Mössor och Människor är en bok om CTH Ericsons hatt- och mössfabrik i Borlänge. Boken är skriven av journalisten och författaren Ann-Louise Ebberstein. Under fyra års tid har hon intervjuat gamla anställda, letat i arkiv och grävt i dokumentationen kring företagets historia 1885–2004. Boken lanserades i mitten av oktober då bland annat Dalarnas landshövding Ylva Thörn var på plats för att hylla en bok om livet.
– För mig är alla gäster viktiga, men de kanske viktigaste personerna när vi lanserade boken var inga kändisar eller politiker, även om det var kul med uppmärksamheten. Den här boken är ju skriven för alla de som jobbat i fabriken, alla sömmerskor och arbetare, och det var riktigt kul att få träffa 7–8 av dem. Tillsammans har de jobbat i fabriken i 400 år, det är i snitt 50 år per person vilket är helt fantastiskt. Och det är främst för dem som jag har lagt ner all oavlönad tid med boken, säger Ann-Louise Ebberstein, författare till Mössor och Människor.
135 år som aldrig tidigare dokumenterats
Företaget CTH Ericson var ledande i Norden vad gäller tillverkning av hattar och mössor under flera årtionden på 1900-talet. Verksamheten har bidragit till en rik historia och nu finns allt samlat i den uppskattade boken. Det är en fascinerande berättelse om livet på och utanför fabriken och inte minst om de kvinnor som skapat huvudbonader i 135 år. Många av kvinnorna var fruar till arbetare på Domnarvets Järnverk.
– Drivkraften i mitt arbete har varit att få fler att ta del av alla fantastiska berättelser och även företagets historia. Det har inte berättats tidigare och försvinner ju med tiden om ingen dokumenterar och skriver om det så det har varit väldigt kul, men också ett digert jobb, säger Ann-Louise Ebberstein.
Boken är ett initiativ från CTH:s Vänförening. Ann-Louise Ebberstein har även arbetat med att hitta finansiering till boken, ett arbete lättare sagt än gjort.
– Det har varit tufft, men Riksantikvarieämbetet har ställt upp med en större summa vilket var helt avgörande för att boken skulle bli verklighet. Sedan är det också andra som har stöttat satsningen genom att köpa böcker nu när den är klar. Men jag har jobbat mycket ideellt också, säger hon.
Inleds med en begravning
Ann-Louise Ebberstein har valt att inleda Mössor och Människor med en berättelse om hur grundaren Carl Theodor Ericson fördes till sista vilan:
”Tidigt en torsdagsmorgon den 27 augusti 1927 dog Carl Theodor Ericson. Han blev 64 år. Fem dagar senare begravdes han i Stora Tuna kyrka. Ett tusen personer följde honom till den sista vilan där ett 30-tal bilar fyllda med blommor ledde processionen till kyrkan i Tuna. Utanför kyrkporten bildades en häck av vitklädda kvinnor som alla arbetade på C.Th. Ericsons Möss- och Pelsvarufabrik. Det var en vacker och solig sensommardag.”
Så här säger kyrkoherden och hovpredikanten Johan Otto Bolling i ett tacktal om Carl Theodor Ericson:
”Fabrikör Carl Theodor Ericson hade kunnat konsten att arbeta, men inte i samma grad konsten att vila. Han hade visat, att en affärsman kan vara framstående även med en viss vekhet och ömhet i sinnet. Över Carl Theodor Ericsons gravmonument skulle kunna ristas orden: Han levde, så länge han levde ibland oss, glad, god, verksam.”
Kungens paradmössa syddes i Borlänge
Historien om Carl Theodor är bara en av många intressanta berättelser i boken. På CTH Ericson har tusentals kvinnor sytt bland annat studentmössor, varma mössor till finska soldater under andra världskriget och Gustav VI Adolfs paradmössa.
– De kunde sy upp till 1000 hattar och mössor om dagen och det är ju fascinerande hur man fick ihop livet som yrkesarbetande kvinna på 1930-talet, med man och flera barn i huset. Jag har också beskrivit om hur det var att skriva boken, berättar Ann-Louise Ebberstein:
”Människorna som skapade den tid vi nu lever i. Jag känner stor respekt för de människor som med sina strävsamma arbeten skapat historia. Dessa människor är en viktig del i Borlänges arbetshistoria. Jag är tacksam för allt jag lärt mig och hur det var när den gamla goda tiden inte alltid var så god”.
Hon fortsätter och förklarar det omfattande arbetet med boken:
– Jag och Tord Morin, som äger företaget idag, har lagt ner många timmar med att gå igenom alla årsredovisningar sedan 1885. Boken tror jag tilltalar de som gillar att läsa om entreprenörskap, fabriken, arbetarsamhället och människors olika livsöden, avslutar Ann-Louise Ebberstein.
Här kan du köpa boken Mössor och Människor
CTH Ericson är medlem i TEKO