Under onsdagen den 4 juli i Almedalen var det många som hade laddat för seminariet Framtidens cirkulära mode som TEKO arrangerade tillsammans med Industrin tar matchen och Swedish Fashion Council. Medverkande gjorde Anna Lidström från Re:textile, Emma Östmark från RISE Sweden, Jonas Larsson från Högskolan i Borås, Erik Lindvall från Guringo Design Studio samt Jennie Rosén från Swedish Fashion Council och Cecilia Tall från TEKO, Sveriges Textil- & Modeföretag. Moderatorer var välkända stilduon Ebba Kleberg von Sydow och Emilia de Poret från plattformen Säker Stil (bilden ovan).
Arenan vid Industriområdet fylldes av människor som ville lyssna till vad experterna hade att säga om framtidens mode. Cecilia Tall och Jennie Rosén hälsade välkommen och berättade om en bransch i förändring där konsumtionssamhället står inför stora utmaningar, och inte minst textil- och modebranschen.
Därefter följde en kort presentation av de medverkande:
Emma Östmark, RISE Sweden: presenterade vad de som forskningsinstitut arbetar med och vilka forskningsprojekt inom textil- och modebranschen som berörs. Här syns bland annat Trash2Cash, Mistra Future Fashion, NeoCel, BioInnovation och Re:source.
Jonas Larsson, Högskolan i Borås: presenterade hur högskolan ser på framtiden och den textilindustri som är på väg att förändras. Digimode, är ett spännande projekt där Högskolan i Borås samverkar med näringslivet och forskare för att utveckla en demonstratör för virtuell design och försäljning, samt möjliggöra digital lokal produktion av kläder för ökad flexibilitet i kundrelationen.
Anna Lidström, Re:textile: visade hur de arbetar med innovationsmiljöer för prototyputveckling och genomförande av pilotprojekt med företag och innovatörer, bland annat projekt tillsammans med Cheap Monday och Lindex. Re:textile är ett projekt inom Science Park Borås som syftar till att utveckla nya designprinciper, affärsmodeller, och produktionssystem som möjliggör cirkulära flöden i textilbranschen.
Erik Lindvall, Guringo Design Studio: berättade hur företaget tänker tvärtom inom projektet Streamateria – en ny infrastruktur för modeindustrin som baseras på cirkularitet, fullständig transparens och noll tolerans för avfall, till exempel med komposterbara kläder som kan konsumeras utan att känna skuld för negativ miljöpåverkan.
De efterföljande diskussionerna engagerade experterna och publiken. Helt klart är att det kommer finnas många vägar fram till ett långsiktigt fungerande system för en mer hållbar textil- och modebransch.