Kompetensmäklare Peder Feldt har fått uppdraget att kartlägga textilbranschens framtida utbildningsbehov i Sjuhärad. Syftet är att starta textila utbildningar som ska leda till nya jobb och stärka tekoföretagens konkurrenskraft. Bakom satsningen står Sjuhärads Kommunalförbund och dess åtta kommuner. Tina Arekvist Lundell, rektor vid Vuxenutbildningen i Borås stad, säger till teko.se:
Vi behöver rätt utbildningar för att kunna leverera rätt kompetens till tekoföretagen. Peder Feldts roll blir länken mellan företagen och skolan.
Bilden: Peder Feldt, kompetensutvecklare och rektor Tina Arekvist Lundell. (Foto: Peder Persson och TEKO)
Peder Feldt har ett förflutet som företagare inom teko sedan 1987. Han har deltagit i olika utvecklingsprojekt och även sålt maskinell utrustning till textilindustrin. Peder Feldt har ett befintligt nätverk inom tekobranschen. Det nya jobbet startade den 1 mars i år:
Boråsregionens vuxenutbildning vill få fram ett bättre underlag för att kunna planera och genomföra utbildningen inom teko. Det innebär att jag ska kartlägga nuvarande kompetenser, för att kunna bedöma var det framtida behovet landar. Vi ska göra två satsningar varav den ena på teknisk textil.
Peder Feldt ser sin roll som en intermediär funktion mellan två världar den industriella och utbildningsväsendet:
– Jag ska förmedla vad industrin vill ha så att beslutsfattare inom utbildning och politik kan gå vidare med vilka spjutspetsutbildningar och kurser som ska startas. Det ger tekoindustrin betydligt bättre matchade medarbetare.
I dagsläget finns det ett stort behov av sömmerskor och maskinoperatörer. Enligt Peder Feldt så möter han förväntansfulla tekoföretagare:
De tycker att detta är jättebra satsning som de väntat på länge och som de ser framemot. De förser mig med värdefull information, som jag sammanställer och skickar vidare till utbildningssidan.
Industrin kommer att få utbildad arbetskraft som ska känna sig anställningsbara. Min uppfattning är att tekoföretagarna känner på sig att det snart kommer något de kan få nytta i framtiden. Det handlar ju om en vinn-vinn situation.
Enligt rektor Tina Arekvist Lundell finns det inget specifikt datum när de första eleverna sätter sig i skolbänken:
Nästa år ska det rulla igång på yrkesskolenivå. På kort sikt kan vi erbjuda lärlingsplatser på gymnasial nivå både mot sömmerskor och textiloperatörer. Det beror på hur snabbt vi kan få fram underlaget för att kunna dra igång. Vi har flera olika skolformer och många typer av insatser.
Tack vare en samordnad organisation, där kommunerna Bollebygd, Borås, Herrljunga, Mark, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn, Varberg och Vårgårda, kan vi erbjuda utbildningar som är öppen för alla, säger Tina Arekvist Lundell.
Huvuddelen av utbildningarna kommer förmodligen att ske i Borås. Ett av skälen till det är att Vuxenutbildningen har tillgång till en av Sveriges absolut främsta textila maskinparker i Simonsland och dito landets främsta lärare, säger hon.
För ytterligare information var vänlig kontakta Peder Feldt på Mobil 0734327065 eller Tina Arekvist Lundell 033-35 58 40.