Lindevalls Industri i Östersund är verkliga experter på industrisömnad. I de välanpassade fabrikslokalerna strax utanför Östersunds centrum tillverkas allt från väskor och bärselar till packningar, tätningar och dynor. Verksamheten startade redan 1965 och tillverkningen har hela tiden funnits på plats i Östersund.
– Det är ganska unikt med egen textiltillverkning och det är vi stolta över. Husqvarna är en av våra största kunder där vi syr alltifrån små remmar till komplicerade arbetsselar för till exempel röjsågar. Vi hjälper också många mindre entreprenörer och företag att förverkliga sina idéer, berättar Magnus Rydell, vd.
Lindevalls Industri grundades av Gösta Lindevall 1965. Med en bakgrund inom sadelmakeri och karosseribyggnation upptäckte han att nya moderna material och maskiner började användas i branschen. Han insåg snabbt att det fanns en framtid för tekniska textilier. I dag omsätter Lindevalls Industri cirka 14-15 miljoner kronor och har totalt 15 anställda.
Utbildade ingenjörer en klar fördel
Lindevalls Industri har inga egna produkter utan tillverkar på uppdrag åt olika typer av företag i varierande branscher. Några exempel på produkter är väskor, remmar, dynor, stänkskydd, sitsar, madrasser, tält och kapell med mera. Bland kunderna märks förutom Husqvarna även BAE Systems i Örnsköldsvik samt ett stort antal andra företag.
Under TEKO:s besök i fabriken är personalen upptagen med att sy en kameraväst anpassad till professionella fotografer. En komplicerad sömnad som tar cirka tre timmar att sy upp. Vid en annan symaskin färdigställs ett bälte till trädgårdsmaskiner. Lindevalls Industri är ett utpräglat entreprenörsföretag med serviceanda, hög kvalitet i sömnaden och ett tydligt tankesätt vad gäller produktutveckling.
– Jag kan känna att sömnaden och framför allt kunskapen inom produktutveckling har glömts bort lite grann. Vi hjälper ju våra kunder även med ritningsunderlag och att det blir ordning och reda i beställningen. Ett vanligt textilföretag anställer kanske inte en ingenjör i första taget. Det är en klar fördel gentemot internationella konkurrenter. Vi har nyligen anställt Kajsa Nilsson, en teknisk ingenjör som är riktigt duktig och som har varit en lyckad satsning för oss, berättar Magnus Rydell.
Nyanställningar inom sömnad
Under de senaste fyra åren har Lindevalls Industri anställt cirka 10 personer på sömnadssidan. Uppdragen ökar från framför allt mindre företag som snabbt behöver hjälp med produktutveckling och industrisömnad.
Ett vanligt uppdrag är att Lindevalls Industri utvecklar konstruktionsförslag samt tar fram förslag på material och tillverkning. Prototyper kan snabbt tillverkas för utvärdering innan en eventuell större produktion startar. Vid behov engageras också företagets industridesigner när utseendet på produkten är extra viktig.
– Vi kan hjälpa både etablerade företag och nystartade entreprenörer som kanske har en produktidé och vill ta fram prover och utveckla mindre serier. Det är inte väldigt lätt att hitta någon som gör det i Sverige i dag. Så det är ju en styrka för oss. Samtidigt gör vi ju även större serier förstås, säger Magnus Rydell.
Lindevalls Industri gör sällan konsumentrelaterade produkter. Ofta är det specialdelar och konstruktioner till industrin som tas fram.
– Det är klart att vi skulle kunna göra konsumentprodukter, till exempel ryggsäckar och så vidare. Men ryggsäckar hittar du hos närmaste sportkedja för 199 kronor och det går ju inte att konkurrera för oss på den biten. Då får vi fokusera på det som kan löna sig, berättar Magnus Rydell. Men det finns undantag. Vi gör bland annat en riktigt fin duffelbag med den finaste sömnaden till en kund i Göteborg. Det är ett unikt projekt som inte hör till vanligheterna, men förstås väldigt roligt.
Fabrikslokalerna är rymliga och välanpassade för verksamheten. Här finns lager av olika textila material redo att formas till produkter eller detaljer som kompletterar en befintlig produkt. En viktig del i verksamheten är också tillverkning av tätningar och packningar till industrin.
– Vi kan ju industrisömnad och är duktiga på att hitta de bästa lösningarna som kanske inte kunden ser från början. Så jag hoppas vi kan sälja mer av vår kunskap inom produktutveckling framöver och vara en ännu närmare partner till de flesta av våra kunder, säger Magnus Rydell.
En viktig del av verksamheten är just servicen och att snabbt kunna leverera produkter med hög kvalitet, oavsett storlek på beställningen.
– Det är viktigt för kunderna att de vet att produkten fungerar och inte går sönder. Visst kan de köpa allting från Asien för att få det lite billigare, men för många är det också viktigt att kunna känna en trygghet i att det blir rätt, det är värt mycket, berättar han.
Fler uppdrag på gång
Magnus Rydell poängterar vikten av att ha kontroll på lönsamheten och kvaliteten i produktionen. Ambitionen är att företaget ska växa ytterligare, men i lagom takt. Investeringar i nya maskiner måste gå hand i hand med nyanställningar och produktutveckling. Om fem år hoppas han att Lindevalls Industri har ytterligare fem personer på sömnadsbiten samt två personer på produktutveckling. Det skulle göra att företaget har möjlighet att sikta på större uppdrag med fler industrikunder.
– Nyligen fick vi en större exportorder på ett enklare sömnadsuppdrag. Vi har fått fler och fler förfrågningar som än så länge är under planering. Det känns som vi är på rätt väg och företaget är lönsamt i dag. Vi lär oss och testar saker, det gör oss hela tiden bättre, avslutar Magnus Rydell.
Lindevalls Industri är medlem i TEKO