Just nu byggs världens största växthus i Kina. En miljon kvadratmeter under tak. Textilföretaget Ludvig Svensson i Kinna levererar två miljoner kvadratmeter energisparande väv till megabygget. VD Anne Ludvigson säger till teko.se:
Vi är världsledande när det gäller den här typen av vävar för professionella växthusodlare i främst Holland, USA, Mexiko, Japan och Kina. En verklig prestigeorder på den kinesiska marknaden. ?
Familjeföretaget Ludvig Svensson marknadsför tre varumärken: Väveriet möbeltyger, Svensson Markspelle gardiner och Svensson teknisk textil. Företagets exportandel är 85 procent. Anne Ludvigson, bilden, är relativt nöjd med utvecklingen hittills i år trots ett trögt marknadsläge i Europa och Asien. Men det finns ljuspunkter utöver Kinaordern:
Den svenska marknaden har utvecklats starkt i år liksom Ryssland, där har vi flera spännande projekt på gång. Japan är tillbaka igen inom teknisk textil på växthussidan. Den nordamerikanska kontinenten står dock och stampar. Det beror på att amerikanerna inte vill satsa fullt ut på energisparande åtgärder i form av vår växthusväv, vilket de självklart borde göra. Vi tittar på Sydamerika som en kommande marknad, säger hon.
Nästa år har Ludvig Svenssons funnits på den kinesiska marknaden i 20 år. Först med distributör och sedan 2001 med egen fabrik i Shanghai. Den framtida tillväxten för bolaget kommer att ske i Asien enligt Anne Ludvigson.
Idag har Markföretaget 20 procent av sin tillverkning i Kina och resten i Kinna:
När det gäller vår verksamhet i Kina så menar jag att vi är en bra arbetsgivare. Vi följer de lagar och regler som gäller avseende löner och arbetsmiljö. Jag har alltid varit intresserad av de så kallade CSR-frågorna. För mig innebär det socialt ansvarstagande samt att anställa människor, betala skatt och sociala avgifter i det land du är verksam. Det bidrar till samhällsutvecklingen.
Går det bra så följer lönerna med uppåt och tvärtom, säger hon. ??Förra året införlivades Uddebo Väveri och varumärket Väveriet i koncernen. Femton medarbetare valde att följa med till Kinna. En mycket bra affär menar Anne Ludvigsson:
Vi är jättenöjda med det köpet tack vare det har vi fått in en fot i den expanderande transportsektorn med fokus på stolstyger för tåg, tunnelbana och bussar. Vår ambition nu är att utveckla ett koncept för hela den nordiska transportmarknaden.
Under fjolåret genomförde Ludvig Svensson en rad pareringar inför den kommande lågkonjunkturen bland annat i form av varsel Då var det nödvändigt, men nu har vi börjat återanställda igen. Vi skulle kunna erbjuda betydligt fler ungdomar under 18 år jobb hos oss om det inte vore för arbetsmiljölagen som gör det svårt.
Jag tror att ungdomsarbetslösheten skulle kunna minskas dels genom differentierade arbetsgivaravgifter för enklare jobb enlig holländsk modell, dels genom införande av lärlingssystem.
Ludvig Svensson, som beräknas omsätta en halv miljard kronor i år, är medlem i TEKO.