Bilden ovan: Från vänster: Peter Engelmann och Johan Engelmann, Sjuhäradsbygdens färgeri tillsammans med Ellinor Niit, Per Stenflo och Joacim Wellander från imogo.
”Innebär banbrytande hållbarhetsfördelar inom färgning av textilier”
Sjuhäradsbygdens färgeri i Kinnahult söder om Borås grundades 1935 och har etablerat sig som en av de ledande färgnings- och bearbetningsanläggningarna i Norden. Företaget satsar nu på att bli Europas mest hållbara färgeri och beredningsverk och investerar i världens första imogo Dye-Max sprayfärgningslinje.
– Genom den här nya tekniken så kommer vi kunna erbjuda ännu mer klimatsmarta och hållbara produkter och tjänster till våra kunder. När imogo ville ha en samarbetspartner för att kunna utveckla sina produkter vidare så tyckte vi det lät spännande att vara en del av det, säger Johan Engelmann, vd och produktionsansvarig på Sjuhäradsbygdens färgeri.
En revolutionerande teknik
Den nya färgningslinjen Dye-Max från imogo kommer levereras under första veckan i mars till fabriken i Kinnahult. Maskinen har full arbetsbredd på 1,8 meter och en drifthastighet på upp till 50 meter per minut för reaktiv färgning av cellulosafiberbaserade tyger.
Med potential att minska användningen av färskvatten, avloppsvatten, energi och kemikalier med så mycket som 90 % jämfört med konventionella jetfärgningssystem har Dye-Max fått stor uppmärksamhet sedan konceptet skisserades och en prototypmaskin konstruerades 2019. Försök med pilotskala har därefter genomförts med många välkända internationella textilföretag och deras varumärkespartner.
Idén föddes på Textilhögskolan
Idén till tekniken bakom imogos maskiner föddes på Textilhögskolan i Borås där Ellinor Niit har jobbat som forskare och lektor under många år. I dag är hon en av delägarna i imogo och anställd som expert inom textila processer.
– Det är oerhört spännande och extra kul med ett svenskt färgeri som första industriella skala av maskinen. Tekniken fungerar väldigt väl på cellulosabaserade material vilket vi har testat under en tid. Sedan har vi en bit kvar vad gäller polyester och ylle, men vi jobbar på att hitta rätt process där också, säger Per Stenflo, delägare och försäljningsansvarig på imogo.
Stort internationellt intresse
Tillämpningsenheten för Dye-Max består av en sluten kammare som innehåller en serie sprutkassetter med precisionsmunstycken för korrekt och konsekvent täckning, i kombination med den patenterade imogo Pro Speed-ventilen som styr den volym som ska appliceras.
– Vi har fått rejält med uppmärksamhet internationellt och det finns ett stort intresse för imogo och tekniken vilket känns kul. Det är bland annat kunder i både Asien och Europa som håller koll på vad vi gör. Det ger oss hopp för framtiden och att vi ska bidra till en mer hållbar process inom textilfärgning. Vi är ju i grunden ett företag som ska förbättra hållbarhetsarbetet och teknikerna inom branschen. Men för att det ska få genomslag så måste tekniken också innebära en ekonomisk vinning för de som investerar i våra produkter, fortsätter Per Stenflo.
I utvecklingsarbetet har imogo haft en nära dialog med företag i branschen, bland annat FOV Fabrics som har stöttat med utrustning och kunskap.
– Det har varit ett viktigt samarbete för oss helt klart. Sedan har även ACG Gruppen varit viktiga i byggande av maskinen och ACG Kinna Automatic kommer att montera maskinen hos Sjuhäradsbygdens Färgeri, berättar Per Stenflo.
En färgstark framtid
Sjuhäradsbygdens Färgeri drivs i dag av bröderna Johan och Peter Engelmann som är 4:e generationen. Uppdragen finns inom tekniska och funktionella textilier för kunder inom bil- och flygindustrin, möbelindustrin, offentlig miljö samt funktions- och skyddskläder. Totalt arbetar 17 anställda på färgeriet.
– Tillsammans med våra kunder arbetar vi med produktutveckling för att få fram en produkt som klarar kundens specifika krav på färg, kvalité och funktion. Vi kan erbjuda allt från en behandling på kundens egna material till att leverera en färdig produkt där vi är med och tar fram rågarn eller råväv för att uppnå kundens krav, förklarar Johan Engelmann.
För Sjuhäradsbygdens Färgeri blir investeringen och den nya färgningslinjen en naturlig del av framtidens hållbara textilbransch och kommande generationer.
– Vi är glada över att vara banbrytande, hållbar och världsledande inom färgningsindustrin. Vårt mål är att erbjuda marknaden produkter och tjänster med högsta kvalitet på det mest klimatsmarta och hållbara sättet. Spraytekniken från imogo kommer att ge oss möjlighet att erbjuda innovativa nya tjänster och produkter till både befintliga och nya kunder. Det kommer att bli en mycket spännande resa framöver, avslutar Johan Engelmann.
Sjuhärads Färgeri är medlem i TEKO
Text: Henrik Eriksson, kommunikatör TEKO