Den svenska tekoexporten slog nytt rekord 2014 enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Försäljningen ökade med 1,5 miljarder kr till 20,5 miljarder, varav kläder stod för 13,9 miljarder. Tekoexporten är värdemässigt större än klassiska svenska paradnäringar som järnmalm (19 m), pappersmassa (18 m) och möbler (16 m). Elin Lydahl är generalsekreterare för TEKO, Sveriges Textil- och Modeföretag:
Det är fantastiskt glädjande att våra svenska tekoföretag lyckas så bra på den stentuffa exportmarknaden.
Idag har TEKO Sveriges Textil- och Modeföretag cirka 200 medlemsföretag, som sysselsätter 2961 kollektivanställda och 3288 tjänstemän. Elin Lydahl igen:
Svensk tekoindustri är både effektiv och välorganiserad, vilket är ett måste för att kunna konkurrera på den globala marknaden. Branschen består av en härlig mix av företag som är innovativa, framtidsorienterade, flexibla och lyhörda samt väldigt duktiga på marknadsföring, logistik, produktion, design och produktutveckling.
Ett av Sveriges mest exportinriktade textilföretag är Engtex i Mullsjö, som är världsledande tillverkare av bland annat av tekniska textilier för sågskyddsbyxor, med en exportandel på 85 procent. Försäljningschef Magnus Windell säger till teko.se:
Vi har alltid haft en hög exportandel. Just nu bearbetar vi den nord- och sydamerikanska marknaden, som har en stor potential. Vi har direktförsäljning i USA och Kanada, som är växande marknader för oss. Det enda orosmomentet vi ser är nedgången på den ryska marknaden. Dagsaktuella Saudiarabien lämnade vi för flera år sedan.
Ett av Sveriges mest exportinriktade modeföretag är skjorttillverkaren Eton i Gånghester med en exportandel på över 80 procent. Senior advisor Jan Borghardt säger till teko.se:
Utan export hade Eton inte existerat idag. Nu finns varumärket i 42 länder, på samtliga kontinenter. Målsättningen är att omsätta en miljard kronor 2018. Pengar som ska genereras på helt nya marknader typ: Polen, Rumänien, Ungern, Slovakien, Tjeckien, Uzbekistan och Kazakstan. Länder som vi bearbetar intensivt just nu.
Bland de största exportmarknaderna för svensk teko är Finland, Norge, Danmark och Tyskland. De tar emot över hälften av den totala svenska exporten.
Exportstatistiken gör ingen åtskillnad mellan varor tillverkade helt eller delvis eller inte alls i Sverige så är det även för andra produkter/branscher som i jämförelse med andra länder. I TEKO:s exportsiffror ingår inte skor, men väl frilufts och arbetskläder.
SCB:s siffror bygger på TEKO:s exportstatistik.
Eton och Engtex är medlemmar i TEKO.