Petra Öberg Gustafsson började som vd på Fristads i augusti förra året.
Att ligga i hållbarhetens absoluta framkant och att fortsätta växa är två tydliga mål nu när Fristads i Borås börjar ladda inför 100-årsjubileet nästa år. Blicken riktas naturligtvis framåt samtidigt som man konstaterar att företagets grundfilosofi varit tämligen oförändrad under det sekel som gått.
-Vårt DNA är ungefär detsamma som när John Magnusson startade Fristads. Han var en verklig entreprenör som tänkte på hållbarhet, funktion och kvalitet, säger Petra Öberg Gustafsson.
Hon började som vd på Fristads i augusti förra året med en meritlista som bland annat omfattar flera nyckelpositioner på SKF och befattningen som vd på Teng Tools.
Kravspecifikationen är tydlig.
Halverat miljöavtryck
-Min uppgift är att få Fristads att växa vidare. Den nuvarande omsättningen på närmare 2 miljarder ska fördubblas till 2030. Vårt miljöavtryck måste halveras under samma tidsperiod, betonar Petra Öberg Gustafsson.
En viktig pusselbit i arbetet med hållbarhet kom på plats när företaget lanserade världens första miljödeklarerade klädkollektion. Alla plagg har en miljövarudeklaration, en så kallad EPD (Environmental Product Declaration). Det finns också en digital tjänst, Green Calculator. Här går det att jämföra olika arbetskläders miljöpåverkan.
Fristads har dessutom gjort det möjligt för kunderna att lämna tillbaka begagnade kläder. Returprodukterna får olika användningsområden.
Min uppgift är att få Fristads att växa vidare, säger Petra Öberg Gustafsson.
Användas igen
-Ibland kan kläderna tvättas och repareras och sedan användas igen. Plagg som inte längre uppfyller Fristads krav på säkerhet och kvalitet mals ner och blir beståndsdelar i andra typer av produkter, till exempel isoleringsmaterial, berättar Petra Öberg Gustafsson.
Slitstarka och funktionella yrkeskläder har funnits i sortimentet under företagets hela historia. Det berättas att grundaren John Magnusson försökte importera arbetskläder från USA, men att den satsningen misslyckades och att han istället valde att dra igång egen produktion i det lilla samhället Fristad utanför Borås. Företaget blev också Sveriges första tillverkare av jeans.
Dagens kläder från Fristads möter önskemål från en rad olika yrkeskategorier. Snickaren, målaren, vägarbetaren, industriarbetaren och många andra ska hitta sitt specialanpassade sortiment. Dessutom utvecklas kläder också åt den som har sin arbetsplats i exempelvis en renrumsmiljö.
Det är inte så att produktutvecklarna på Fristads gömmer sig i några hemliga rum för att på egen hand ta fram nya yrkeskläder.
Samarbete med kunderna
-Allt sker i mycket nära samarbete med våra kunder. Vi måste vara nyfikna och lyhörda. Kunderna deltar i stor utsträckning i arbetet med att utforma kläderna. Användarna har sakkunskaper som kompletterar vårt kunnande, förklarar Petra Öberg Gustafsson.
Utbudet från Fristads domineras fortfarande stort av yrkeskläder, men under de senaste åren har en breddning börjat ske. Den gedigna erfarenheten av yrkeskläder har också kommit till nytta för att skapa funktionella kläder för friluftsliv. Produkterna inom detta segment, Outdoor, svarar än så länge för en blygsam andel av omsättningen.
-Men efterfrågan ökar undan för undan. Potentialen är stor, menar Petra Öberg Gustafsson.
Sverige är den utan jämförelse största marknaden för Fristads. Här fortsätter expansionen, men takten är ännu högre på exportsidan. Kunderna finns i ett 30-tal länder.
Funktionella kläder för friluftsliv är ett nytt segment inom Fristads.
Nybyggda lokaler
För några år sedan flyttade Fristads in i nybyggda lokaler i Viared alldeles utanför Borås. Här finns – förutom företagsledningen och centrala funktioner inom exempelvis inköp, produktutveckling, marknad och IT – ett helautomatiserat lager på 18 000 kvadratmeter.
Fristads har totalt 610 medarbetare, varav drygt 200 i Borås. Företaget har även en egen produktion i Ukraina. I Finland, Norge, Danmark, Tyskland, Benelux, Österrike och Storbritannien finns säljbolag. Fristads har också kontor i Hongkong där man arbetar nära leverantörerna i Asien.
-Det som imponerar på mig och gör mig rörd är att anläggningen i Ukraina fungerar och har gjort det hela tiden sedan krigsutbrottet för över två år sedan. Medarbetarna är fantastiska och tycker att de hjälper sitt land på bästa sätt genom att fortsätta produktionen, säger Petra Öberg Gustafsson.
Fristads har ett helautomatiserat lager på 18 000 kvadratmeter.
Säkerhet i första hand
Hon poängterar att det är de anställdas säkerhet som alltid går i första hand och att produktionen fortsätter förutsatt att det går att bedriva en säker verksamhet. Varje måndag är det morgonmöte där medarbetare i Borås kopplas upp mot kollegor i Ukraina för att stämma av läget.
Petra Öberg Gustafsson tror att Fristads har stora förutsättningar att nå de högt ställda målen.
-Jag är optimistisk. Vi har en otrolig bredd både när det gäller kunder och sortimentet. Att Fristads sedan 2021 är en del av Hultafors Group ger kunderna ett ännu större utbud. Ägaren Investment AB Latour är en garant för den nödvändiga långsiktigheten, säger hon.
Sören Karlsson