I samband med årsmötet den 19:e maj arrangerar TEKO, Sveriges Textil- och Modeföretag ett seminarium i innovationernas och inspirationens tecken och där allmänheten är välkommen att delta.
En kraftig mobilisering med betydande ekonomiska resurser i ryggen sker idag inom tekorelaterad forskning och där många av projekten har potential att bli banbrytande. Under seminariet deltar representanter från olika forskningsprogram som på ett lättillgängligt sätt kommer att redogöra för arbetet. Avrundar gör den tidigare högskole- och forskningsministern Lars Leijonborg, säger Elin Lydahl, generalsekreterare för TEKO.
Främjande av tekorelaterad forskning är en viktig del i TEKOs verksamhet. Arbetet bedrivs dels genom Stiftelsen Svensk Textilforskning, som finansierar intressanta projekt på lärosäten och företag, dels genom lobbying. Förra året var TEKO med och initierade det tvärvetenskapliga forskningsprogrammet BioInnovation tillsammans med Skogsindustrierna och IKEM, Innovations- och kemiindustrierna och där niosiffriga belopp disponeras i budget. Med BioInnovation skruvas tempot upp ytterligare inom tekorelaterad forskning.
Tanken med seminariet är att visa på den innovationskraft och potential som finns i vår bransch och hur arbetet kommer många andra delar av näringslivet och samhället till godo, säger Elin Lydahl.
Från Skogindustrierna deltar bland annat organisationens forskningsdirektör Jan Lagerström som bjuder på ett inspirerande visionärt anförande om möjligheterna med biobaserade förnybara material.
Hur många vet att man med cellulosa kan tillverka skyddstextil som klarar temperaturer på 3500 grader eller att man med spunnet pappersgarn kan skapa snygga hattar? Skogsindustrin reduceras lätt till en fråga om byggmaterial och pappersmassa och vi vill nyansera den snäva mediebild som grasserar bland allmänheten. Med de forskningsresurser som frigjorts genom BioInnovation öppnas fantastiska möjligheter att utveckla mer av skogens latenta affärspotential och om detta kommer vi berätta, säger Jan Lagerström.
Från SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut kommer Mats Westin som basar över Mistra Future Fashion, Europas största forskningsprogram med inriktning på hållbart mode. Programmet startade 2011 med en budget på 55 miljoner för de första fyra åren. Med ett brett tvärvetenskapligt anslag och många ledande företag inblandade verkar Mistra Future Fashion för förbättringar av hållbarheten på vitt skilda områden. Förutom teknikutveckling, främst vad gäller nya hållbara fibrer och fiber-till-fiber-återvinning, ingår även forskning om nya affärsmodeller, hållbar design, uthållig konsumtion och policyfrågor.
Ambitionen är att vara en kraftfull katalysator för utvecklingen av mer hållbart mode i Sverige varför vi också verkar för en mer progressiv klädanvändning i den offentliga sektorn. Framsteg sker redan genom ökad användning av plagg i exempelvis Tencell som tillverkas av cellulosa i en sluten miljövänlig process. Mistra Future Fashion har även bidragit till att flera nordiska butikskedjor inom beklädnadsfackhandeln startat system med återvinningsboxar där kunderna kan lämna överblivna kläder, inklusive trasiga. Sättet som forskningsprogrammet gör avtryck märks i allt fler sammanhang, säger Mats Westin.
Från Smart Textiles kommer Susanne Nejderås, verksamhetschef för forskningsmiljön och organisationen Smart Textiles som är en del av Högskolan i Borås. Med en stark uppbackning från olika forskningsfinansiärer har Smart Textiles etablerat sig som ett ledande internationellt centrum på området och flera av projekten är redan kommersialiserade.
Smart Textiles arbetar med textila innovationer som förbättrar människors vardag och driver forsknings- och utvecklingsprojekt inom industri, sjukvård och miljö. Vi arbetar med allt från grundforskning till prototypframtagning och driver projekt tillsammans med olika aktörer. Exempelvis har ett stort samarbete med Södra Älvsborgs Sjukhus nyligen etablerats för att ta fram framtidens textila innovationer inom sjukvården. Bland produkterna som Smart Textiles utvecklat så här långt märks plagg som mäter andning och EKG, en dräkt som minskar spasticitet för patienter med till exempel MS samt världens första plagg av återvunnen bomull en klänning som från början var ett par jeans, säger Susanne Nejderås.
Avrundar seminariet gör den tidigare högskole- och forskningsministern Lars Leijonborg med ett anförande under rubriken Allt vad tygen håller om nya satsningar på material och textilforskning.
Det kommer alltid att finnas en textilindustri. Frågan är var. I slutet av 1970-talet, när 70000 jobb i branschen slagits ut och bara 35 000 var kvar, trodde knappast någon att svaret skulle vara Sverige. Men dödsrunorna skrevs för tidigt. Med teknik, innovation och design kom Teko-Sverige tillbaka och växte. Nu ökar förändringstrycket på nytt. Men Sverige har förutsättningar att klara också nya utmaningar.
Ett skäl är att vi är världsledande på forskning. Även den dag vi slänger kläder och gardiner vi tröttnat på i papperskorgen och låter 3D-skrivaren göra nya, behövs design och material. Det är områden där Sverige definitivt kan konkurrera, säger Lars Leijonborg.
Seminariet arrangeras på Textile Fashion Center i Borås och pågår mellan 14.20 och 17.00. Evenemanget avslutas med mingel, buffé och visning av designern av Lars Wallins succéutställning Fashion Stories. För att delta krävs föranmälan senast den 8 maj.
Välkommen att vända dig till [email protected].