MASKA har sedan starten 2009 arbetat medvetet med hållbara material, säsongslösa plagg och noggrant utvald produktion. Nu lanserar företaget en svensk kollektion som tagit två år att utveckla.
– Vi påbörjade kollektionen innan pandemin och sedan drog det ut på tiden av naturliga skäl när det infördes reserestriktioner. Så det blev lite Slow Fashion på ett annat sätt. Men det gjorde samtidigt att vi valde svensk produktion istället vilket känns helt rätt, berättar Maria Svensson, grundare av MASKA.
Premiärkollektionen i läder är en väska och ett skärp som säljs i ett begränsat antal. Kollektionen har producerats av svenskt läder i småländska Hestra.
– Läder är en av de få produkter tillsammans med ull som går att tillverka helt lokalt i Sverige. Annars blir det en kompromiss där råvaran kommer från någon annanstans i världen. Oftast kommer tyget från ett land och fibrerna från ett annat vilket gör det svårt att kalla det svenskt. Därför känns det här väldigt kul, säger Maria Svensson.
Säljs över hela världen
Förutom de nya läderprodukterna erbjuder MASKA plagg av högsta kvalitet där garn, material och design samspelar i en skandinavisk estetik.
Målet med företaget var tydligt redan från början: Att designa relevanta, säsongslösa kvalitetskläder och att producera dem på ett hållbart sätt.
– Våra plagg har en lång livslängd och vi kallar det ”Slow independent luxury from Sweden” vilket vi tycker passar bra med verksamheten, förklarar Maria Svensson.
MASKA är ett oberoende företag och kollektionerna finns i dag hos drygt 60 återförsäljare i 17 länder i Europa, Asien och Nordamerika samt säljs via den egna e-handel till hela världen.
Totalt arbetar 3 anställda i företaget och målet för 2022 är en omsättning på 10 miljoner kronor.
– Det går extra bra i Schweiz och Tyskland just nu vilket är kul. De har hög medvetenhet kring hantverkskunnande och gillar diskreta modeplagg av hög kvalitet. Det är också en fördel för oss att de har en stark ekonomi, förklarar Maria Svensson.
Bakgrund inom textilbranschen
Maria Svensson har själv en bakgrund inom textilbranschen då hon spenderade delar av sin barndom i sin mormors syfabrik i Borås.
– Det gjorde att jag fick ta del av hållbarhet på ett naturligt sätt där du vårdade kläder och arbetade med hållbara material. Min mormor sa alltid: ”Det syns inte hur snabbt någonting är gjort utan hur väl ett plagg är tillverkat”. Det är någonting som har genomsyrat mitt arbete med MASKA, säger hon.
Hon fortsätter:
– Vi välkomnar den ökade medvetenheten i modeindustrin beträffande planetens utmaningar, ansvar och behovet av handling.
Företaget har direktkontakt med spinnerier och väverier för att säkerställa att kvaliteten håller en jämn och hög nivå. 95 procent av alla stickade och vävda plagg hos MASKA produceras inom EU. Kashmir och silke produceras i Nepal i en GOTS-certifierad fabrik. Garnet som används i Nepal följer också en GOTS-certifierad produktionsprocess.
– Jag tycker det är viktigt att verkligen känna till leverantörerna i detalj. Är det någon som inte lever upp till dina krav så byt leverantör och jobba med de som har system för vattenrening och som använder hållbara energikällor. Men det kanske är lättare att bestämma eller förändra sådant när du jobbar i ett mindre företag. Jag är ju både vd och inköpare hos oss och tycker om att ha kontroll på våra samarbetspartners, säger Maria Svensson. Vårt mål är att ha så okomplicerade leverantörskedjor som möjligt. I dagsläget sker produktionen i Bulgarien, Litauen och Portugal, förutom den senaste läderkollektionen förstås.
Naturlig tillväxt med nöjda kunder
Ambitionen framåt är fortsatt stadig tillväxt i lagom takt. Införsäljningen av höstens kollektioner har gått över förväntan och ökat med 25 procent.
– Jag tror vi kan fortsätta växa och skapa ännu bättre produkter. Målet är att göra kunderna nöjda och då kommer tillväxten automatiskt. Det är i alla fall vår erfarenhet hittills, avslutar hon.
MASKA är medlem i TEKO
Text: Henrik Eriksson, Kommunikatör TEKO