TEKO, Sveriges textil- och modeföretags insatser för att minska förekomsten av farliga kemikalier i textil nådde i slutet av förra månaden en ny nivå då organisationen, tillsammans med miljöminister Åsa Romson och ett antal svenska textil- och klädföretag, skrev under ett brev till EU kommissionen om krafttag mot hantering och användande av kemikalier i textil.
Efter flera års påverkansarbete där TEKO verkat för en gemensam mobilisering är det mycket tillfredställande att regeringen anslutit till vår linje och lyft denna viktiga bransch- och konsumentfråga, säger Weronika Rehnby, textil- och miljöexpert på TEKO.
Bilden: Ett gemensamt regelverk och en gemensam förbudslista mot giftiga ämnen i textil måste till inom EU, säger TEKOs textil- och miljöexpert Weronika Rehnby.
Svensk textilindustri var tidig ute i arbetet med att minska förekomsten av farliga kemikalier i sina produkter.
I början av omställningsprocessen, då merparten av produktionen var lokaliserad till Sverige eller angränsande länder, och möjligheten att följa kemikalieflödet från ax till limpa var goda, gjordes stora framsteg. Men i takt med globaliseringen har förutsättningarna förändrats radikalt, säger Weronika som själv var verksam med kemikaliefrågan ute i textilindustrin för några decennier sedan.
Som EUs kemikalielagstiftning REACH ser ut idag är den alldeles för svag och dessutom i första hand till för kemikalier och inte för varor såsom textila produkter. Det innebär att kemikalier som är förbjudna att användas för produktion inom EU mycket väl kan förekomma i produkter som importeras från tillverkare utanför unionen.
Om EU menar allvar med att minska riskerna för människors hälsa och miljö och värna den inre marknaden så krävs en harmonisering av unionens lagstiftning så att vi alla har samma spelregler. Då merparten av tillverkningen sker i länder utanför EU räcker det inte med nuvarande system. Ett gemensamt regelverk och en gemensam förbudslista mot giftiga ämnen måste till. Speciellt angeläget är det för produktgrupper som barnkläder, hudnära plagg och hemtextil som sängkläder och handdukar, understryker Weronika.
För några år sedan uppmanade TEKO regeringen att tillsammans med Kemikalieinspektionen agera för en enhetlig EU-lagstiftning på området. TEKO har även tillsammans med Svenska Handel själva bearbetat EU kommissionen. Att frågan nu lyfts av regeringen är inte bara en bekräftelse på att TEKOs påverkansarbete tagit skruv. Ett nytt utgångsläge skapas i det kommande arbetet.
För att påverka den tungrodda EU-byråkratin krävs breda koalitioner. Med en samordnad gemensam front från politiker och näringsliv ökar slagkraften.
Weronika betonar att en harmonisering av lagstiftningen skulle innebära stora fördelar för såväl företag som konsumenter:
Starkare incitament skapas för kemikalieindustrin att utveckla lämpliga substitut, samtidigt som konsumentskyddet ökar och spelplanen för textilrelaterade företag inom EU bli jämnare. Hur restriktiv svensk kemikalielagstiftning än är riskerar den att bli tandlös i dagens globaliserade verklighet.
Weronika menar att Sveriges internationellt sett höga profil på miljöområdet tenderar att vagga in svenska konsumenter i en falsk föreställning om att produkter som säljs i landet är fria från hälsovådliga ämnen.
Det är förmodligen mycket därför det blir sådan uppmärksamhet i media när ännu en larmrapport dimper ner om förbjudna giftiga ämnen som hittas i kläder inhandlade svenska butiker. Det är som om både media och allmänhet blir tagna på sängen. Men för oss som arbetar professionellt med den här typen frågor är det inte alls förvånande. För oss är larmen bara ytterligare påminnelser om att något är fundamentalt fel med EUs lagstiftning och att en förändring måste till.