– Vi fick en förfrågan från entreprenörerna Malin Wiland och Linda Göthberg om vi ville vara med och tillverka bäddset i trikå, med en ekologiskt och närproducerad inriktning. Det var en självklarhet för oss på Marbäck Tricot att hänga på. Det säger VD Jonas Lorentzon och fortsätter:
– Trikåstickade bäddartiklar är fortfarande ovanligt och med vår höga kvalitetsnivå tar vi den ytterligare ett steg framåt.
Bakom varumärket Navy Stories och det nystartade bolaget NS2016 Dreams AB står Jonas Lorentzon, Linda Göthberg och Malin Wiland. Fördelen med trikå är att det är mjukare, mer lättskött och kan tvättas i 60 grader och sedan läggas i torktumlaren. För Malin Wiland var det självklart att vända sig till Marbäck Tricot:
– I samarbete med Marbäck Tricot har vi under drygt ett år arbetat med utvecklingsarbete för att säkra kvalitet och passform, då det skiljer sig lite från vävda lakan, säger hon. I samband med Formexmässan i Stockholm den 25 augusti i år bokade vi ett rum på Haymarket, som är ett signaturhotell i gamla PUB-huset i Stockholms city. Vi fick inreda en av sviterna med våra bäddtextilier. Tack vare det fick vi en hel del besök och flera uppslag att jobba vidare med. Det fanns helt klart presumtiva kunder bland besökarna. Även media hängde på i form av inredningsprogrammet Sofias Änglar i Femman, som vi kommer att göra ett samarbete med samt att vi kommer synas i inredningstidningar framåt jul.
Malin Wiland fortsätter:
– Media och marknaden gillar när vi berättar att det är närproducerat och stickat i Markbäck med ekologisk bomull. Det finns ett stort intresse på marknaden för detta, säger hon.
Noga utvalda återförsäljare
Malin Wiland säger att bäddtextilierna vänder sig både till privatpersoner och företag:
– Vi kommer att bygga upp ett återförsäljarled med noga utvalda fysiska butiker runt om i landet, det vill säga den enskilda textilfackhandeln. Marknadsföringen kommer att ske främst via sociala medier, nätbutik, inredningstidningar, samtidigt som vi jobbar med att ringa runt till presumtiva kunder.
Produktionen är i full gång i Marbäck, öster om Ulricehamn, och vid den egna fabriken i Lettland, som har 135 anställda.
Malin Wiland förklarar varför de erbjöd Marbäcks Tricot att gå in som delägare:
– Det är en mycket kompetent och erfaren producent av trikåplagg i högsta kvalitet. All stickning sker i företagets fabrik och de har en modern maskinpark. De har samma miljötänk som vi. Vi är flexibla vilket innebär att vi kan göra små serier åt vissa kunder, avslutar hon.
Marbäck Tricot är medlem i TEKO.