Daniel Moe är i grunden expert på immaterialrätt, patent och varumärken – dessutom designer. De senaste tio åren har hans intresse för mode och hållbarhet växt sig allt starkare. Nyligen lanserade han den första unika klädkollektionen i företaget som bär hans namn.
– Plaggen är utvecklade med tanke på noll spill och avfall. Tygerna har jag hittat hos Rekotex som tar vara på osålda tyger från andra mode- och textilföretag. Dessutom undersöker jag möjligheten att använda svensk ull i produktionen framöver, berättar Daniel Moe.
Moes första kollektion finns i webbshopen och består av skjortor, koftor och jackor i unixsex-modell. Materialet är alltid ull: från luftiga skjortor till varmare plagg.
– Jag är ingenjör i grunden och har utvecklat modeller som gör det möjligt att producera olika storlekar utan spill i produktionen, vilket ger många fördelar ur hållbarhetssynpunkt. Sedan är ullen i sig utmärkt ur ett miljöperspektiv; både smutsavstötande och självrenande, att jämföra med exempelvis bomull.
Daniel Moe säger skämtsamt att han är en konstnär fast i en ingenjörskropp. Han inspireras av konstvärlden och vill utmana tekniska och kulturella gränser. Arbetet sker utifrån en impulsivdriven experimentell utvecklingsprocess.
Svensk ull och produktion
Som innovatör är det ingen brist på idéer hos Daniel Moe och de mest intressanta utmaningarna hittar han runt om i samhället. Hittills har Moe använt sig av ulltyger från länder som Italien och Portugal, men drömmen är att kunna använda svenskproducerad ull.
– Ullen är ett fantastiskt material för att skapa plagg och dessutom hållbart. Det är ett otroligt resursslöseri att slänga så mycket ull som vi gör i Sverige idag. Därför samarbetar jag med Svenska Fåravelsförbundet och Filtmakeriet i Kilafors för att se hur jag kan ta idéerna vidare i större skala.
Branschöverskridande företag
Plaggen från Moe har producerats av Syverket och XV Production i Borås.
– Det har fungerat väldigt bra och kul att vara igång. Min tanke är att bygga företaget sakta och riktigt bra, istället för att försöka göra allt på en gång. Jag ser inga begränsningar inom textil, modeplaggen är bara början som jag ser det. På sikt ser jag att Moe kan jobba branschöverskridande med textil. Om du tittar på ull så kan ju det fungera till möbler eller andra produkter, säger han.
Sedan en tid tillbaka är Daniel Moe medlem i Norrsken Foundation, en svensk stiftelse med syfte att stötta företag och organisationer som bedöms ha en positiv inverkan på samhället.
– Min förhoppning är att utveckla ett större nätverk och stärka kompetensen hos mig själv och det jag vill bygga upp inom Moe. Seminariet med TEKO där Inkubatorn i Borås och Connect var på plats gav en hel del insikter och var väldigt bra för mig som är i uppstartsfasen av mitt företagande. Det ger bättre möjligheter att kunna utveckla företaget på ett bra sätt och undvika vanliga fallgropar, säger han.
Den första kollektionen med skjortor, koftor och jackor är bara början. Nästa steg är att utvidga kollektionen till byxor och västar. En annan tanke är att utveckla lösa manschetter.
– Vad gäller skjortor i dag så är det oftast bomullsskjortor där manschetterna brukar bli dåliga efter ett tag. Med lösa manschetter kan man både förlänga skjortans livslängd och variera designen, säger han.
Vill förbättra samhället
Daniel Moe förklarar också att han ser vissa utmaningar när det gäller skjortor och hållbarhet.
– Det finns ett kulturellt hinder att övertyga de som handlar skjortor vilket jag tycker är intressant. Det är många som fortfarande föredrar att köpa helt nya plagg istället för att laga eller leka med designen. Sådant gör mig nyfiken och ger mig energi att försöka hitta sätt att övertyga även dem. Jag är ju en innovatör och vill förbättra saker och ting i samhället, och det finns hur mycket som helst att titta på, men det gäller att begränsa sig för att hinna med, avslutar han.
Moe är medlem i TEKO