Sporda Nonwoven är en av Skandinaviens ledande tillverkare av textila material och leder utvecklingen av nya produkter. I över 80 år har företaget och fabriken funnits i den lilla byn Sporda där all tillverkning sker. Produkterna är termobunden och nålad nonwoven som används till fyllning i möbler, isolering i hus, filtermedia och nålfilt. Nu satsar Sporda Nonwoven på den revolutionerande tekniken Airlay – en satsning som beviljats stöd från Klimatklivet.
– Det här är den första Airlay-processen i sitt slag i Sverige och det är ett efterfrågat teknologiskt framsteg för de hållbarhetsdiskussioner som pågår för vår bransch just nu. Med hjälp från Naturvårdsverket via Klimatklivet fick vi möjlighet att genomföra investeringen. Det är precis den här typen av stödåtgärder som behövs för att industrin ska kunna genomföra grön omställning genom investeringar, berättar Jonas Rylander, delägare och vd för Sporda Nonwoven.
Stort genomslag för hållbarhetsarbetet
Airlay-teknologin använder luft för att hantera textila fiber i stället för traditionell mekanisk bearbetning. Den nya tekniken medför att Sporda Nonwoven blir obunden till storleken på fibern vilket ger möjlighet att använda även grov återvunnen textilfiber. Det innebär att nyttjandegraden ökar med 100 procent och att tekniken främjar hållbarhet på ett genomgripande sätt.
Idag består 80 procent av Spordas tillverkning av återvunnen fiber eller naturfiber och företaget återvinner 10 ton fiber varje månad.
– Airlay-investeringen innebär också att vi får möjlighet till ännu ett viktigt steg – vi kommer att kunna återvinna utsorterad textil från post-konsumentflödet. Material som idag skickas som brännbart avfall. Så investeringen är jätteviktig ur ett hållbarhetsperspektiv, förklarar Jonas Rylander.
Kunder inom bil- och möbelindustrin
Sporda Nonwoven grundades av Claes Andersson 1939 och hette då Sporda Vadd. Redan från starten har företaget tagit tillvara på material och jobbat med återvunna fibrer.
– Att vara rädd om materialet och återanvända är ingen ny företeelse för oss. Redan vid starten bestod tillverkningen av vadd för sängtillverkning och madrasskonfektion och den textila vadden skapades även då med hjälp av återvunnen fiber, berättar Jonas Rylander.
Företaget har cirka 25 anställda och omsättningen under förra året var 49 miljoner kronor. Merparten av kunderna hos Sporda Nonwoven finns i dag inom möbel- och bilindustrin och många av de kunder som under flera decennier har köpt naturmaterial av Sporda Nonwoven för sin sängproduktion finns kvar.
–Det känns roligt att vi kan erbjuda dem en modernisering av detta slag då hållbarhet är en av våra stora utmaningar i branschen, säger Jonas Rylander.
Den nya produktionslinjen med Airlay-teknologi beräknas vara redo för drift inför årsskiftet 2022/2023. Huvudfokus kommer att vara nonwoven-produktion med råvaror av återvunnen syntetfiber och naturfiber.
Sporda Nonwoven är medlem i TEKO