En modevisning med politiska undertoner blir det när TEKO, Sveriges textil- och modeföretag bjuder på design av mer progressiv karaktär under Almedalsveckan i Visby. I startfältet samsas välkända företag som Tiger och Filippa K med akademiska arbeten och finaste haute couture av toppnamn som Lars Wallin.
Mycket av designen beaktar en framtid där mer av den odlingsbara marken behöver ställas om från bomull till livsmedel och där ett högre oljepris påverkar attraktionskraften på polyesterbaserade material, säger Elin Lydahl, generalsekreterare på TEKO.
Modevisningen arrangeras som en del av ett större event om innovationskraft och hållbarhet inom tekobranschen. Förutom intressanta interiörbilder från aktuella spetsprojekt inom återvinning, nya material och smarta textiler får publiken ta del av ett möte mellan Miljöpartiets och Centerns ungdomsförbund där villkor och incitament för grön produktutveckling debatteras.
En stark innovationskraft går igen på många håll inom svensk teko och där forskning och utveckling inte sällan drivs ur hållbarhetsperspektiv. Här finns en fantastisk potential som vi vill uppmärksamma, säger Elin Lydahl.
Medverkar i eventet gör även Skogsindustrierna, IKEM – Innovations- och kemiindustrierna och Jernkontoret. Per Braconnier, kommunikationsdirektör på Skogsindustrierna, säger så här om satsningen:
Den snabba förändringen i allmänhetens mediakonsumtion och sättet som information förpackas och distribueras på gör att intäktsposter som tidigare varit självskrivna för vår bransch allt mer äventyras. Som ett led i sökandet efter nya affärer har den cellulosabaserade textilfibern fått förnyad betydelse och från vår sida finns ett starkt intresse att öka uppmärksamheten i frågan så fler blir varse potentialen. Den snäva synen på skogsindustrin som leverantör av papper och byggmaterial går igen på många håll och genom medverkan i den här typen av sammanhang vill vi nyansera bilden och visa på alternativa tillämpningar.
Som generalsekreterare för TEKO följer Elin Lydahl utvecklingen inom nya industriella processer och material. Hon tror på en ökad användning av cellulosabaserade fibrer inom tekobranschen.
Men det kräver att miljöprofilen och effektiviteten i dagens processer höjs. Något som i sin tur förutsätter ökade FoU-insatser. Precis som Skogsindustrierna har TEKO intresse av att fler i universitetsvärlden får upp ögonen för den cellulosabaserade textilfibern som forskningsområde och att mer offentliga pengar öronmärks för relaterade projekt.
Skogsindustrins ökade betydelse som leverantör av insatsvara till tekobranschen är bara en av många framtidsvisioner som på ett lekfullt sätt kommer till uttryck under modevisningen.
Tanken med showen är att illustrera det breda spektrum av utvecklingstendenser och innovationer som går igen i vår bransch. En del är redan med framgång kommersialiserat medan andra inslag är mer experimentella. Mjölkfibrer som insatsvara, återvunna material och 3D-mode. Det blir en spännande blandning.
När det kommer till smarta textiler, som är ett samlingsnamn för textila produkter som på olika sätt interagerar med omgivningen, får publiken bland annat uppleva kläder som ändrar färg beroende på temperatur och en dräkt som kan mildra epileptiska anfall och spasmer, säger Elin Lydahl.
TEKO:s event äger rum den 2:e juli mellan 17.00 och 18.45 vid St Hans-ruinen i Visby. Elin Lydahl lovar ett arrangemang som öppnar nya perspektiv.
Vi har nöjet att presentera ett starkt startfält som rymmer allt från spännande visuella upplevelser och nya insikter om vad som ryms i tekobegreppet till hur branschen arbetar med den vitala frågan att säkerställa en långsiktigt hållbar och kostnadseffektiv materialförsörjning.