Marbäck Tricot är ett välrenommerat textilföretag som tillverkar högkvalitativa produkter för andra varumärken, bland annat Polarn & Pyret, Houdini, Tierra och Naturkompaniet. Stickeriet och huvudkontoret ligger i Marbäck en knapp mil från Ulricehamn. Just nu är det fullt tryck i fabriken och företaget har svårare att få plats för nya kunder.
– Mellan 2016 till 2017 ökade vi omsättningen med en bit över 20 procent. Och i år ökar vi ytterligare som det ser ut så det är roligt, det snurrar för fullt, säger Jonas Lorentzon, VD.
Omsättningen för Marbäck Tricot uppgick till cirka 54 miljoner kronor under räkenskapsåret 2017. Totalt arbetar 10 anställda i Marbäck där stickeriet och kontoret finns. Företaget äger även en egen sömnadsfabrik i Lettland med 140 anställda.
– Kvalitet är grundpelaren i vårt erbjudande. Sedan är vi kundfokuserade och försöker alltid hitta bästa lösningen för kunden. Det är viktigt att kunna kontrollera hela kedjan. Det är därför vi har vår egen sömnadsfabrik. Då vet vi också att sömmerskorna har bra förutsättningar vad gäller ersättningar, miljö- och arbetsförhållanden, säger Jonas Lorentzon.
Viktigt med certifieringar
Marbäck Tricot grundades 1965 av Jonas Lorentzons pappa Bengt-Göran Pettersson. Jonas blev vd för företaget 2008 och driver sedan dess företaget med stor framgång. Han visar runt i fabriken i Marbäck där ett 20-tal moderna rundstick- och flatstickmaskiner står uppställda. Företaget tillverkar trikåtyger i natur- och syntetfibrer och kombinerar klassiska och nya stickkonstruktioner med spännande fiber- och garnblandningar.
– Vi är specialiserade på ringelvaror i singeljersey och ribb. Våra tyger kommer från olika fibrer såsom bomull, ull, lyocell, polyester, polyamid och modacryl med eller utan elastan/lycra. Vad gäller kvalitet så är vi både ISO 14001 och ÖKO-Tex Standard 100-certifierade och vi tillverkar Fairtrade- och GOTS-märkta kundkollektioner av ekologisk odlad bomull. Certifieringarna är viktiga inte minst gentemot våra kunder, säger Jonas Lorentzon.
En av de stora kunderna är Polarn & Pyret där Marbäck Tricot tillverkar klädkedjans barnkläder. Det välkända ränderna stickas i Marbäck. Samarbetet visar på Marbäck Tricots stora medvetenhet vad gäller kvalitet och hållbarhet.
– Polarn & Pyret har varit kund hos oss i 40 år och det säger en hel del. Du kan inte ha dåligt producerade produkter och reklamationer, då förlorar du kunderna direkt. För oss är det också viktigt att ha en modern maskinpark där vi kan hitta innovativa lösningar, säger Jonas Lorentzon.
Korta leveranstider och hög servicegrad
Han berättar att det råder full transparens mellan Marbäck och sömnadsfabriken i Lettland. De arbetar efter samma orderlistor i realtid och produktionsmöten sker varje vecka. När tyget har stickats klart i Marbäck och kvalitetskontrollerats skickas det till Lettland där tilllskärning, tvättning och sömnad sker.
– Det är korta ledtider med Lettland och våra kunder känner sig trygga med att hålla produktionen nära. Det är bara 52 mil mellan Marbäck och fabriken i Kuldiga fågelvägen. En order tar mellan 6–18 veckor att färdigställa, allt beroende på vilken typ av order och kund det handlar om. Vi har många kunder där vi levererar snabbt för att fylla på i deras lager året runt men också stora varumärken som lanserar vår- eller höstkollektioner där leveranstiderna är längre berättar Jonas Lorentzon.
Sömnadsfabriken i Lettland är uppbyggd på 15 olika produktionslinjer vilket gör att Marbäck Tricot har lätt för att hantera och tillverka mindre serier för kunderna och därmed erbjuda kort leveranstid.
– Vi syr från 100 plagg och uppåt och är organiserade för att hantera mindre serier, men kan förstås även leverera större beställningar, berättar han.
Jonas Lorentzon berättar hur ordersystemet fungerar med Polarn & Pyret.
– De har ett smart logistiksystem som utgår från hur många lagerdagar ett plagg ska ha. Sedan genererar programmet vad vi ska producera och leverera. Antalet i styck varierar under säsong. Det gör att kunden slipper ha en massa varor på lager som inte säljs just för tillfället. Det är ju ett riktigt bra system som minimerar kapitalbindningen och att plagg blir överproducerade, säger han.
Naturkompaniet är en annan av kunderna och här tillverkar Marbäck Tricot butikkedjans egna produkter i ull, till exempel kalsonger, underställ, t-shirts, sweatshirts, barnkläder med mera. En annan kund är Houdini där deras långt framskridna hållbarhetsarbete i sin tur ger utveckling hos Marbäck Tricot.
– Det är kul att jobba med den typen av kunder, vi utvecklas tillsammans med dem. De ställer höga krav och vi vill ju förbättra oss hela tiden, berättar Jonas Lorentzon. Vi har ofta långa samarbeten med våra kunder vilket ger stabilitet.
BSCI-certifierad sömnadsfabrik
Sömnadsfabriken i Lettland är nyligen certifierad enligt BSCI (Business Social Compliance Initiative), ett europeiskt samarbetsinitiativ för företag som vill förbättra arbetsförhållandena i den globala leverantörskedjan. Utvecklingen av hållbarhetsarbetet är viktigt för Marbäck Tricot och företaget har insett att de inte kommer bli någon massproducent av billiga kläder. Marbäck Tricot har även många framstående företag inom yrkeskläder som kunder.
– Som svenskt företag måste vi hitta nischprodukter som människor efterfrågar med högre kvalitet. Höga volymer från Asien kan inte vi konkurrera med säger Jonas Lorentzon.
– Vi växer på med certifierade yrkesplagg och högkvalitativa ullkläder. Ull är ett fantastiskt material som är naturligt antibakteriellt och som inte luktar. Det är den fiber som tar upp mest fukt i förhållande till sin vikt. Plaggen går att använda dag efter dag utan att tvätta, berättar Jonas Lorentzon.
Flaskhalsen för Marbäck Tricot framöver är sömnaden och framförallt att hitta duktiga sömmerskor i Lettland.
– Det är en utmaning och vi söker ständigt efter nya medarbetare i Lettland. Vi känner att vi gör mycket bra saker just nu och det känns spännande, avslutar Jonas Lorentzon.
Marbäck Tricot är medlem i TEKO
Se film om företaget på Make Works Sweden
Text och bild: Henrik Eriksson, kommunikatör TEKO, Sveriges Textil- & Modeföretag