Ljungbergs Factory i Rydboholm utanför Borås har förhandlat sig till ett stort antal mönster av den legendariske illustratören och formgivaren Stig Lindberg, varav många aldrig visats eller tryckts förut.
Samtidigt pågår en omfattande inventering av de mellan 8000 och 10 000 mönster på skisser, schabloner och tyger som företaget samlat på sig under sin 180-åriga historia och där mängder av kända svenska designers och konstnärer är representerade.
Vi siktar på designdriven tillväxt, säger VD Jonas Wåhlander.
I början av 2013 förvärvade Jonas Wåhlander Ljungbergs textil och Rydboholms textil, båda baserade i samma historiska fabrikslokaler i Rydboholm. Sedan dess har ett omfattande utvecklingsarbete bedrivits under det nya företagsnamnet Ljungbergs Factory. Nya samarbeten med designers har inletts, nya produktgrupper lanserats och en välsorterad webshop sjösatts.
Bilden: Design Stig Lindberg.
Stig Lindberg-mönstren kommer att portioneras ut successivt i enlighet med en tidsplan som utarbetats tillsammans med ikonens son Lars Lindberg, som rättigheterna förvärvats av. Sedan tidigare har Ljungbergs Factory rättigheterna till nio av Stig Lindbergs mönster och som bland annat omsätts i metervara, exklusiva bäddset, kuddfodral och lingarnstapeter.
Genom det nya avtalet får vi tillgång ytterligare designklassiker liksom mängder av spännande nyhetsvärden, säger Jonas Wåhlander.
När det kommer till inventeringen av Ljungbergs Factorys mönsterskatt leds arbetet av den Stockholmsbaserade designbyrån Nyström Persia. Vid sidan om guldkornsvaskandet skapar byrån också helt nya mönster samt bygger upp samarbeten med nutida designers.
Genom att kombinera Ljungbergs historia med ny design vill vi bredda erbjudandet och nå fler målgrupper. En symbol för strategin är mönstret Salmiak, som Nyström Persia skapat med inspiration av Sven Markelius klassiker Pythagoras som bland annat hänger i FN-byggnaden i New York och som Ljungbergs producerar sedan femtiotalet. Första applikationsområde för Salmiak var en uppsättning exklusiva sidensjalar. Nu erbjuder vi även tapeter och metervara.
Bilden: Salmiak.
Produktmässigt kommer Lungbergs Factory stå på tre ben: Offentlig miljö, heminredningsprodukter och dammode, varav modet designas av den unga hippa Stockholmsdesignern Naim Josefi och lanseras nästa år.
Vid sidan om tillverkning och försäljning under eget varumärke fortsätter verksamheten som löntryckare inom affärsområdet Rydboholms textil med
mängder av namnkunniga uppdragsgivare, bland annat Svenskt Tenn, vars exklusiva tyger än idag handtrycks.
Runt tio procent av Ljungbergs Factory ABs omsättning kommer från utlandet. En fördelning som snabbt kan ändras, menar Jonas Wåhlander:
Ett nytt samarbete har inletts med en agent i Japan och fler är på gång i andra länder. Och så har vi skapat en engelsk webshop för den internationella marknaden. Här liksom på den svenska har våra kunder många intressanta nyheter att se fram emot framöver.
Bilden: Stig Lindberg i
Ljungbergs är medlem i TEKO.