Den framgångsrika madrasstillverkaren Care of Sweden, som i våras flyttade från Svenljunga till tredubbelt större lokaler i Tranemo, fortsätter att utvecklas starkt och siktar nu på en bredare internationell roll. Trots de många uppvaktningarna från private equity-sektorn kommer företaget fortsätta expandera av egen kraft:
Våra produkter och marginaler räcker gott än så länge, säger Magnus Högberg, VD och majoritetsägare i Care of Sweden, som nyligen utsågs till Superföretag för sjätte gången av Veckans Affärer.
Egentligen var det meningen att Care of Sweden skulle bygga nytt i Svenljunga, men så kom möjligheten att förvärva tekoföretaget Gefa:s 11000 kvm stora anläggning i Tranemo. Samtliga 45 medarbetare valde att följa med de två milen i våras och sedan dess har ytterligare några medarbetare tillkommit. Med de nya produktions- och lagerytorna slipper Care of Sweden tänka på lokalfrågan de närmaste fem åren, enligt Magnus Högberg.
Sedan grundandet 1999 har Care of Sweden etablerat sig som en av Sveriges ledande leverantörer av madrasser och bäddutrustning för vården. Intresset för företagets produkter har ökat snabbt under senare år och när böckerna stängdes i augusti summerades ännu ett nytt omsättningsrekord på 85 miljoner, vilket ska jämföras med 35 miljoner 2009.
I takt med den allt starkare penetrationen bland svenska kommuner och landsting har utländska marknader ökat i betydelse och enligt Magnus Högberg är det på exportsidan det mesta av den framtida tillväxten kommer ske. Med den senaste tidens personella och ytmässiga förstärkningar intensifieras nu offensiverna utomlands med en uppsjö av länder i Europa, Mellan Östern, Australien och Latinamerika i fokus.
Entreprenören Magnus Högberg gav sig in i sjukvårdsbranschen med två tomma händer 1992 och är hjärnan bakom Care of Swedens produkter. Idag erbjuder företaget ett trettiotal varianter av madrasser – allt från vanliga basmodeller till avancerade lösningar för smärtlindring och trycksårsförebyggande, varav de sistnämnda är de företaget är mest kända för.
Som ett led i Care of Swedens ökade internationella ambitioner lanseras nästa år en top-of-the-line madrass för den mest avancerade vården. En produkt som tagit flera år att utveckla och som gör att företaget på allvar kan mäta sig med de internationella spetsföretagen, menar Magnus Högberg.
Inom sjukvården är trycksår en av de vanligaste vårdskadorna och enligt den senaste mätningen från Sveriges kommuner och landsting är så mycket som var sjätte patient i vården drabbad. För Care of Sweden som investerat mycket i relaterad FoU gäller det att övertyga ännu fler köpare om samhällsnyttan med att välja en dyrare specialmadrass.
Enligt en undersökning som forskningsföretaget Nordic Health Economics genomfört åt Care of Sweden kan Sveriges landsting, om de satsade på trycksårsförebyggande madrasser av bra kvalitet i alla slutenvårdssängar, spara sjukvården 1,4 miljarder kronor under en femårsperiod.
Och då är inte åldringsvården inräknad, vilket säger något om potentialen, säger Magnus Högberg.
Care of Sweden är medlem i TEKO.