Re:newcell i Kristinehamn använder förbrukade jeans och t-shirts för att skapa nya bomullsfibrer i en världsunik process. Det textila avfallet omvandlas till en unik cellulosamassa – Circulose – som levereras vidare i form av massa-ark som sedan spinns till fibrer. Nu är det klart att H&M lanserar de allra första plaggen gjort av Circulose den 26 mars i 100 butiker samt online.
– Det är riktigt spännande och en bra start i vårt samarbete med H&M. Det bevisar att tekniken fungerar i stor skala, säger Harald Cavalli Björkman, kommunikationschef på Re:newcell.
Till en början släpps ett plagg, en blå klänning, som kommer kosta 1299 kronor i butik. Klänningen innehåller 50 procent Circulose och 50 procent trämassa, enligt Harald Cavalli Björkman. Plaggen kommer även att märkas upp med en tagg som visar att den består av Cirulose.
– Det här är en väldigt bra början. H&M har ju som målbild att senast 2030 ska alla deras plagg vara gjorda av 100 procent återvunnet eller på annat sätt hållbart material. Det här är ett viktigt steg åt det hållet, berättar han.
Stort intresse världen över
Circulose-materialet till plaggen levererades till en fibertillverkare i Kina innan sommaren 2019 och därefter har materialet använts för att utveckla plagget för H&M.
Harald Cavalli Björkman berättar att intresset för lanseringen är ganska stor liksom för Re:newcell.
– Många vill besöka fabriken i Kristinehamn, i veckan tar jag emot schweizisk tv och en större svensk dagstidning så det är kul, säger han.
Re:newcell grundades 2012 och den unika processen i företaget har sitt ursprung i forskning vid KTH med Gunnar Henriksson, professor i träkemi, Mikael Lindström, professor i massateknologi samt Dr. Christofer Lindgren. Den patenterade processen bygger på massaindustrins metoder för att utvinna cellulosa ur träd.
Läs mer om Re:newcell i TEKO:s tidigare artikel
Re:newcell är medlem i TEKO