Handarbetets Vänner i Stockholm är ett centrum för utbildning, utveckling och tillverkning av avancerade textilier och design. Föreningen grundades redan 1874 på initiativ av Sophie Adlersparre med syftet att ge kvinnorna en möjlighet till egen försörjning och att förädla det svenska textila hantverket.
– Kombinationen ateljé, skola och galleri är unik och ger oss goda möjligheter att erbjuda de studerande en kreativ plattform under studietiden, berättar Eva Marmbrandt, rektor/verksamhetsledare.
Handarbetets Vänner Skola har drivit vävskola sedan 1881 och erbjuder utbildningar och kurser inom textilt hantverk. Undervisningen ges av experter och pedagoger inom textila hantverkstekniker och stor vikt läggs vid det konstnärliga uttrycket i kombination med ett gediget hantverkskunnande. Utbildningsverksamheten är en eftergymnasial utbildningsform, räknas till Konst- och kulturutbildningar och bedrivs med stöd från Myndigheten för yrkeshögskolan (Myh).
– Vi arbetar med utbildade gästlärare som är i framkant inom respektive område. Det tycker vi fungerar utmärkt och det ger oss en höjd på utbildningarna som är svår att uppnå annars. Det våra studerande får hos oss är toppklass, säger Lisa Hartman, Utbildningsansvarig för Textilhantverk Basår.
Populära utbildningar
Handarbetets Vänner är ett välkänt centrum för konst och hantverk på hög nivå. Något som gör att många söker sig till skolan.
– Det är bra söktryck till oss vilket är roligt. Det hade vi även innan pandemin och det är nog flera saker som bidrar: vårt stora utbud av kurser och utbildningar, vårt goda renommé, men också det allmänt ökade intresset både för DIY och det genuina hantverket, säger Lisa Hartman.
En annan del som engagerar utöver hantverk och design är hållbarhet.
– Många av de studerande är verkligen inspirerande i hur de tar sig an en uppgift kopplat till hållbarhet. Det vill veta allt om materialen och genom kontakter med garnleverantörer ställs krav på fler miljömedvetna alternativ, t.ex. svensk ull i stället för importerad. Vi för många intressanta diskussioner och samtal kring hur man som småskalig producent kan utveckla hållbara lösningar, säger Lisa Hartman och fortsätter:
– Hållbarhet som ämne är på en helt annan nivå jämfört med bara 10–12 år sedan. Då pratades det lite allmänt om hållbarhet och miljö under kurserna. I dag vill eleverna veta precis allt. Det är också intressant om vi backar 50 år, då vårdade många sina textilier på ett helt annat sätt. I dag behöver vi ta tillbaka den kunskapen och lära oss på nytt, säger hon.
Hantverk och design
De studerande på Handarbetets Vänner Skola har stor spännvidd och representeras av allt från 19-åringar och medelålders till pensionärer.
– Möjligheterna med våra kurser och utbildningar är stora, du kan efter avslutad utbildning söka vidare till Konstfack, HDK, Beckmans, Textilhögskolan eller starta egen verksamhet. Ett signum för oss är att vi utbildar i både hantverk och formgivning. Vid många andra skolor är det ofta en av dessa saker som det fokuseras på. De som söker sig hit har ofta gått folkhögskola eller någon förberedande konstskola och medelåldern ligger på cirka 25 år. Läsårsutbildningarna går man på heltid men inom kortkursverksamheten studerar många på helger och kvällar vid sidan om jobbet, berättar Eva Marmbrandt.
Pandemin innebar begränsningar under en kortare tid för skolan. Att utbilda i textilt hantverk på distans fungerar inte särskilt bra.
– Vi stängde ner verksamheten helt under ett antal veckor våren 2020. Det var inte alls bra. Vi bestämde oss därefter för att hantverk behöver undervisas på plats och öppnade upp verksamheten med alla de skyddsåtgärder som krävdes, berättar Lisa Hartman.
Utrymme för kreativ utveckling
I ateljén hos Handarbetets Vänner arbetar mästare och gesäller. Samarbetet mellan konstnärer och Handarbetets Vänners skickliga hantverkare har lett till kontinuerlig innovation och arbete av högsta kvalitet. I samarbete med konstnärer tillverkas storskalig textil för offentlig miljö, exempelvis för FN-huset i New York och Kulturhuset i Stockholm. Under varumärket Licium tillverkar och renoverar Handarbetets vänner dessutom sakral och heraldisk textil. Handarbetets Vänner Galleri är också ett av Sveriges få gallerier som visar utställningar inom textilkonst, design och hantverk.
Nära samarbete med företag
En viktig del i utbildningen hos Handarbetets Vänner är kopplingen till näringslivet och här får eleverna en bra kontakt för framtiden.
– Många av våra studerande går tre år hos oss och får då en gedigen utbildning i de två hantverken Vävning och Konstsömnad samt i ämnet Form. Dessutom lär de sig Textilfärgning i vårt eget färgeri, Textilhistoria, Materiallära och Bindningslära. En viktig del är också att vi förbereder våra elever för samverkan med industrin på ett tydligt sätt. Till exempel har avgångsklasserna de senaste åren samarbetat med Klässbols, Ludvig Svensson och Designtorget, vilket varit mycket uppskattat, förklarar Lisa Hartman.
Ett inspirerande uppdrag var samarbetet med Taverna Brillo i Stockholm där elever från Handarbetets Vänners basår formgav textilier till Jonas Bohlins armaturer.
– Det var väldigt kul och ett lite oväntat samarbete för oss. Men det är viktigt att synas i olika sammanhang. Det gör att textilt hantverk uppmärksammas och uppskattas av fler, säger Lisa Hartman.
Utbildningar som ger genuin kunskap
Utbildningarna hos Handarbetets Vänner bedrivs huvudsakligen i projektform där ett hantverksämne stöds av studier i färg och form samt teori. Ett exempel är den ettåriga sömnadsutbildningen som ger eleverna kunskaper i grundläggande sömnad, bland annat får de lära sig utveckla egna idéer utifrån olika tekniker och metoder med anknytning till sömnad. Här används både industrimaskiner och traditionella symaskiner för att sy plagg, detaljer, inredningstextilier och andra produkter. Här finns också mönsterkonstruktion där eleverna skapar mönster utifrån mått samt drapering där de formar och skär tyg direkt på provdocka samt formkursen där kreativiteten och känslan för form och färg utvecklas vidare.
– Vävning och konstsömnad är våra kärnämnen. Det är också grunden i Handarbetets Vänners historia. Utöver det erbjuder vi också inom vår kortkursverksamhet till exempel stickning, broderi med applikationer, tovning, textil formgivning med mera. Det är många som går kurser som en vidareutbildning i sitt yrke, förklarar Eva Marmbrandt.
Om tre år fyller Handarbetets Vänner 150 år, men föreningen ser ingen anledning att slå av på takten. Snarare tvärtom.
– Vi behöver fortsätta att vara bäst på det vi gör. Det finns ingen anledning att växa och bli större om det inte finns behov för det. Däremot kan vi alltid bli tydligare i vårt erbjudande och där handlar det om att underhålla hela verksamheten och hela tiden bli lite bättre. En ambition vi har är att öka tillgängligheten och ge ännu fler möjlighet att upptäcka textilens fantastiska värld, avslutar de båda.
Handarbetets Vänner är medlem i TEKO
Text: Henrik Eriksson, kommunikatör TEKO