Kavat är ett välkänt skoföretag som grundades i Kumla 1945 av Ragnar Karlsson. I dag är den fjärde generationen verksam i det svenska familjeföretaget med huvudkontor i Kumla. Kavat är synonymt med hög kvalitet, inte minst genom företagets slitstarka barnskor som många barnfamiljer känner till.
– Det är kul att många uppskattar våra skor. Vi vill ju att de ska användas så länge det bara går, säger Calle Karlsson som är barnbarn till grundaren Ragnar Karlsson och ansvarig för kvalitet och hållbarhet hos Kavat.
Han fortsätter:
– Här i Kumla har vi vår Repair Service där vi ger slitna Kavat-skor nytt liv. Våra kunder har möjlighet att skicka in sina skor till oss och så fixar våra duktiga skomakare till dem med ny inner- och yttersula, lagar trasiga sömmar, sätter i nya skorsnören samt putsning och infettning. Det är fantastiskt så fina skorna blir och läder av hög kvalitet blir ju bara ännu vackrare med tiden, berättar han.
Enligt Calle Karlsson är lagning och uppfräschning av skor en service som ökar mer och mer. Därför har man investerat i nya maskiner och kommer att utöka reparationsavdelningen.
– Det märks att folk uppskattar att ta vara på skor av hög kvalitet och har du ett par skor som du trivs i så är det ju dumt att slänga dem när de blivit lite slitna, säger han.
Cirkulärt center
Kavat har även skapat konceptet As New där företaget säljer begagnade skor online som kunderna har lämnat in. När skorna är redo för försäljning syns de på företagets instagramkonto @kavat_asnew
– Vi ser det som vårt ansvar som tillverkare att få våra produkter att leva så länge som möjligt och har därför skapat vårt cirkulära center. Det är en satsning som ligger i linje med vår vision om att vara världens mest hållbara skoföretag, förklarar Calle Karlsson. När du lämnar in dina gamla skor för försäljning så får du 20 % rabatt på ett par nya skor.
De begagnade skorna genomgår en rejäl uppfräschning efter att kunderna lämnat in dem till försäljning. Först ångtvättas skorna för att ta bort all smuts. Ångan dödar samtidigt eventuella bakterier som finns kvar. Därefter får skorna nya innersulor, skosnören och det säkerställs att kardborren fungerar. Skor som inte går att laga skänks till välgörenhet.
Redan på designstadiet tänker Kavat på hur produkterna på bästa sätt ska kunna lagas och återanvändas.
– Vi tillverkar skorna så det ska vara enklare att byta ut delar. Från början var det bara några skomodeller vi kunde erbjuda vår lagningstjänst, men idag är det cirka hälften vilket känns jättebra, säger Calle Karlsson.
Transparens och egen skofabrik
Kavat äger en egen modern fabrik i Bosnien som byggdes 2017 och sysselsätter 120 anställda. Här tillverkas cirka 50 procent av företagets skor, resterande produkter tillverkas i andra europeiska länder samt till viss del i Asien. I övrigt har Kavat cirka 25 heltidsanställda i Sverige inklusive företagets butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö. Barnskor är det största segmentet, men vuxendelen i sortimentet växer.
För Kavat har kvalitet blivit något av företagets signum. Därför är det också viktigt att vara öppen och transparent med hur tillverkningen sker samt vilka material som används. På hemsidan finns en leverantörskarta som visar de största leverantörerna och fabrikerna som står för majoriteten av produktionen.
– Vi tycker att det är viktigt att visa för kunderna hur tillverkning ser ut och även varifrån materialet kommer. Det skapar en öppenhet kring vårt arbete som många uppskattar, säger Calle Karlsson.
Miljöcertifiering med strikta regler
Kavat har använt miljöcertifieringen EU Ecolabel sedan 2008 och idag bär över 50 skomodeller märket.
– Det är en utomstående och oberoende miljömärkning. När en sko får certifieringen så garanterar det att materialen och produktionen följer strikta kriterier som är satta för hela livscykeln. Märkningen är välkänd i hela Europa, vilket också var en bidragande faktor till att vi valde just den certifieringen, istället för en certifiering som endast finns inom Norden, säger han.
Det är inte bara materialen som testas genom EU Ecolabel-certifieringen. Här finns även strikta krav på det vatten som används vid tillverkningen och så vidare.
Majoriteten av Kavats skor tillverkas i läder och genom olika garvningstekniker, behandlingar och ytskikt får lädret olika egenskaper.
– Alla skor som är märkta med kromfritt läder har en speciell symbol hos oss. Det kromfria skinnet garvas utan krom och är separerat från annat skinn på garverier och på Kavats lager, förklarar Calle Karlsson.
Skor som håller en livstid
Det har gått drygt 75 år sedan Ragnar Karlsson grundade företaget i Kumla. I dag har företaget vuxit sig starkare för varje år, men utmaningarna finns.
Under pandemin har Kavats fysiska butiker haft en tuff tid med återkommande restriktioner.
– Det har varit tufft i butikerna men under hösten 2021 blev det tydligt bättre. Sedan blev det ju bra med snön som kom tidigt i år vilket gynnade oss, säger Calle Karlsson.
Den största marknaden är Sverige, men 30-40 procent av försäljningen sker på export till övriga Europa. Omsättningen ligger på cirka 100 miljoner kronor.
Framöver ser Calle Karlsson att Kavat kommer fortsätta jobba på den inslagna vägen mot världens mest hållbara skoföretag.
– Det är viktigt med produkter som håller länge, inte minst ur hållbarhetssynpunkt så det har på sätt och vis alltid varit vårt fokus tillsammans med det genuina hantverket. Kombinerat med modern teknologi blir det väldigt bra i slutändan. Målet är ju att minimera avtrycket i världen genom att tillverka skor som håller en livstid, det tycker vi är en bra ambition, avslutar han.
Kavat är medlem i TEKO
Text: Henrik Eriksson, TEKO