Borås kan få tre nya kvalificerade, nationellt sökbara tekoutbildningar med start hösten 2016. Det kräver i alla fall tekobranschen för att göra fler anställningsbara och stärka företagens konkurrenskraft. Kompetensmäklare Peder Feldt, som på uppdrag av vuxenutbildningen Borås Stad samt Sjuhärads kommunalförbund kartlagt branschens utbildningsbehov, säger till teko.se:
Vi har skickat in ansökningarna till Myndigheten för yrkeshögskolan, som tar beslut den 16 januari nästa år.
Bilden: t.v. Max Larsson, VD Tranemo Workwear och kompetensmäklare Peder Feldt.
Under det senaste halvåret har Peder Feldt besökt ett femtiotal textil- och modeföretag i Borås och Sjuhäradsbygden för att få fram ett underlag för rätt utbildningar. Tillsammans har man sonderat och analyserat vad branschen behöver i framtiden. Det landade i tre olika utbildningar helt baserade på branschens behov.
”Garment Technical Technician”, är en uppdaterad betydligt modernare version av den före detta konfektionsteknikerlinjen. Den nya utbildningen vänder sig till blivande konfektionstekniker, som är ett bristyrke idag. Utbildningen ska fokusera ännu mer på konfektion för att möta kraven från tekobranschen, som i framtiden kommer att jobba mer med moderna verktyg typ 3D-design.
”Dags att skrota begreppet sömmerska”
Utbildningen av sömnadstekniker är en ny satsning för att lyfta den traditionella sömmerskerollen. Idag handlar det inte bara om nål och tråd. Dagens sömmerskor, som är ett bristyrke, får allt fler nya arbetsuppgifter. De klistrar, limmar och använder ultraljud för att både svetsa och skära. Utbildningen, kommer att rikta in sig på mer avancerad sömnad och sammanfogning. Därför är det enligt Peder Feldt dags att skrota begreppet sömmerska för gott.
Teknisk textiltekniker är den tredje nya utbildningen med inriktning på tekniska fiberkomponenter och produktion av mer tekniskt textila produkter. Kursen ska ge en bredare inblick i detta expanderande segment och försörja industrin med matchningsbara medarbetare. Utbildningen ska ge kunskaper i de textila grunderna, men också ge ett mycket större fokus på just produktion av textilier med semiteknisk- och teknisk karaktär.
Under det första året lär sig alla elever grunderna inom konfektion. Därefter specialiserar sig konfektionstekniker mot konfektion och sömnadstekniker mot sammanfogningsmetoder och material till olika sömnadstekniker.
Bland tekoföretagen som deltagit återfinns bland annat Tranemo Workwear, Limmareds Gardinfabrik, Fristads-Kansas, Puvab, Filtex och Almedahls. Max Larsson är VD för Tranemo Workwear:
Satsningen på att kompetensutveckla ligger helt rätt i tiden för att tekobranschen ska kunna hänga med i den internationella konkurrensen. Vårt företag är mest intresserat av är utbildningen inom teknisk textil, med inriktning på tekniker och säljare.
De nya utbildningarna för teko är jätteviktiga för hela branschen. Idag är textilbranschen väldigt komplex, det räcker inte med service i toppklass, man måste ha rätt produkter också. Det kräver ständig kompetensutveckling för att hänga med, säger han.
Rektor Tina Lundell, vuxenutbildningschef i Borås stad, säger till teko.se:
Det känns bra att vi fått in tre ansökningar på en gång, samtliga baserade på tekobranschens behov. Nu väntar vi bara på klartecken från Myndigheten för yrkeshögskolan den 16 januari 2016. Huvuddelen av utbildningarna kommer förmodligen att förläggas i Borås.
För ytterligare information kontakta Peder Feldt 0734-327065 eller eller Tina Arekvist Lundell 033-35 58 40.