Möss- och strumptillverkaren Seger Europe AB i Gällstad utanför Ulricehamn ökade kraftigt 2014 och en anpassning av kostymen sker nu för fortsatt tillväxt. Efter att ha förstärkt organisationen med tio nya medarbetare förra året är det snart dags för maskinparken att byggas ut.
Orderläget ser mycket bra ut, men produktionstaket är snart nått, säger Segers VD Per Segerqvist
Den förestående investeringen är på fem miljoner och gäller stickmaskiner för mössor och strumpor, som leverans under mars. En kraftigt ökad efterfrågan på varumärket Seger är det som driver tillväxten och som förra året hamnade på 24 procent.
Med de personalförstärkningar som genomfördes förra året sysselsätter Seger nu femtio medarbetare. Det är framför allt på sälj- och produktionssidan rekryteringarna skett.
Med 70 procent av försäljningen i Sverige är hemmamarknaden fortfarande viktigast, men fördelningen kan komma att ändras framöver, menar Per Segerqvist.
Större fokus kommer att läggas på exporten, speciellt Nordamerika där nya distributörssamarbeten inletts och som vi tror starkt på. Lägg härtill ett ökat intresse för Seger på inarbetade exportmarknader i Europa.
Som ett led i förstärkningen inrättades nyligen ett så kallat kompressionslab till ett värde av 300 000 kronor och som används för test av kompressionsstrumpor.
Tidigare var vi tvungna att outsourca det här till ett institut i Schweiz, vilket var väldigt omständligt. Som ett av få företag i branschen kan vi nu ombesörja testerna själva. Med satsningen rationaliseras agerandet under eget varumärke, samtidigt som konkurrenskraften inom private labeling blir ännu starkare. Syftet med kompressionsstrumpor är att förbättra blodflödet och påskynda syretillförseln till musklerna och vi ser en växande marknad för denna produktgrupp, säger Per Sergerqvist.
En intressant nyhet på produktsidan är Seger Heat System som utvecklats i samarbete med Inuheat AB, ett Vinnova-stött forsknings- och utvecklingsprojekt.
Vad det handlar om är strumpor med inbyggd värme som regleras via en app i bärarens smartphone. Energin kommer från minibatterier som sitter på skaftet och värmen sprids via en metalltråd som vävts in i strumpan. Tanken är att erbjuda bättre komfort vid friluftsliv i utsatta situationer, men vi ser en intressant potential bland lättfrusna fötter i allmänhet.
Det var Per Segerqvists pappa Gunnar Segerqvist som grundade Seger 1947. Från början var tillverkningen inriktad på strumpor, men under femtiotalet utökades produktionen med mössor. Genom åren har starka band till idrottsrörelsen utvecklats och företagets design har figurerat bland såväl svenska OS- som VM-trupper. Att det är ett högst vitalt företag som firar sjuttio om två år omvittnas i den budget Per Segerqvist lägger för 2015.
Som orderläget ser ut räknar vi med en 35-procentig ökning i år. Så produktions- och personalförstärkningarna behövs, säger han.
Seger, som har 50 anställda, är medlem i TEKO.