”Det handlar om att sy ihop ny teknik med nya affärer och beteenden”
Per Edström är ny programchef för BioInnovation, det strategiska innovationsprogrammet initierat av Skogsindustrierna, IKEM och TEKO. I mer än tjugo år har han arbetat med forskning kring biobaserade material. TEKO har pratat med Per Edström angående den nya stora textilsatsningen Circular Textile Innovations från BioInnovation.
Per Edström är till vardags professor i matematik vid Mittuniversitetet i Härnösand och har varit engagerad i BioInnovation sedan programmets start 2014. Det är alltså ingen nykomling som nu tar över rollen som programchef efter Anna Wiberg.
– Jag skrev faktiskt ansökan som sedan blev BioInnovation så det känns som jag har en bra grund att stå på för den här uppgiften, säger Per Edström ödmjukt. Jag känner också till TEKO sedan tidigare då vi tillsammans startade upp projektet ENTIS, (Entablera Närodlad Textil i Sverige) som sedan blev ett framgångsrikt projekt inom BioInnovation.
BioInnovation finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas samt de intressenter från näringslivet, akademi, institut och offentlig sektor som deltar. Målet med programmet är att öka förädlingsvärdet och konkurrenskraften i den svenska biobaserade sektorn genom att skapa bästa möjliga förutsättningar för att ta fram nya biobaserade material, produkter och tjänster.
Återvinning och innovation
Under 1,5 års tid har BioInnovation mejlslat fram ramarna för den kommande strategiska textilsatsningen Circular Textile Innovations som ska bidra till att svensk industri står redo att möta en ökad efterfrågan på och användning av biobaserade textila material med sikte på år 2026. Utgångspunkten i satsningen är tre områden som identifierats i förarbetet: Kemisk återvinning av regenererade fibrer, Mekanisk återvinning samt Innovativa fiberblandningar och garnspinningstekniker.
Projektledarna i det förberedande arbetet, Hanna de la Motte och Erik Perzon, har undersökt hur aktörerna inom textilbranschen arbetar idag, hur de ser på hållbarhet och hur de önskar att ett kommande projekt kring textil ska se ut.
Per Edström förklarar att tidigare projekt och samarbeten inom BioInnovation har en stor betydelse för fortsättningen.
– Bredden av aktörer inom området biobaserad textil har kommit närmare varandra och det var en systemeffekt vi ville åstadkomma. Det är en förutsättning för att lyckas framöver. Nu har vi genom en områdesanalys och ett förprojekt undersökt vad som behövs för att komma vidare. Utifrån det kan vi tillhandahålla resurser på ett relevant sätt, säger Per Edström.
Tänka helt nytt som företag
Han förklarar också att cirkulär bioekonomi handlar om genomgripande förändringar eftersom det påverkar så många delar i ett företag:
– Det gäller att tänka i nya banor och få en annan syn på affären i ditt företag. I slutändan behöver människor även ändra sina beteenden vilket kanske är den allra största utmaningen, säger Per Edström och fortsätter:
– Den kommande textilsatsningen har många spännande delar som rör beteendeförändringar, inte minst inom återvinningsområdet där vi måste få fler människor att lämna in textil till återvinning. Det är inget du som företag kan bestämma på egen hand vilket gör utmaningen ännu större. Det handlar om att sy ihop ny teknik med nya affärer och beteenden, säger han.
Inspiration och ökad kunskap
Ett konkret projekt inom BioInnovation som har samlat många företag är företagsutbildningen BioLyftet där målet har varit att öka kunskapen och efterfrågan på förnybara och återvunna varor.
– Vi såg tidigt att för att nå alla aktörer brett så måste vi göra något helt annat än traditionella utlysningar. De små företagen har inte resurser att sitta och skriva ansökningar eller vara med i alltför tidskrävande projekt. Då föddes tanken att mindre företag däremot oftast har enklare att ställa om affären vilket är fokus i BioLyftet med inspirationsföreläsning och fördjupningsdag. Det har blivit riktigt lyckat och flera hundra personer har deltagit sedan starten 2018, säger Per Edström. Nu har vi också tagit fram nytt utbildningsmaterial kring hållbara förpackningar som kommer att användas i utbildningar under 2022. Därtill har vi också några intressanta utlysningar på gång.
Nya spännande utlysningar
En av BioInnovations senaste utlysningar är Design för cirkularitet av biobaserade produkter, komponenter och material. Här vill programmet finansiera projekt som ökar andelen biobaserade produkter, komponenter och material designade med anpassad livslängd för cirkulära flöden. I mars 2022 kommer även ytterligare en utlysning inom Substitution där det handlar om att ersätta ingångsråvaran i produkter.
En annan utlysning handlar om att stötta innovationsupphandling för offentlig sektor. Något som Per Edström ser som viktigt även för TEKO:s medlemsföretag eftersom många har den offentliga sektorn som kund.
– Det finns ett enormt behov. Innovationsupphandling är svårt och det finns enskilda tjänstemän som har till uppgift att upphandla innovationer. Det är stor skillnad på en vanlig upphandling jämfört med innovationsupphandling där du istället ber någon att utveckla en ny typ av produkt eller tjänst. I den här utlysningen kan det till exempel vara en region som vill ta fram underlag för att upphandla nya innovativa textilier för något användningsområde, förklarar Per Edström.
En katalysator för utveckling
Hela programmet BioInnovation utvärderades under 2020 efter halva programtiden och det blev fina betyg.
– Det upplevs som en viktig satsning med en bred dialog och som erbjuder relevanta utlysningar vilket är kul. Vi har också lyckats förmedla ut de mängder möjligheter som finns inom cirkulär bioekonomi. Det är ju ett brett område och det går att spendera hur mycket resurser som helst. Men det sprids kunskap och inspiration på ett väldigt bra sätt. De kommande åren ska vi fortsätta och göra ännu mer, säger Per Edström.
Han ser att nyttan av innovationsprogrammet är tydlig och rollen som stöttande aktör för näringslivet och övriga aktörer blir allt viktigare de kommande åren.
– BioInnovation har en viktig roll att spela för att bidra till Sveriges omställning till en cirkulär bioekonomi, och det arbetet har blivit allt viktigare i takt med klimatkrisen. Framtidens material och produkter behöver vara cirkulära och biobaserade, och Sverige har goda förutsättningar att vara internationellt ledande i både ambition och kunnande. I den omställningen är ju textilbranschen mycket viktig eftersom den påverkar många människor på olika sätt, avslutar Per Edström.
Läs pressmeddelandet om Circular Textile Innovations
Aktuella utlysningar från BioInnovation
Fakta om BioInnovation
BioInnovation är en branschöverskridande satsning för att utveckla starka, konkurrenskraftiga och innovativa material, produkter och tjänster baserade på förnybar råvara. Visionen är att Sverige har ställt om till en biobaserad samhällsekonomi 2050. BioInnovation är ett strategiskt innovationsprogram som finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas inom ramen för den gemensamma satsningen Strategiska innovationsområden, samt de intressenter från näringsliv, akademi, institut och offentlig sektor som deltar.
Text: Henrik Eriksson, kommunikatör TEKO