Back on Track är ett svenskt företag som grundades år 2000 med visionen att skapa produkter för ett ökat välbefinnande för människor, hästar och hundar. Produkterna har som syfte att skydda och förebygga skador och hjälpa till vid rehabilitering.
– Det har varit en stark efterfrågan på våra produkter under pandemin vilket beror på att många har varit hemma och haft mer fritid, och samtidigt inte kunnat besöka restauranger, teatrar, konserter med mera. Under pandemin har vi också kunnat se ett uppsving för hästar vilket är positivt för oss, säger Erland Beselin, grundare och vd, Back on Track.
Välkänt varumärke
Under de drygt 20 åren som företaget har funnits har Back on Track blivit ett välkänt varumärke över hela världen. Företaget har också blivit utsett till Gasellföretag av Dagens Industri och Superföretag av Veckans Affärer. Huvudkontoret finns i Uppsala och i Kungsör finns företagets egen produktutveckling där ingenjörer, designers och mönsterkonstruktörer arbetar för att hitta nya innovativa produkter.
– Vi är ju främst inriktade på professionella utövare såsom tävlingshästar och ryttare, agility, polishundar och andra brukshundar, men vi säljer förstås även till vanliga djurägare och människor som älskar ridning och hundar samt personer som behöver stöd och rehabilitering på olika sätt, säger Erland Beselin.
Bakgrunden till företaget har sin grund i Erland Beselins erfarenhet och kunskaper inom medicin. Han har en doktorsexamen i transplantationsimmunologi och har över 35 års erfarenhet av kliniska studier.
– Jag har tillbringat större delen av mitt yrkesliv med att granska kliniska prövningar och testa läkemedel. Det var i mitt tidigare arbete som jag kom i kontakt med långvågig värmeenergi som Back on Tracks produkter baseras på. Jag blev mycket imponerade av effekterna på både människor och djur och tänkte att det där borde man utveckla och det blev starten på företaget, säger han.
Unik teknik
Efter en klinisk studie i samarbete med en veterinär år 2000 bestämde Erland Beselin att lansera de första produkterna. I dag har Back on Track tre tekniker med särskilda funktioner: Welltex, Iontex och Haematex.
Tekniken i produkterna bygger på unika sammansättningar av reflekterande mineraler. Mineralerna krossas till ett fint pulver som sedan, med hjälp av modern och vetenskaplig textilteknik, smälts in i grundmaterialet till tygerna.
– Syftet med mineralerna är att stimulera blodcirkulationen när kroppens naturliga värme eller energi reflekteras mot tyget. Energin som återreflekteras är en långvågig värmestrålning vilket är detsamma som långvågig infraröd energi. Nivån anpassas efter varje produkt och dess användningsområde för att säkerställa en optimal balans och önskad effekt, förklarar Erland Beselin och fortsätter:
– Det kan jämföras med reflexfiltarna som finns i till exempel ambulanser. Det handlar om samma typ av funktion där värmen reflekteras tillbaka till kroppen trots att det är metall.
Back on Tracks produkter kan främja flexibla och rörliga muskler och leder, samt bidra till en snabbare återhämtning. Exempel på besvär där infraröd energi kan bidra med en lindrande effekt är tillstånd som baseras på inflammationer såsom tennisarmbåge, carpaltunnelsymptom, whiplash, artros, reumatism och stela leder.
Stark tillväxt
Sverige och USA är Back on Tracks största marknader. De senaste åren har företaget haft en mycket stark utveckling och 2021 ser ut att bli ett mycket positivt år med en tillväxt på cirka 40 procent. Omsättningen beräknas till cirka 80 miljoner kronor och drygt 200 miljoner kronor för hela koncernen.
– Under 2020 gjorde vi en stor omläggning där vi la över våra resurser på e-handel på grund av pandemin vilket gjorde att vi tiodubblade försäljningen digitalt. Visserligen från låga siffror men det är ändå en fantastisk utveckling. Det var omöjligt att ha största delen av försäljningen hos vanliga återförsäljare med fysiska butiker då restriktionerna blev så tuffa. Och nu ser vi resultatet av vår digitala utveckling, säger Erland Beselin.
Tittar på tillverkning i Europa
Tillverkningen av produkterna sker i Kina, Taiwan och Indien. Än så länge ska tilläggas. Fraktkostnaderna har skjutit i höjden de senaste åren och Back on Track tittar på möjligheterna att lägga tillverkningen i Europa vilket skulle korta ledtiderna, öka kontrollen och framför allt sänka fraktkostnaderna.
– Frakterna har gått upp ordentligt i pris den senaste tiden vilket blir ohållbart i längden. Det är tio gånger så dyrt att frakta hem produkterna numera jämfört med för bara något år sedan. Det gör att vinsten inte följer med i samma takt som omsättningen då branschen inte heller justerar priserna ut mot konsument. Dessutom tar det upp emot 12 månader att få en vara levererad nu, jämfört mot 4,5 månader tidigare, förklarar Erland Beselin.
Nyanställningar att vänta
Totalt arbetar cirka 50 anställda på Back on Track i Sverige plus ytterligare 50 personer runt om i världen på bland annat lager och säljkontor. Den starka tillväxten gör att Back on Track söker duktiga personer inom textil och design.
– Vi är på jakt efter designers och experter på passform. Vårt tyg är ju funktionellt vilket ställer krav på de som designar produkterna. I dag är vi fyra produktutvecklare på vår avdelning i Kungsör/Stockholm men vi behöver anställa 3-4 personer den närmaste tiden och det finns plats att växa mer. Vi tittar även på våra förpackningar och skulle behöva hitta en duktig förpackningsdesigner så det är full fart, avslutar Erland Beselin.
Back on Track är medlem i TEKO
Text: Henrik Eriksson, kommunikatör TEKO