Skjorttillverkaren Eton har sjösatt en global nätbutik. Den ligger ute sedan den 3 juni på engelska, svenska och i september på tyska. Senior advisor Jan Borghardt förklarar satsningen:?
Nu känner vi att det är rätt tillfälle att starta upp egen e-handel. Vi har ett bra koncept, attraktiva produkter och vi räknar med att omsätta 40 miljoner kr per år inom fem år.
Eton, som i år väntas sälja för en 430 miljoner kronor, finns representerat i 42 länder idag. Då handlar det om fysiska butiker. Jan Borghardt säger:
Nu kan vem som helst köpa våra skjortor oavsett var du bor. Det enda som krävs är tillgång till nätet. Hela sortimentet finns på nätbutiken. Vi räknar också med att få många nya spännande affärskontakter via sajten. Vi ser den som lika delar varumärkesprofilering och försäljning.
Eton vänder sig i första skedet mot den brittiska och svenska marknaden. Orsak: I Storbritannien har e-handeln idag hela 14 procent av all handel. Mest i hela världen. Sveriges fyra procent. I september kommer en version på tyska och därefter lanseras sajten i USA. Jan Borghardt säger att det kan bli fler språk på viktiga marknader: japanska, mandarin och koreanska.
Varför satsar ni just nu?
Eton har alltid legat på barrikaderna när det gäller nya grepp inom försäljning. Nu vill vi renodla varumärket och ge vår bild av vad Eton står för. Därför kommer vi att dra oss ur merparten av de fristående nätbutiker som vi finns med på idag.
Enligt Jan Borghardt har de stora globala varumärkena inom skjortsegmentet egna butiker, egna shop-in-shops och egen e-handel som komplement till butiksledet:?
Inför satsningen på vår nätbutik har vi studerat hur ett av de främsta brittiska modevarumärkena utvecklat sin E-commerce. Sajten lanserades för fyra år sedan. Idag sker 25 procent av försäljningen via nätet, samtidig som de fysiska butikerna ökar sin försäljning.
Lägg till detta att britterna fått kontakt med nya intressanta detaljister runt om i världen, som vill börja sälja deras produkter. Eton har exempelvis länge haft påstötningar från Jemen om att få köpa skjortor. Nu kan jemeniterna gå in på vår e-handelssida och köpa direkt från Gånghester.
Vad har ni tänkt extra mycket på innan ni drog igång sajten?
Returerna är ett allmänt känt fenomen när det gäller e-handel. För vissa företag kan kostnaderna skena iväg. Vi kalkylerar med 15 procent returer. Många köper flera skjortor och returnerar en eller två.?
Vi har också valt att inte gå ut för hårt i början. Vi kommer att följa upp globala betalningar och returer. Det ska inte heller gå att surfa runt för att hitta lägsta pris. Det går bara att handla i det land där man bor.
Vad gör Etons nätbutik unik?
Det är inte bara sälj. Den uppdateras hela tiden med de senaste inom mode, konst och kultur. Kända modebloggare kommer till tals. Förhoppningen är att våra kunder ska associera sig med sajten.
Vad kostade e-handelsupplägget?
Jag säger bara att det är Etons största enskilda satsning på marknadsföring i bolagets 85-åriga historia.
Eton, som har 80 anställda i Gånghester, är medlem i TEKO.