Den amerikanska tekoindustrins påbörjade återtåg från Asien till USA har inneburit flera mångmiljonorder till textilmaskinföretaget ACG Kinna Automatic i Skene. Det stod klart efter textilmaskinmässan Ispa Expo 2016 i Orlando, Florida. VD Christian Moore säger till teko.se att det handlar om ett paradigmskifte:
– President Obama har länge krävt att låglöneproduktion, till exempel teko, ska tas hem till USA. Nu satsar amerikanerna på hög automatiseringsgrad och då köper de våra sömnadsautomater. Därför höjer vi omsättningsmålet för koncernen nästa år till 400 miljoner kronor. Plus 54 miljoner!
Familjeägda ACG-gruppen, 95 år i år, består idag av ett moderbolag och tolv mindre bolag med totalt 300 anställda, en ökning med 61 personer jämfört med 2014/2015. ACG fokuserar på tre affärsområden: textilmaskiner, grafiska industrin och identifikationssektorn. Huvudkontoret finns i Borås med verksamhet i Danmark, Finland, Baltikum och Ukraina. Förra året gjorde ACG-Gruppen ”All time high”. Omsättningen landade på 346 miljoner kronor – plus 42 miljoner kronor.
– En koncern måste ha bra produkter, kompetent personal och lite tur. Under förra verksamhetsåret ökade försäljningen stadigt hela tiden tack vare att flera av våra större projekt, som vi jobbat fram under ett par år, blommade ut och gillades av marknaden. Vi har slagit fast en tioårsplan för att utveckla automation och digitalisering av framtidens textilmaskiner. Den internationella tekobranschen i främst Europa, Kina och USA vill automatisera textil- och modesektorn ännu mer, säger koncernchefen Reimar Westerlind.
Enligt Christian Moore är ACG:s dotterbolag Kinna Automatic koncernens främsta tillväxtmotor just nu, tack vare de ökande automatiseringsbehoven:
– Det var i april 2014 som ACG köpte konkursdrabbade Kinna Automatic och redan 2015 gick företaget med vinst. Nu strömmar det in ännu fler order från europeiska, kinesiska och amerikanska tekoföretag. Kinna Automatic är mest känt för sina sömnadsautomater, som kan bli upp till 15 meter långa, för täcken och kuddar.
Det råder akut brist på både textiltekniker och sömmerskor, hur ska ni lösa problemen med att hitta anställningsbara medarbetare?
– Det är positivt att Yrkesskolan i Borås startar flera nya tvååriga utbildningar för textil- och sömnadstekniker i höst. Men tyvärr tar det för lång tid att vänta på den första kullen. Därför har vi själva initierat en egen utbildning; ”Växthus” där unga plantor ska läras upp inom olika tekoanknutna bolag i koncernen, säger Reimar Westerlind.
ACG Gruppen, som bygger till anläggningen i Borås för 60 miljoner kronor och köpt en industrifastighet i Skene, är medlem i TEKO.