Det finns totalt 20,3 kg komponenter tillverkade av textila konstfibrer i motorrum, kupé, däck och bagageutrymme på en Volvo V40.
Den siffran har Volvos miljöavdelning tagit fram för teko.se. Cecilia Wieslander, ansvarig för teamet som utvecklar ytmaterial och textilier, förklarar varför Volvo använder textilier:
Det är viktiga komponenter i en bil.
Lyft på motorhuven, kolla in i kupén eller öppna bagageluckan i en Volvo V40. Överallt finns komponenter tillverkade av textila konstfibrer:
Bilbälten, klädslar, mattor, innertak, golv, bagagerumsmattor, iläggsmattor, hatthylla, dekaler, airbag, solskydd, rullgardin för panoramatak, bagagehylla, ljudabsorbenter, däck och förstärkningsvävar i slangar. Listan kan göras ännu längre.
Bilden: Cecilia Wieslander.
Ett fåtal svenska textilföretag är idag underleverantörer till Volvo. Det beror bland annat på att de svenska leverantörer av biltextilier, som Volvo använder sig av, har flyttat sin produktion utomlands. Därför tillverkas inte biltextilierna i Sverige längre. Många synliga textilier kan dock vara designutvecklade i Sverige.
Volvos krav på leverantörer av textila produkter skiljer sig inte från de allämna kriterier som gäller för andra leverantörer till bilindustrin. Cecilia Wieslander pekar på vad som kan hända om kvaliteten sviktar:
Textilerna får absolut inte fransa upp sig, ändra färg för mycket eller genomblöda. Utseendekraven är oerhört viktiga. Likaså förmågan att kunna leverera en produkt med mycket lite variation under många års produktion. När det gäller slitage, rengörbarhet, förändringar av färg och ålder samt allmän nedbrytningsprocess är det strikt reglerat om man vill göra affärer med oss.
Bilden: Textilklädsel.
Volvo var tidigt ute med Ökotexmärkta textilier som ingår i bilklädslarna. Något som rimmar bra med Volvos kärnvärden säkerhet och miljö, säger Cecilia Wieslander och fortsätter:
Målet är att på längre sikt kunna bredda vårt utbud av interiörmaterial som har någon form av globalt erkänd miljö- och kvalitetsmärkning.
Vad ska svenska tekoföretag göra i framtiden för att hänga med i bilbranschen?
Hålla sig framme med design och ny teknik. Exempelvis nya vävningsprocesser och miljövänliga behandlingar som gör ljusa material smutsavvisande och lätta att göra rena, säger Cecilia Wieslander.
Bilden: Nackstöd klätt med textilier.
I nuläget jobbar Volvo enbart med textila konstfibrer. Cecilia Wieslander förklarar varför:
Volvo har gjort en del undersökningar för att få in textilier av naturmaterial, men dessa textilier uppfyller ännu så länge inte våra krav. Alla naturmaterial är ju skapade för att bli jord igen, precis som allt annat levande. En form av komposteringsförlopp. Föreställ dig en Volvo V40 Sydostasien med klädsel av naturmaterial. 30 grader varmt och hög luftfuktig. Det triggar igång starka nedbrytningsmekanismer. Det dröjer inte länge innan det börja lukta illa i bilen och hållfastheten påverkas.
I Göteborg har Volvo ett välutrustat materiallabb för provning av bland annat textilier. Här testas slitage, rengörbarhet, ljustålighet, åldring samt görs fukt- värme- och emissionsprovning. För att sy en klädsel måste textilierna vara processverifierade.
På forskningssidan får både Textilhögskolan i Borås och Swerea uppdrag från Volvo. Cecilia Wieslander igen:
Volvo har rekryterat många textilingenjörer från Textilhögskolan, som idag jobbar med provning, konstruktion och design. De har en både bred och djup utbildning med sig i bagaget. Vi ser positivt på Tekobranschens initiativ att utveckla smarta textilier. Vi följer utvecklingen noga och planerar ett par projekt.
Bilden: Textil gardin i panoramataket skyddar mot sol.
Samtliga bilder foto Volvo.