Stiftelsen Svensk Textilforskning har donerat 10 miljoner kr till Textilhögskolan i Borås det största bidraget i stiftelsens historia. Pengarna ska användas till att möta textilindustrins miljöpåverkan. För att kunna producera textil på ett mer hållbart och effektivt sätt kommer Textilhögskolan och tekoindustrin att ta fram ny forskningsstrategi och ny teknik för att bidra till att lösa problemen.
Bilden: – Jag är jätteglad för detta generösa forskningsbidrag för att minska textilindustrins miljöpåverkan, säger rektor Björn Brorström, t.v. Anne Ludvigsson, ordförande TEKO Sveriges Textil- och Modeföretag och Per-Olof Hygren, styrelseordförande i Stiftelsen Svensk Textilforskning. Foto: TEKO.
Björn Brorström, rektor vid högskolan i Borås, säger till teko.se:
Jag är jätteglad för detta generösa bidrag. Det är en nationell angelägenhet att högskolan har goda förutsättningar att utveckla den textila verksamheten och stiftelsen visar med sin satsning en stark tilltro till vår miljö och våra framtidsutsikter.
Per-Olof Hygren är styrelseordförande i Stiftelsen Svensk Textilforskning:
Stiftelsens styrelse tycker att ansökan från Högskolan i Borås mycket väl uppfyller de kriterier vi anser är väsentliga i vårt arbete när det gäller teknisk utveckling, hållbarhet, energibesparing och miljö. I våra stadgar står det klart och tydligt att vi ska stödja teknisk-vetenskaplig forskning och högre undervisning rörande textila produkter. Svensk tekoindustris ekonomiska bidrag under åren har idag lett till att stiftelsen disponerar 100 miljoner kr. Tre till fyra miljoner delas ut årligen.
För fyra år sedan kom Vincent Nierstrasz, professor i textiltekonologi till Textilhögskolan i Borås Han säger till teko.se:
Ett exempel på teknologi som kan utvecklas tack vare donationen är printers eller skrivare med digital inkjet-teknologi som gör att man kan trycka på textil utan att använda samma stora mängd vatten, kemikalier eller energi som tidigare. Två olika sådana skrivare av mindre modell finns redan i labbet på Textilhögskolan.
Anledningen till att den här teknologin inte används i större produktion ännu är att den inte är tillräckligt utvecklad, och det är där vi kan hjälpa till.
Tack vare de här pengarna kan vi skala upp produktionen ännu mer och visa för industrin hur den här teknologin kan lösa deras problem, även när det kommer till stora kvantiteter textilier, säger Vincent Nierstrasz och tillägger:
Vår vision är att undvika onödig användning av vatten, energi och kemikalier och att minimera mängden avfall vid textilproduktion, och därigenom arbeta mot en både miljömässigt och ekonomiskt hållbar utveckling.
Det är först när man lyckas para ihop hållbarhet med ekonomiska incitament som textilbranschen verkligen kan utvecklas. Verkligheten är ju att företag vill kunna tjäna pengar samtidigt som de agerar hållbart.