Det är en självklarhet för Evelina Ingvarsson, Linnéa Magnusdotter och Lovisa Nolander på mode- och innovationsföretaget XV Production i Borås att vara med i TEKO och att ha kollektivavtal.
-Vi ska vara stolta över den svenska modellen där arbetsmarknadens parter kommer överens med varandra. Kollektivavtal ger både arbetsgivare och anställda en trygghet och tydliga regler kring rättigheter och skyldigheter, poängterar Lovisa.
Nästan från starten har företaget varit medlem i TEKO.
-Det är en viktig organisation med professionell rådgivning och med genvägar till politiska beslutsfattare och andra tunga aktörer. Genom TEKO får vi dessutom kontakter med andra företag, säger Evelina.
Startpunkten för företaget
Startpunkten för det som skulle bli XV Production kan sättas till den dag 2012 när Evelina Ingvarsson, Linnéa Magnusdotter och Lovisa Nolander började på textildesignprogrammet på Viskastrandsgymnasiet i Borås.
-Då kände vi inte alls varandra, men upptäckte snart att vi gillade att jobba ihop, berättar Evelina.
Många kvällar och helger gick åt för att testa och förverkliga olika idéer.
-Mode var vårt gemensamma intresse. Vi ville hitta nya och hållbara sätt för att tillverka kläder, säger Linnéa.
Omedelbart efter studenten 2015 var trion redo att genomföra sina planer. Årtalet fick till och med avspeglas i företagsnamnet. XV är ju de romerska siffrorna för 15.
En visionär studio
Siktet var inställt på att bygga upp en visionär studio inom textildesign och produktion med hållbarhet och cirkulärt tänkande i centrum. Det är i allra högsta grad aktuellt också idag.
-Företaget ska finnas med i hela kedjan från idé till färdig produkt, betonar Lovisa.
Under de inledande två åren var det egna produkter som gällde, men XV Production märkte snart att det fanns mer framgångsrika vägar att gå inom området remake, cirkulärt tänkande.
-Det handlade om att samarbeta med väletablerade företag i modebranschen istället för att jobba på egen hand. Det blir lättare att nå ut på det sättet, säger Evelina.
Omfattande samverkan
Den nya företagsfilosofin har resulterat i omfattande samverkan med bland andra Lindex, Filippa K och Gant. Har någon ett nästan osäljbart lager med exempelvis jeans kan XV Production komma in i bilden och göra andra kläder av dessa jeans.
-Vi har blivit lite av experter inom remake. Vår nisch är att göra om kläder, konstaterar Linnéa.
I framgångsreceptet ingår också nära relationer med Science Park i Borås och den avancerade forskningen inom cirkulär omställning som finns där.
Design, sömnad och all övrig verksamhet inom XV Production har samlats under ett tak på Ålandsgatan i Borås. I dagsläget sysselsätter företaget tio medarbetare som förvandlar överskottskläder till attraktiva jackor, toppar, klänningar, kjolar, väskor, kuddar och gardiner. Ibland är serierna ganska långa, ibland mycket korta.
-Visst är det häftigt att se våra produkter på modevisningar i Milano, Paris och New York, men var de dyker upp vet vi sällan på förhand, säger Lovisa.
Stor kunskapsbank
Under åren som gått sedan 2015 har XV Production byggt upp en stor kunskapsbank inom cirkulär omställning.
-Den kunskapen vill vi dela med oss av genom samarbete med ännu fler företag och genom att sälja konsulttjänster, förklarar Evelina.
En utmaning under företagets framväxt har varit att bygga upp ett optimalt produktionsflöde och nå bästa möjliga produktivitet. Som för så många andra företag har kompetensförsörjningen till och ifrån ställt till bekymmer.
-Att anställa personer som varit hos oss som praktikanter är ofta det effektivaste sättet att hitta rätta medarbetare. Arbetsförmedlingen och bemanningsföretag har också kunnat hjälpa oss. En fördel är förstås att verka i Borås med all den kompetens som finns i branschen, säger Linnéa.
Linnéa Magnusdotter, Lovisa Nolander och Evelina Ingvarsson tycker alla att affärsmodellen man valt är den rätta.
-Tanken är att fortsätta växa organiskt tillsammans med våra stabila och säkra kunder. Vi tre fungerar som en familj eller som systrar. Det är inte alltid vi tycker exakt likadant, men det mesta fungerar utmärkt, menar Linnéa.
Sören Karlsson