I ett fullsatt Borås textile center genomfördes årets TEKO-dag med tema Textilproduktion 4.0.
Erik Sundin, Professor i hållbar produktion från Linköpings universitet, inledde med att berätta om hållbar produktion med fokus på cirkulär ekonomi och återtillverkning.
Förmiddagen fortsatte med att Jenny Odqvist Kristensson, Produktchef och Ulrika Rogeman, COO från Woolpower berättade om hur man producerar kläder som håller en livstid både till utseende och kvalité. Woolpower tillverkar alla produkter i Sverige i företagets fabrik i Östersund – allt från att sticka och bereda material till sömnad, packning och lagerhållning. Tony Decock från Picanol group bjöd på en gedigen genomgång av vävningsmaskiner och framtidens vävningsteknik.
Ett aktuellt ämne är återvinning av textilier, på ämnet kunde Åsa Degerman från Södra berätta mer om initiativet OnceMore® – Världens första storskaliga process för återvinning av blandtextilier. Kunskapen om hur vi återvinner blandtextiler ökar och kommer att skalas upp ännu mer framöver, målet är att kunna återvinna 25 000 ton textilier per år 2025 (idag är kapaciteten 2000 ton per år). Catherine Larsson och Caroline McGarvey gav insyn i hur IKEA arbetar med utmaningen att få till cirkulära processer. Vikten av att få ner konsumtion, ansluta till förnybar energi samt minska mängden kemikalier i produktion står högt på den förändringsdrivna agendan. De betonade att samverkan är en viktig framgångsfaktor för att få till hållbara lösningar och produkter.
Avslutningsvis samlades alla talare i en panel som enades om några nyckelfaktorer för framgångsrik textilproduktion även de kommande 30 åren:
- Optimera produkten
- Flytta hem flera delar i värdekedjan
- Medvetenhet hos konsument
- Nya affärsmodeller
TEKO:s stiftelse delade även ut stipendier för 2022 års examensarbete. Stort grattis till textilingenjörsstudenterna Tilda Larsson, Kajsa Jansson och Filippa Ottosson Geete från Textilhögskolan. Deras studie tar upp ett viktigt ämne när de undersöker hur simulerad åldring påverkar textilier med olika infärgningsmetoder vid användning.
Vi hoppas på att vårt arbete kan användas som underlag för framtida forskning och att det kan leda textilindustrin i rätt riktning, säger Filippa Ottosson Geete.