Svenskt Näringsliv har sammanfattat talet som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen höll den 14 september.
Bakgrunden som målades upp var som väntat präglad av Rysslands krig i Ukraina, energikris, inflation. Samtidigt pekade UvdL på EU:s snabba och kraftfulla svar i form av sanktionspaket, finansiell och militär hjälp till Ukraina och underströk vikten av att EU fortsatt står enigt.
Fokus i övrigt låg på hur EU agerar för att möta energikrisen, övriga strategiska beroenden och klimatomställningen. Samtidigt underströk UvdL vikten av att värna demokrati, rättsstatens principer och att skydda europeiska värderingar och institutioner mot utländsk påverkan.
Energi:
- UvdL annonserade innehållet i det energipaket som antogs igår och som innebär en helreformering av energi-elmarknaden. Åtgärderna innebär hög grad av statlig intervention även om vikten av marknadsekonomi och vinster betonades.
- Bl a förslås ett tak för de övervinster som fossilfria elproducenter nu tar in på de höga elpriserna. De ska visa solidaritet och denna övervinst ska fördelas till dem som inte har möjlighet att betala sina elräkningar. Att EU går in och reglerar vinster hos elproducenter kan få långtgående konsekvenser. Många av producenterna har, innan den elkris vi nu är inne i, bundit en stor del av sina leveranser till ett pris som inte avspeglas på dagens marknad. Den typ av reglering som nu föreslås kan slå mot elproduktionen vilket skulle förvärra situationen ytterligare.
- Det är viktigt att de åtgärder som utformas ger möjlighet till anpassning till nationella förhållanden. T ex har beskattning av enskilda kraftslag tidigare inte varit framgångsrikt i Sverige då det hämmat framtida investeringar, exempelvis effektskatten på kärnkraft och avfallsskatten för kraftvärmen.
- Ur en svensk synvinkel är det en bättre lösning att använda de stora flaskhalsintäkter som har genererats och som egentligen tillhör elanvändarna. Ett annat, mindre ingripande sätt, att finansiera ett stöd till utsatta elanvändare vore att använda statens kraftigt ökade momsintäkter från elhandeln.
- Inom ramen för en elsparplan måste elanvändningen minska under topplatstimmarna. Detta skulle påverka marknadspriset mycket men kommer inte utan risker. En minskad förbrukning i näringslivet innebär i många fall minskad produktivitet vilket i sig har en påverkan på samhällsekonomin. Det är därför en balansgång där fokus bör ligga på hushåll.
Autonomi/handel:
- Det tillfälliga ramverket för statsstöd ska ses över i oktober för att möjliggöra statliga garantier till energimarknaden.
- Skapandet av en ”vätebank” annonserades. Den ska garantera tillgång till väte med pengar från innovationsfonden motsvarande tre miljarder Euro.
- En ny rättsakt i fråga om kritiska råvaror ska tas fram. Kommissionen avser att öka sitt finansiella deltagande i gemensamma investeringsprojekt av europeiskt intresse (IPCEI) samtidigt som man vill inrätta en s k suveränitetsfond.
- Fokus på mer självförsörjning vad gäller strategiska råvaror är begripligt, men risken finns att aptiten på statsstöd och protektionism får ytterligare fäste. En europeisk suveränitetsfons och en ”vätebank” innebär ytterligare nya institutioner/byråkrati.
- Talet handlade inte mycket om handel med omvärlden. Det viktiga Merscouravtalet nämndes inte alls, trots att det kan bli den stora handelspolitiska striden snart. Men det är känsligt och inte oväntat. UvdL sa heller inget om USA ur ett handelsperspektiv, vilket är mer anmärkningsvärt.
- Ordet var ”partnerskap”, inte frihandelsavtal. Partnerskap med likasinnade länder. Handeln ses som ett verktyg för att komma över viktiga råvaror och jordartsmetaller. UvdL tog dock upp betydelsen av marknadstillträde och nämnde specifikt vikten av att få igenom avtalen med Chile, Nya Zeeland och Mexiko samt att fortsätta förhandla med Australien och Indien.
Företagens villkor och roll:
- Konkurrenskraft nämndes knappt – och då enbart som en kommentar i samband med energiförsörjningsfrågan.
- Positivt att UvdL nämnde inre marknadens betydelse om än kortfattat och i samband med Ukrainas möjligheter till utökad tillgång till denna marknad.
- Till skillnad från förra årets tal nämndes företagen ett par gånger. Dels som drivare av den gröna och den digitala omställningen – dels som stora förlorare när elpriserna och priser över lag skjuter i höjden. Mycket positivt att UvdL lyfte behovet av ett bättre företagsklimat och i första hand stod SME i fokus. Under detta talar hon om mindre byråkrati, komma ut lättare på marknaden, kortare betaltider etc. Bra ambition. Vidare på vikten av vidareutbildning – bra men frågan är hur?
Övrigt:
- Större frihetsgrader vad gäller det statsfinansiella regelverket men å andra sidan tuffare granskning av medlemsländernas utfästelser. Detta innebär risker att det bara blir det ena och inte det andra. Hon sade ingenting direkt om ökad gemensam upplåning.
- Fokus på EU:s utvidning och förslag på framtidskonvent syftande till fördragsändringar.
Läs även: