Som första företag i Norden lanserade Swegmark of Sweden i Borås en rättvisemärkt kollektion damunderkläder i slutet av nollnolltalet. Ett experiment som utvecklats bättre än väntat. Utan egentlig marknadsföring svarar kollektionen idag för över tio procent och försäljningen kommer fortsätta växa, enligt VD Christina Holmqvist:
Det är tydligt att det finns strömningar i samhället av mer socialt medveten konsumtion och sättet som Fairtrade kommit att associeras som en progressiv organisation med hårda krav är något vi drar nytta av.
Bilden: Bomullen vi använder odlas organiskt av bönder i kooperativ i Indien och Sydamerika, säger Christina Holmqvist (längst till höger).
Vad som började med behå och trosa i olika färger och storlekar har efter hand utökats och idag erbjuder Swegmark of Sweden ett allt bredare sortiment. I takt med att valmöjligheterna blir fler ökar också kollektionens attraktionskraft och kunderna med den, resonerar Christina Holmqvist.
Rättvisemärkt är den svenska representanten i Fairtrade Labelling Organizations International som utvecklar kriterier och fungerar som stöd för odlare och anställda i utvecklingsländer.
Bomullen odlas organiskt av bönder i kooperativ Sydamerika och Indien, där delar av intäkterna investeras i lokalsamhället genom olika projekt. Sett till marknadspris ligger kostnaden för rättvisemärkt bomull över genomsnittet, men det är inte bara kvaliteten man betalar för utan också den sociala insatsen, understryker Christina Holmqvist.
Av Swegmark of Swedens omsättning på 60 miljoner förra året gick runt 40 procent på export, varav merparten till Tyskland. Vid sidan om svensk beklädnadsfackhandel är tyska postorderföretag viktiga återförsäljare av kollektionen.
Rättvisemärkta kläder är ibland föremål för problematisering i media genom sättet som certifieringen endast garanterar råvarans etiska profil och inte hela processen från ax till limpa. Även om bomullen odlas under hårt kontrollerade former är det inget som säger att beredning och sömnad kan ske under betydligt sämre förhållanden, menar kritikerna. Men Swegmark of Sweden tål granskning, menar Christina Holmqvist.
När bomullen är skördad och spunnen exporteras den till Sverige och företaget PF Jersey i Marbäck, utanför Ulricehamn, som svarar för stickning. Själva sömnaden utförs vid en fabrik i Lettland och som vi har full insyn i då den ingår i vårt moderbolag Swegmark Invest. Någon försäljning av produkter tillverkade i tredje världen förekommer över huvudtaget inte hos oss. All produktion sker i Europa. Härigenom sänker vi också koldioxidutsläppen per intjänad krona, en viktig del av vårt hållbarhetsarbete.
Rättvisemärkt är inte den enda lyckade satsningen för Swegmark of Sweden under senare år. 2013 inleddes ett samarbete med medieprofilen Amelia Adamo som mynnat ut i kollektionen Adamo by Swegmark som vänder sig till moderna äldre kvinnor.
Tidningsdrottningen agerar själv modell för plaggen och försäljningen utvecklas så bra att parterna nu planerar en fördjupning av samarbetet:
På samma sätt som det finns en trend med socialt ansvarstagande konsumtion representerar Amelia Adamo ett tidens tecken genom sättet hon behåller sin edge och fortsätter leva ett aktivt liv i mogen ålder. När det kommer till profileringen mot denna växande grupp av individualistiska kvinnor är Amelia en lika bra symbol att arbeta med som Fairtrade inom etisk konsumtion.
Swegmark of Sweden är medlem i TEKO.