikt är det flera hundra företag som tar del av våra studenters kunskaper, säger Christian Lundell. Dessutom är ju våra lärare verksamma inom industrin. Vad gäller våra labb och maskiner så tar vi hjälp av företagens anläggningar. Det ger ju en helt annan dimension när studenterna får vara på plats hos företagen och den miljön som finns där.
Branschen ökar, men skolor lägger ner
En sak som oroar Christian Lundell är det faktum att branschen ökar, samtidigt som flera skolor lägger ner verksamheten.
– Modebranschens rapport för 2016 visar tydligt att branschen ökar i omfattning, till exempel med cirka 2400 anställda det senaste året. Totalt jobbar cirka 58.000 personer i textil- och modebranschen i Sverige i dag. Samtidigt har flera utbildningar lagts ner och nu senast gamla Lennings (yrkeshögskola) i Norrköping och även i Örebro riskerar textila utbildningar att läggas ner, så det är helt klart problematiskt på lång sikt. Flödet av kompetens in i branschen stoppas upp vilket i slutändan kan påverka företagens konkurrenskraft. Förhoppningsvis kan vår satsning hjälpa till att stötta företagen och hela tekobranschen, avslutar Christian Lundell.
Proteko är medlem i TEKO