Fristads grundades 1925 av John Magnusson i den lilla byn Fristad utanför Borås. I dag är företaget ett av Skandinaviens ledande aktörer inom arbetskläder. Nu lanserar Fristads världens första kollektion som är miljödeklarerade på plaggnivå – Green Collection.
– Vi har arbetat med kollektionen i ett och ett halvt års tid med tester och utveckling. Nu kan vi äntligen presentera projektet och det känns fantastiskt, säger Anastasios Lappas, Head of Design and Innovation och Lisa Rosengren, Head of R&D Raw material på Fristads.
Den nya banbrytande kollektionen består av en byxa, jacka, fleecetröja och t-shirt.
– Vi fick uppdraget från Fristads ledning under hösten 2017 att ta fram en hållbar kollektion. Därefter funderade vi hur vi kunde göra det hållbart på riktigt, och inte bara någon liten del i plaggen. Då kontaktade vi Sandra Roos på RISE IVF och ställde frågan hur vi kunde göra en optimal hållbar kollektion av arbetskläder. Hon föreslog en EPD, en miljödeklaration, något som aldrig tidigare har gjorts på plaggnivå, säger Lisa Rosengren.
EPD-standard säkrar upp hela livscykeln
Det internationella EPD-systemet är ett informationssystem som beskriver produkters och tjänsters miljöpåverkan ur ett livscykelperspektiv. Tanken med systemet är att ge kvalitetssäkrad och jämförbar information om varors och tjänsters miljöprestanda i så kallade miljövarudeklarationer. EPD-systemet används ofta inom byggbranschen för att säkra upp ett hållbart byggande.
En EPD (Environment Product Declaration) av klädesplagg innebär en fullständig livscykelanalys på produktens hela miljöpåverkande delar. Från fiber till dess att produkten ligger på Fristads lager.
– Vi anlitade Sandra Roos att hjälpa oss i arbetet vilket har varit bra. Då vet vi att det blir korrekt genom hela kedjan, säger Lisa Rosengren.
Fristads valde att göra en hantverkskollektion eftersom EPD är välkänt inom byggbranschen.
– Materialet i kollektionen är en återvunnen polyester, e.dye, som färgas innan den blir en fiber. Fördelen är att vi undviker färgning där den stora miljöbelastningen är när du tillverkar kläder. Dessutom minimeras vattenförbrukningen så miljövinsterna är riktigt stora, berättar Lisa Rosengren.
Alla plagg i kollektionen använder den återvunna polyestern. För jackan och byxan har också obehandlad bomull använts vilket innebär att bomullen är ofärgad, något som också ger stora fördelar för miljön:
– Vi har inte färgat bomullen vilket gör att vi minimerar vattenförbrukningen. Det gör att materialet inte blir enfärgat melerat, men det fungerar väldigt bra i vår kollektion, säger Anastasios Lappas
Design med noll procent spill
Inom EPD:n har alla delar i produktionsprocessen analyserats i detalj, allt från energiåtgång och typ av energi till kemikalieförbrukning. Lisa Rosengren och hennes kollegor i Råmaterial-teamet har arbetat med att hitta material med minimal miljöpåverkan. Vad gäller designen så har Anastasios Lappas jobbat extra mycket med att tänka igenom alla steg i produktionsprocessen.
– Vi har jobbat extra mycket med konstruktionen i plaggen för att minimera sömnadstiden. Till exempel har vi utvecklat en dragspelskonstruktion där vi viker ihop plagget och syr kortare sträckor jämfört med hur du traditionellt sett jobbar med plaggtillverkningen. Vi tar också hand om allt material runt omkring själva plaggens delar vilket ger noll procent spill, berättar han.
Spillbitarna i produktionen rivs upp och används till bonusprodukter, bland annat stoppning i comfort pads på olika ställen i plaggen som till exempel knäskydd. Även detaljer som knappar och dragkedjor finns med i det unika konceptet.
– Vi har använt råmetall i knapparna för att minska vatten- och kemikalieförbrukningen i produktionsledet. Vissa av knapparna går också att skruva av vilket är en fördel när plaggen ska återvinnas framöver, säger Anastasios Lappas.
Även vad gäller förpackningen av produkterna inom Green Collection har Fristads inte lämnat något åt slumpen. Anastasios Lappas berättar:
– Vi använder så kallad Ranger-vikning, en slags militärvikning av plaggen där det sista vi gör är att vika plaggen ut och in i sig själva. Då behövs ingen plastpåse för varje enskilt plagg. Utan vi skickar istället produkterna färdigvikta och samlade i en större poly bag för att skydda mot fukt och liknande. Det gör att vi sparar 30 procent i packvolym på t-shirts till exempel genom att inte vika på traditionellt sätt för varje plagg, berättar Anastasios Lappas.
Fristads arbete blev ny EPD-standard för hela branschen
Utvecklingen med Green Collection hos Fristads har resulterat i att RISE IVF tillsammans med Fristads och Svenska Miljöinstitutet (IVL) har utvecklat regelverket och en EPD-standard på plaggnivå. Det gör att alla företag kan använda systemet som ett gemensamt mätinstrument för hållbara plagg.
– Det är verkligen unikt och speciellt för oss på Fristads att vi fick vara med och ta fram världens första standardiserade livscykelanalys på plaggnivå. Det visar att vi ligger långt framme och förhoppningsvis kan andra företag inspireras av vårt arbete vilket gynnar hela branschen. Alla godkända EPD:er är offentliga så alla kan gå in och titta och jämföra, berättar Lisa Rosengren.
Green Collection har inneburit mycket arbete och stora utmaningar, men i processen har företagets kunskap och erfarenhet utvecklats, något som Lisa Rosengren ser som enbart positivt.
– Vi har fått nya idéer och tankar längs vägen och det här kommer bara att fortsätta utvecklas. Genom att driva sådana är projekt så kan vi mäta och utveckla våra övriga produkter och göra allting ännu bättre, säger hon.
Sandra Roos är forskare på miljöområdet, främst inom livscykelanalys (LCA) och kemikalier i konsumentprodukter hos RISE IVF. Hon har arbetat med LCA som metodutvecklare, utförare och handledare i mer än tio år. Och hon är imponerad över Fristads arbete med den nya kollektionen:
– Det är mycket spännande och extra kul med ett företag som gör något konkret. Många företag pratar annars mycket om olika initiativ som de stöttar och ambitioner de har för att uppfylla FN:s hållbarhetsmål 2030. Men för att lyckas måste företag också mäta och veta hur det ser faktiskt ser ut i dag, och det har ju Fristads lyckats med för första gången någonsin på plaggnivå, berättar hon.
Sandra Roos ser också andra fördelar med Fristads arbete och framför utvecklandet av en mätbar EPD.
– EU Kommissionen tittar just nu på hur de kan skärpa lagstiftningen och det kommer att komma krav på textilier i olika sammanhang, inte minst vad gäller offentliga upphandlingar. Genom Fristads arbete finns det nu möjlighet att jämföra plagg med varandra och vilken leverantör som är att föredra på hållbarhetsområdet, säger hon.
Innovation och funktion
Green Collection en del av Fristads målmedvetna arbete inom innovation, design och funktion. En viktig del i att lyckas är det nära samarbetet mellan designavdelningen och materialutvecklarna. Fristads har tillgång till ett eget laboratorium där materialegenskaper testas och kontrolleras för råmaterial och plagg, en mycket viktig del i produktutvecklingsprocessen. Exempel på tester som genomförs är nötningshärdighet, riv- och draghållfasthet, pilling, färghärdigheter och dimensionsändring.
Tätt intill laboratoriet och materialutvecklingen arbetar designavdelningen med Anastasios Lappas i spetsen. Tillsammans utvecklar de idéer och koncept som ibland är helt unika vilket visar sig i Green Collection och många andra projekt.
– Ett exempel på nytänkande är vår hantverkarbyxa Sweat med knäfickor som vi lanserade under 2018. Det är mjuka och följsamma sweatbyxor i ett unikt slitstarkt sweatshirt-material med samma höga resultat i nötningstest som traditionella hantverkarbyxor. Det är en del av vårt tänk att få in en mer sportigare känsla med smarta funktioner för våra kunder, säger Anastasios Lappas.
Nytänkande, smarta innovationer och ökat hållbarhetsfokus är allt viktigare när nästa generations hantverkare och industriarbetare intar marknaden.
– Det utvecklas hela tiden och både företagen och deras personal är miljömedvetna och efterfrågar produkter som förbättrar deras många gånger tuffa vardag. Där kommer vi in i bilden och försöker hitta innovativa och spännande lösningar som särskiljer oss på marknaden. Vi vill ju attrahera unga hantverkare och byggarbetare, säger Anastasios Lappas.
De berättar vidare att lanseringen av Green Collection kommer att ske i höst på en av världens största mässor för arbetskläder.
– Vi tror att vår nyhet kommer vara den stora nyheten på A+A-mässan i Düsseldorf i höst. Och vårt arbete stannar inte där utan vi har fler projekt på gång framöver vilket känns jättespännande, avslutar de båda.
Fristads är medlem i TEKO
Här kan du läsa Fristads pressmeddelande om Green Collection
Text av: Henrik Eriksson, kommunikatör TEKO