På Stillmansgatan 9 i utkanten av Malmö ligger Wramborgs Strumpfabrik AB. Här tillverkas svenska kvalitetsstrumpor för vitt skilda företag och varumärken. Bland strumpfabrikens kunder märks till exempel Moderna Museet som vill erbjuda sina besökare något extra i samband med museets olika utställningar. Idel kända namn pryder strumpornas etiketter: Dardel, Aguéli, Picasso, Miró och Hjertén med flera.
– Det är riktigt fina mönster och färgkombinationer. Strumporna blir ju unika och det är nog tanken också från kunden, säger Eva-Lena Viktor från Wramborgs Strumpfabrik.
Förutom Moderna Museet märks även Casall och KappAhl bland de mer kända uppdragsgivarna hos Wramborgs. I kundkretsen finns också många lokala företag som lägger specialbeställningar.
– Vi har ett minimum på cirka 100 par strumpor per beställning. Flera av våra kunder är företag som vill ge en speciell present till personalen. Hos oss kan de få unika strumpor i valfri färg och med företagets namn på, berättar Eva-Lena.
Eva-Lena Viktor har arbetat på Wramborgs Strumpfabrik i hela sitt yrkesverksamma liv. Hon minns när hon för första gången kom till fabriken.
– Jag slutade nionde klass 1974 och började här den 8 november 1974. Så i 42 år har jag arbetat här och har sett det mesta. På 70- och 80-talet var det ju helt annorlunda, vi hade 100 anställda, alla med sina speciella arbetsuppgifter. Och ingen ville rotera i fabriken och prova något nytt, men så fick ju många förslitningsskador också, så allt var inte bättre förr. I dag gör jag allt i fabriken och det är ju kul med variationen, säger hon och svarar i telefonen samtidigt som stickmaskinerna trummar på för fullt.
Yrkesstolthet ger strumpor av högsta kvalitet
Wramborgs Strumpfabrik har i dag fyra anställda. Fabrikslokalerna inrymmer ett tiotal stickmaskiner, formpress, symaskiner, maskiner för etikettering samt ett större lager där strumpor ligger prydligt upplagda på hyllor från golv till tak. Eva-Lena sköter samtliga maskiner själv och kan snabbt fixa eventuella avbrott i produktionen. Tillsammans med övriga kollegor har hon full koll på aktuella beställningar.
– Vi hjälps åt och det fungerar väldigt bra, säger hon. Nu på hösten och framåt jul är det extra mycket att göra så det är kul. Alla ska ha strumpor till jul och det gäller att kunna leverera i tid så butikerna får tid att planera försäljningen.
En våning ner driver företaget även en butik med fabriksförsäljning av strumpor och barnkläder. Här arbetar Eva-Lena när hon inte sköter tillverkningen i strumpfabriken. Öppettiderna i butiken är anpassade efter tillverkningen, tisdagar-onsdagar 11–17 och torsdag–fredag 11–15.30.
Det märks tydligt att Eva-Lena Viktor har varit i branschen under många år. Erfarenheten och kunskapen om tillverkningen och hur en strumpa ska kännas och fungera sitter i ryggmärgen, oavsett om det är en barnstrumpa, stödstrumpa, ullsocka eller en strumpa anpassad för löpning. Alla strumpor behandlas med samma omsorg. Yrkesstoltheten lyser igenom i varje del av tillverkningsprocessen. Noggrannheten tummas det inte på.
– Titta på den här sömmen, riktigt bra får jag säga. Inga frasiga eller lösa trådar, säger hon och håller upp en färggrann strumpa märkt Matisse.
Verksamheten hos Wramborgs Strumpfabriks är näst intill unik i Sverige. I dag finns ett fåtal aktörer som tillverkar strumpor från grunden i Sverige. Men enligt Eva-Lena uppskattar kunderna flexibiliteten och servicen utöver den höga kvaliteten.
– Från att kunden har lagt ordern kan vi oftast leverera på två veckor, packat och klart, vilket är väldigt smidigt för våra kunder. Vi sköter även kontakten med eventuella tryckerier om det behövs någon speciell förpackning eller etikett. Våra kunder är nöjda och ser fördelar med att handla av oss, avslutar Eva-Lena.
Wramborgs Strumpfabrik är medlem i TEKO
Text: Henrik Eriksson, kommunikatör TEKO