Segers Fabriker grundades 1943 av Gustav Segerqvist. Företaget med huvudkontor i Borås tillverkar yrkeskläder för hotell, restaurang, vård och omsorg. Segers Fabriker drivs i dag av tredje generationen genom koncernchefen Roger Larsson. TEKO träffade en engagerad företagsledare med stor passion för produktion och företagsutveckling.
– Vi har siktet inställt på kraftig tillväxt de kommande åren och det känns mycket spännande, säger Roger Larsson.
Segers Fabriker levererar yrkeskläder till många av Sveriges mest talangfulla och prisbelönta kockar. Företagets plagg används även av hovmästare, servitriser, bartenders samt personal på hotell och inom vård och omsorg. Hög kvalitet och modern design är Segers Fabrikers signum. Företaget är i dag en internationell koncern med egenägda textilfabriker i Estland, Ukraina och Pakistan. Därutöver finns säljkontor i Borås, Estland och Holland. Totalt arbetar cirka 400 anställda i hela koncernen. En stor skillnad från när Roger Larsson började i företaget.
– När min mamma tog över företaget på 1970-talet så hade vi all sömnad i Borås och runt om i trakten. 1984 började jag på företaget och vi insåg efter några år att vi inte kunde konkurrera prismässigt på de stora offerterna genom att ha tillverkningen kvar i Borås. Det var främst när Östeuropa öppnades upp i slutet av 1980- och början av 1990-talet. Då startade vi den första egna anläggningen i Polen tillsammans med andra svenska aktörer. Men det blev inte riktigt som vi hade tänkt och till slut hamnade vi i Estland där vi sedan byggde en egen anläggning 1996. I dag fungerar det väldigt bra, säger Roger Larsson.
I Estland har Segers Fabriker lager, logistik, inköp och produktutveckling. Här sker även all produktmärkning, brodyr och transfer samt mönsterkonstruktion, provsömnad och kvalitetskontroll. Totalt arbetar 75 anställda vid anläggningen i Estland.
Egna fabriker ger stora fördelar
Efter ett antal år i Estland insåg Segers Fabriker att anläggningen i Estland inte skulle komma att räcka till för att uppnå företagets tillväxtmål. Det gjorde att företagsledningen sneglade österut mot Ukraina och Ryssland. Sagt och gjort, 2004 startades ytterligare en anläggning i det lilla samhället Shumsk i Ukraina och här sker i dag merparten av produktionen vilket sysselsätter 170 anställda.
– Vi har jobbat genom egna kontakter och det var ett medvetet val att bygga upp vår verksamhet i ett mindre samhälle. Det gör att personalen blir väldigt lojala och de uppskattar oss som arbetsgivare. Vi har till exempel haft samma chef där under tio år vilket känns riktigt bra. Under 2017 investerade vi dessutom i helt nya personal- och kontorslokaler, berättar Roger Larsson.
Genom att Segers Fabriker äger produktionsanläggningarna så finns möjlighet att utveckla verksamheten på ett helt annat sätt jämfört med många andra i branschen.
– Det känns väldigt bra att ha egna fabriker. Det gör att vi kan erbjuda schyssta villkor med full kontroll på arbetsmiljön. Jag tycker om att mötas av personal som välkomnar och respekterar oss. Ett bra exempel är Jelena Sagaiduk. Hon startade som sömmerska för över 20 år sedan och arbetar nu som VD sedan några år, berättar Roger Larsson.
Under 2015 startade Segers Fabriker ytterligare en textilfabrik. Den här gången föll valet på Pakistan där företaget under många år köpt material till plaggen.
– Vi hade haft leverantörer i Pakistan under många år och 2015 startade vi äntligen en egen sömnadsfabrik i Lahore, på samma plats där vi tidigare köpte metervarorna. Så relationen till både människorna och landet fanns sedan tidigare. I dag försörjer vi 110 anställda där och jag är ofta på plats och pratar med personalen, berättar Roger Larsson.
Anledningen till att Segers Fabriker valde Pakistan är enkelt enligt Roger Larsson:
– Tekobranschen bygger på låga löner i dagsläget och vi får försöka leva i den verkligheten som företag och göra det bästa av läget genom egna fabriker och ge människorna schyssta förutsättningar. Vi följer lagstadgad semester, veckoarbetstid och pensionsavsättningar i varje land där vi verkar. Precis som det ska vara, så det känns bra. Våra kunder kan också besöka fabrikerna om de skulle vilja, säger han. Idag måste man vara transparent.
Roger Larsson utvecklar resonemanget om kostnadsläget i textilbranschen och hur det fungerar:
– Tittar vi på exempelvis stora offentliga upphandlingar i dag så är prisnivån generellt låg. Det är ju verkligheten som vi måste förhålla oss till som textilföretag. Konsumenterna har helt enkelt blivit bortskämda med slit-och-släng-samhället och världen är uppbyggd på det sättet i dag. Helt klart måste vi hitta ett annat sätt att arbeta i branschen framöver, det går ju inte att komma ifrån, säger han.
En annan utmaning för Segers Fabriker är de kulturella skillnaderna, främst i Pakistan. Ett exempel är att många unga kvinnor arbetar i sömnadsfabriken i cirka tre år, sedan har de sparat ihop till hemgiften och därefter slutar de arbeta.
– I dag har vi särskilda produktionslinjer som är enbart avsedda för utbildning av personal. Här har vi alltid cirka 8–10 personer som arbetstränar. Det tar i genomsnitt 3–4 månader att utbilda människor inom sömnad. Jag brukar säga att det finns de som kan sy och så finns det sömmerskor. Det är en stor skillnad, det är ett hantverk att jobba som sömmerska, säger Roger Larsson.
Kvalitet, hållbarhet och certifieringar
Vad gäller miljö så är Segers Fabriker certifierat enligt miljöledningssystem ISO 14001. Företagets plagg är också OEKO-TEX Standard 100-certifierade, ett internationellt mått som säkerställer att textilierna inte innehåller hälsovådliga ämnen. Segers tittar även på alternativa lösningar för en mer hållbar utveckling, till exempel är flera plagg i företagets sortiment sydda med Tencel® (lyocell), ett hållbart alternativ till bomull. Dessutom följer företaget de riktlinjer som finns uppställda inom BSCI: Business Social Compliance Initiative ett av världens största hållbarhetsinitiativ för mer ansvarsfulla leverantörskedjor. Inom amfori BSCI använder drygt 2 000 företag en och samma uppförandekod för att förbättra arbetsmiljöförhållanden runtom i världen. På uppdrag av amfori BSCI kontrolleras produktionen hos Segers Fabriker av oberoende institut för att garantera en hållbar arbetsmiljö. Under 2019 är planen att genomföra ledningssystem för kvalitet ISO 9001.
– Jag har aldrig tyckt att vi har behövt det eftersom vi alltid har sett till att personalen har det bra och dessutom har vi ju våra egna anläggningar. Men det är betydelsefullt att ha allting verifierat vid upphandlingar och liknande. Det viktiga är dock att det som står på papperet verkligen stämmer. Nu har vi anställt Anna-Karin Reis som kommer att jobba med våra kvalitetsfrågor med fokus på rutiner och hållbarhet. Det blir viktigt nu när vi ska växa ytterligare. Hon jobbade hos oss tidigare och det gläder mig mycket att hon vill komma tillbaka till oss, säger Roger Larsson.
Vill växa med samarbetspartner från tekobranschen
Segers Fabriker ser ett stort behov att utöka anläggningen i Pakistan. Roger Larsson nämner att det finns goda möjligheter att växa, men helst i samarbete med något liknande företag i branschen.
– Vi tittar på logistikflöden och skulle önska tätare leveranser med minst en container i veckan. En sådan ökning skulle innebära en produktion med cirka 250–300 sömmerskor. I dag arbetar 110 anställda i vår anläggning i Pakistan och vi transporterar en container per månad, så det skulle ju bli en väsentlig skillnad, berättar han.
Segers Fabriker huvudsakliga marknad finns i Norge, Finland, Danmark och Sverige samt Benelux-länderna där hotell- och restaurangbranschen är det stora segmentet. Roger Larsson ser även fler grannländer som kommande tillväxtmarknader.
– Hela Baltikum är egentligen en stor möjlighet för oss med det geografiska läget som vi har. Sedan har vi siktet inställt på att expandera inom vårdsegmentet, det är mycket personalintensivt vilket ger möjligheter. Samtidigt är det också en stor bredd mellan landsting och privata aktörer. Benelux-länderna har ju också potential att bli större, det bor ju 20 miljoner människor där vilket är lika mycket som hela Skandinavien, säger han.
Omsättningsmässigt ligger Segers Fabriker på 100 miljoner kronor för räkenskapsåret 2017, en ökning med hela 10 procent jämfört med åren innan. Mycket av försäljningen sker genom större återförsäljare som Martin & Servera inom hotell- och restaurang. En viktig del av Segers Fabrikers affär finns inom private label där företag och aktörer vill profilera sin verksamhet med egen brodyr. Det mesta av sortimentet inom hotell- och restaurangsegmentet finns på lager i Estland och kan levereras till kund inom tre dagar.
– Vi har vårt lager och logistikcentrum i Estland där vi under 2017 har dubblat vår lagerkapacitet med en ny lagerhall, säger han.
Det märks tydligt att Roger Larsson brinner för entreprenörskapet och framför allt arbetet med att bygga relationer med människor över hela världen.
– Den här utvecklingsresan för oss har varit fantastiskt kul. Jag var själv på plats när vi byggde ut anläggningen i Estland förra året och tycker om att se hur allting växer ut. Vi har också en fantastisk personal på alla våra anläggningar, från Borås till Lahore. Det blir helt klart en spännande tid framöver för oss alla, berättar Roger Larsson.
Segers Fabriker är medlem i TEKO
Text: Henrik Eriksson, kommunikatör TEKO, Sveriges Textil- & Modeföretag